Ουρολοιμώξεις: Οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος – Τι πρέπει να προσέχουμε
«Οι ουρολοιμώξεις είναι η δεύτερη πιο συχνή λοίμωξη στον άνθρωπο. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, και καυτό είναι κυρίως για ανατομικούς λόγους. Γιατί η γυναίκεια ουρήθρα γειτνιάζει με το αιδοίο και τον πρωκτό που φυσιολογικά εκεί υπάρχουν πολλά μικρόβια αφενός και αφετέρου, το μήκος της γυναίκειας ουρήθρας είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με αυτό του ανδρός οπότε, η εισχώρηση των μικροβίων μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα στην κύστη», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Γκολεζάκης.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Σύμφωνα με τον κ. Γκολεζάκη, «Το καλοκαίρι έχουμε έξαρση συνήθως του φαινομένου γιατί πάμε πολύ πιο συχνά στην θάλασσα και στις πισίνες που έχουν πολλά μικρόβια και δεν καθαρίζονται σωστά. Το πιο βασικό είναι να αλλάζει το βρεμένο μαγιό, γιατί είναι πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων. Δεν το κάνει καμία γυναίκα αυτό».
Και συνέχισε: «και για τους άνδρες έχουν προβλήματα με αυτό, γιατί έχουν θέματα με τον προστάτη τους. και εκείνοι πρέπει να το κάνουν αυτό. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που εμφανίζει κανείς όταν έχει ουρολοίμωξη είναι το τσούξιμο ή ο πόνος κατά την διάρκεια της ούρησης ή η συχνοουρία ή να πηγαίνει κανείς, την τουαλέτα συχνά και να βγάζει λίγα ούρα. Δεν κάνουμε τον γιατρό, πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας αμέσως γιατί αν δεν θεραπευθεί σωστά η λοίμωξη μπορεί να πάει στα νεφρά και να προκαλέσει λοίμωξη στα νεφρά και να επηρεάσει την νεφρική λειτουργία».
«Θα πρέπει ο κόσμος να συμβουλεύεται ουρολόγο γιατί αν κάποιος παίρνει αντιβιοτικά συνέχεια από μόνος του, μπορεί το μικρόβιο αυτό να γίνει ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και στην συνέχεια να μην υπάρχει αντοχή. Ένας στους 5 στατιστικά μπορεί να εμφανίσει ουρολοίμωξη στο μέλλον γιατί δεν το έχει αντιμετωπίσει σωστά», υπογράμμισε.