Ο Θοδωρής Παληός, χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την φαρυγγίτιδα και λαρυγγίτιδα.
Ο Θοδωρής Παληός, χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος μίλησε στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και την Ξένια Γκάλη, μουσικός παραγωγός και Dj, σχετικά με την φαρυγγίτιδα και λαρυγγίτιδα.
Η μουσική παραγωγός ανέφερε ότι της έχει συμβεί να «κλείσει» η φωνή της και ήταν ένα πολύ άσχημο περιστατικό, καθώς την ταλαιπώρησε πολύ.
«Ήμουν όλο τον Ιούλιο με αντιβίωση, είχα φαρυγγίτιδα, είχα κι έχω καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο και δεν είχα φωνή».
O χειρούργος αρχικά εξήγησε ότι άλλο είναι η λαρυγγίτιδα κι άλλο η φαρυγγίτιδα. Στην λαρυγγίτιδα δεν «χάνεται» η φωνή.
«Ό,τι έχει να κάνει με την φώνηση σχετίζεται με την λαρυγγίτιδα. Αντίθετα ο πονόλαιμος, η τραχηλική διόγκωση, ο πυρετός, η κακουχία είναι μέρος της φαρυγγίτιδας», επεξήγησε ο κ. Παληός.
Επιπλέον μία άλλη βασική διαφορά μεταξύ των δύο αυτών λοιμώξεων είναι ότι η φαρυγγίτιδα είναι μεταδοτική, ενώ η λαρυγγίτιδα όχι.
Τα συμπτώματα
«Πολλές φορές επειδή όλα βρίσκονται ανατομικά πάρα πολύ κοντά μπορεί να ξεκινήσει σαν λαρυγγίτιδα και τελικά να έχουμε γενικευμένα συμπτώματα. Όπως και το αντίθετο από την φαρυγγίτιδα μπορεί να προκύψει και λαρυγγίτιδα» σημείωσε ο χειρούργος.
Το καμπανάκι που θα «χτυπήσει» σε αυτές τις λοιμώξεις είναι όταν υπάρξει αλλοίωση της φωνής. Η αλλαγή στην φώνηση αποτελεί το πρώτο σημάδι ότι χρειάζεται κάποιος επίσκεψη στον γιατρό.
Αξίζει να σημειωθεί επειδή στην λαρυγγίτιδα δημιουργείται οίδημα στις φωνητικές χορδές, άρα μικραίνει και ο χώρος που περνάει για τους πνεύμονες ο αέρας μπορεί να επηρεάσει και το κατώτερο αναπνευστικό ενός ανθρώπου, δημιουργώντας λοίμωξη.
Η θεραπεία
Η ενυδάτωση και η ξεκούραση είναι πολύ σημαντικά σε αυτή την περίπτωση των λοιμώξεων.
Ανάλογα με την διάγνωση και την αιτιολογία, αν είναι ιογενής ή βακτηριακή η λοίμωξη, εξαρτάται και η χορήγηση φαρμάκων.