Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Αυτά είναι τα ενεργά ρήγματα του ελληνικού χώρου
Το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας η οποία παρέχει την δυνατότητα χαρτογράφησης, οπτικής διερεύνησης και ανάλυσης της πρόσφατης σεισμικότητας του ελληνικού χώρου.
Μία νέα πλατφόρμα, η οποία έχει την δυνατότητα χαρτογράφησης, οπτικής διερεύνησης και ανάλυσης της πρόσφατης σεισμικότητας του ελληνικού χώρου έκανε γνωστή το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχεται για την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διαθέσιμη είναι και στο ευρύ κοινό με τον εξής σύνδεσμο.
Ο καθηγητής και Διευθυντής του εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλαος Σουλακέλλης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η πλατφόρμα προσφέρει πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα πρόσφατων σεισμών, ενεργών ρηγμάτων και προγενέστερων σεισμικών γεγονότων, με σκοπό την εκπαιδευτική χρήση για την κατανόηση του φαινομένου της σεισμικότητας. Τα δεδομένα ανανεώνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, καθιστώντας το εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ανάγκες εκπαιδευτικών φορέων».
Και προσθέτει πως: «Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και ερευνητών, προσφέροντας ένα διαδραστικό περιβάλλον χαρτογραφικής απεικόνισης και οπτικοποίησης δεδομένων, για την καλύτερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας και των παραμέτρων που την επηρεάζουν».
Οι δυνατότητες της πλατφόρμας
Αναφορικά με τις δυνατότητες της, η πλατφόρμα παρέχει διαδραστικούς χάρτες που απεικονίζουν την σεισμική δραστηριότητα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Γεωλογίας – USGS), δεδομένα από την περίοδο 1995-2024 (από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και τα ενεργά ρήγματα του ελληνικού χώρου ((από το Ε.Α.Γ.Μ.Ε.).
Παράλληλα, η εφαρμογή παρέχει οπτικοποίηση των διαδραστικών γραφημάτων γραφημάτων του χρόνου και του μεγέθους των σεισμών και των διαδραστικών χαρτών για χωρική, οπτική διερεύνηση.
Τέλος, παρέχεται ένας ειδικός σχεδιασμός για εκπαιδευτική χρήση της πλατφόρμας σε σχολικές και πανεπιστημιακές δραστηριότητες. Μ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύει την κατανόηση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας και των γεωλογικών παραμέτρων που τη διαμορφώνουν.
Ο κ. Σουλάκέλλης σημειώνει πως «ο ψηφιακός πίνακας ελέγχου – παρακολούθησης της πρόσφατης σεισμικότητας (dashboard) αξιοποιεί επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα από εθνικές και διεθνείς σεισμολογικές βάσεις και ενσωματώνει τεχνολογίες Γεωπληροφορικής (GIS) και Γεωοπτικοποίησης για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, παρέχοντας έτσι ένα σύγχρονο εργαλείο για την οπτική ανάλυση και κατανόηση φυσικών κινδύνων που συνδέονται με τους σεισμούς.