Όλγα Πολίτη, υπ. Βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ: Αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων για στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων
«Για όλους εμάς στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με τη βαριά και ιστορική παρακαταθήκη του θεμελιωτή του ΕΣΥ, του αείμνηστου Γ. Γεννηματά, το θέμα της Δημόσιας Υγείας είναι προτεραιότητα. Για τα παιδιά μας, για τους ηλικιωμένους, για όλους μας» αναφέρει η υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες Όλγα Πολίτη. Παράλληλα σημειώνει πως το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι στα νησιά μας μπορεί να επιλυθεί εφόσον η πολιτεία αξιοποιήσει όλα τα δημόσια ακίνητα που βρίσκονται σε κάθε νησί και παράλληλα δοθούν φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες που θα μισθώνουν τα ακίνητα τους.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα να σταθώ στην επίσκεψή σας στην Αντίπαρο και στην συνάντηση που είχατε με τους αλιείς. Τα προβλήματα της αλιείας πολλά και σοβαρά. Η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους τους ψαράδες των Κυκλάδων. Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τους ψαράδες μας;
Οι Κυκλάδες, είναι πατροπαράδοτα συνδεδεμένες με τον πρωτογενή τομέα. Η αλιεία και η γεωργία αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της επαγγελματικής ενασχόλησης των συντοπιτών μας τις δύσκολες εποχές, πριν τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού. Σε κάθε μου επίσκεψη στα νησιά μας, συναντώ φίλους και γνωστούς, επαγγελματίες της ναυτοσύνης μας αλλά και της αλιείας. Η θάλασσα, ο πλωτός αυτός θησαυρός μας, κινδυνεύει από τις αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες. Η μόλυνση των υδάτινων πόρων, ο κατακλυσμός του βυθού από αόρατα μικροπλαστικά και η υπεραλίευση, οδηγούν σιγά σιγά, αλλά σταθερά, στον αφανισμό και στη φτωχοποίηση του ευαίσθητου αυτού εργασιακού μας κλάδου και παράλληλα εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία και την αειφορία του περιβάλλοντος.
Συνεχίζετε όλο αυτό το διάστημα τα ταξίδια σας στα νησιά των Κυκλάδων. Τί έχετε αποκομίσει από τις συναντήσεις σας με τους παραγωγικούς φορείς, τις ομάδες των ενεργών πολιτών με τους οποίους συνομιλείτε;
Η πολιτική είναι ένα αέναο ταξίδι, μια συνεχόμενη κίνηση ανάμεσα σε αντίρροπες κοινωνικές ανάγκες και συνθήκες. Το βασικότερο για μια εκπρόσωπο των Κυκλάδων είναι να γνωρίζει τα προβλήματα, να κατανοεί την ιδιαιτερότητα του κάθε ζητήματος, να μπορεί να συνθέσει , να έχει την γνώση και την εμπειρία αλλά και την επιμονή να διεκδικήσει.
Τα νησιά μας θέλουν υπηρέτες της καθημερινότητας αλλά και στρατηγικούς δημιουργούς του αύριο. Η καθημερινή επαφή από νησί σε νησί με έχει κάνει σίγουρα πιο αποφασισμένη να αγωνιστώ για τη νησιωτικότητα και τους νησιώτες μας. Για μια νέα αλλαγή στην κοινωνία μας.
Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία μεταξύ άλλων αναφέρει «κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται». Πώς θα πραγματοποιηθούν αυτά όταν η εικόνα που έχουμε τα τελευταία χρόνια είναι άγονοι διαγωνισμοί για θέσεις, μηδενική συμμετοχή των γιατρών, άρνηση να επιλέξουν τα νησιά μας.
Για όλους και όλες εμάς του Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες, που ζούμε και εργαζόμαστε στα αγαπημένα μας νησιά τα ζητήματα Υγείας αποτελούν προτεραιότητα. Η αγωνία του να μη νοσήσεις δημιουργεί μια καθημερινή ανασφάλεια. Δυστυχώς, παρόλες τις πομπώδεις ανακοινώσεις των Κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αφεθεί στην τύχη του. Τόσο τους θερινούς μήνες με τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν τα νησιά μας, όσο και τον χειμώνα λόγω του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού και των κακών καιρικών συνθηκών, το θέμα επιβίωσης είναι θέμα τύχης ή ατυχίας. «Πάμε και όπου μας βγει» και στο καίριο ζήτημα της Υγείας. Η πρόσφατη παραίτησή του ιατρού στο ΠΠΙ Σερίφου απογύμνωσε το αφήγημα της Κυβέρνησης. Η αριστεία τους φάνηκε για μια ακόμη φορά λίγη και επικίνδυνη.
Για όλους εμάς στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με τη βαριά και ιστορική παρακαταθήκη του θεμελιωτή του ΕΣΥ, του αείμνηστου Γ. Γεννηματά, το θέμα της Δημόσιας Υγείας είναι προτεραιότητα. Για τα παιδιά μας, για τους ηλικιωμένους, για όλους μας.
Βασικές προτάσεις του κόμματός μας για τη Δημόσια Υγεία είναι:
Στεγαστικό επίδομα για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ στα νησιά, νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.
Φορολογικά και μισθολογικά κίνητρα .
Βαθμολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της εξέλιξης των γιατρών στο ΕΣΥ. Οι γιατροί που θα υπηρετούν στα νησιά θα πρέπει να εξελίσσονται ταχύτερα σε διττό επίπεδο.
Ένταξη όλων των δομών δημόσιας υγείας των νησιών στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α’ ζώνης του Π.Δ.131/1987, προκειμένου να υπάρχουν ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα.
Ενίσχυση των μεγάλων νοσοκομείων της Σύρου, της Νάξου και ένταξη του ΓΝΘ στο ΕΣΥ.
Πρόβλημα «στέγη» στα νησιά μας. Θα ήθελα να εξηγήσετε τι εννοείτε όταν λέτε ότι θα δώσετε κίνητρα σε ιδιοκτήτες κατοικιών για να ανακαινίσουν και να εντάξουν στη δεξαμενή προς ενοικίαση τα ακίνητα τους με μακροχρόνια συμβόλαια και προσιτές τιμές, όταν όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης;
Η ανάπτυξη του τουρισμού, μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχει οδηγήσει στο λυπηρό φαινόμενο κάθε χρόνο οι αναπληρωτές δημόσιοι λειτουργοί της εκπαίδευσης, το προσωπικό των νοσοκομείων, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και οι εποχιακοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να βρουν στέγη ακόμα και αν για αυτό θα έπρεπε να πληρώσουν σχεδόν το σύνολο του μισθού τους. Αυτό το φαινόμενο έχει αφήσει γυμνές από προσωπικό τις υπηρεσίες των νησιών μας. Πρέπει η πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα σε διπλή κατεύθυνση. Η πρώτη να αξιοποιήσει όλα τα δημόσια ακίνητα που βρίσκονται σε κάθε νησί και η δεύτερη να δοθούν φορολογικά κίνητρα, στους ιδιοκτήτες που θα μισθώνουν τα ακίνητα τους σε εργατικό δυναμικό. Για παράδειγμα, χαμηλότερη φορολογία για τα εισοδήματα αυτά και μείωση δημοτικών ανταποδοτικών τελών.
Στις στρατηγικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον τουρισμό τονίζεται πως «οι επισκέπτες σε αρκετές πολύ δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας μας είναι, πλέον, πολλαπλάσιοι από τον πληθυσμό τους, δοκιμάζοντας τις υποδομές και την φέρουσα ικανότητά τους». Με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει η ισορροπία ταυτόχρονα με την ανάπτυξη και τα έσοδα από τον τουρισμό;
Το κάθε νησί θέλει τη δική του στρατηγική ανάπτυξη και υποδοχή τουριστικών ροών. Η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν άλλες προκλήσεις από την Κέα και την Άνδρο. Τα προβλήματα είναι κοινά στα νησιά μας με τις ελλείψεις υποδομών και υπηρεσιών. Αλλά για να έχουμε ένα ποιοτικότερο τουριστικό προϊόν, χωρίς να αλλοιώνουμε την παράδοσή μας και να μετατρέπουμε τα νησιά μας σε τσιμεντουπόλεις χρειάζεται γνώση και σχέδιο. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και εγώ προσωπικά έχουμε ετοιμάσει το σχέδιο για την επόμενη μέρα στον τουρισμό και με βάση αυτό θα πορευτούμε.