Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε Σαντορίνη και Αμοργό – Τι αναμένουν οι επιστήμονες για τη λήξη συναγερμού
Με τουλάχιστον έξι σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε μία ώρα το πρωί, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Ίο, την Ανάφη και την Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα.
Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 5,2 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ertnews αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Αμοργού αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Ωστόσο, 300 ακόμη άτομα εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη μέσω τριών δρομολογίων. Στην Αμοργό, το ιατρικό προσωπικό ενισχύθηκε με γιατρούς που έφτασαν από τη Νάξο.
Παράλληλα, οι αυτοψίες ολοκληρώθηκαν και διαπιστώθηκε ότι όλα τα σχολικά κτίρια είναι ασφαλή.
Εκτιμήσεις των επιστημόνων για τη λήξη του συναγερμού
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, χαρακτήρισε τις έξι συνεχόμενες δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν σε μία ώρα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ως εντός φυσιολογικών πλαισίων. Ο ισχυρότερος από αυτούς έφτασε τα 4,9 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 11 το πρωί.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μείωση της συχνότητας των σεισμών και όχι τόσο το μέγεθός τους. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετό καιρό ακόμα. Η αποκλιμάκωση θα επιβεβαιωθεί όταν αρχίσει να μειώνεται η συχνότητα των δονήσεων», εξήγησε.
Οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου αποδίδεται σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με τη δραστηριότητα των ηφαιστείων στα Καμένα και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου. Παράλληλα, η σεισμική δραστηριότητα μέσα στην Καλδέρα παραμένει σταθερή σε χαμηλά επίπεδα.
«Η σεισμική ακολουθία δεν μετακινείται πλέον προς τα βορειοανατολικά, αλλά έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή της Ανύδρου και κινείται προς τα νοτιοδυτικά. Παρά τις παροδικές υφέσεις, ένας σεισμός κοντά στα 5 Ρίχτερ δείχνει ότι δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για λήξη του συναγερμού ή εκτόνωση του φαινομένου», δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Ανάλυση σεισμικών δεδομένων
Στον Πύργο, το πιο ορεινό χωριό της Σαντορίνης, έχει εγκατασταθεί σεισμογράφος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στον Άγιο Χριστόφορο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Πέγκυς Μπρούσαλη.
Μετά από αυτοψία ειδικών, διαπιστώθηκε ότι το παλιό λιμάνι αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του νησιού λόγω της απότομης μορφολογίας του και κρίνεται απαραίτητο να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις.
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών των σεισμών συμμετέχει και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Τρεις κοινωνικοί λειτουργοί, έξι διασώστες με ειδικό εξοπλισμό και δύο εκπαιδευμένοι σκύλοι βρίσκονται στο νησί για να στηρίξουν τους πληγέντες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ηλία Κούκου, 23 οικογένειες από τη Σαντορίνη έχουν ήδη μεταφερθεί και φιλοξενούνται στον Άγιο Ανδρέα από τον Δήμο Αθηναίων, ενώ έχουν κατατεθεί ακόμη 300 αιτήματα για φιλοξενία. Επιπλέον, ο αγρότης Κώστας Κοτανίδης από την Καστοριά προσφέρθηκε να φιλοξενήσει όσους έχουν ανάγκη.