Πάρος – Νάξος: Το κίνημα «ελεύθερες» παραλίες «πονοκέφαλος» για τους δημάρχους ενόψει εκλογών
Το κίνημα για «ελεύθερες παραλίες» που ξεκίνησε από την Πάρο και εξαπλώθηκε σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντας για τις δημοτικές εκλογές. Σε Πάρο και Νάξο, τα κομματικά επιτελεία προσπαθούν να κατανοήσουν αν υπάρχει κάποια «πολιτική» χροιά στο κίνημα και πώς αυτό θα εκφραστεί στις κάλπες.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Πολλοί θα προσέλθουν στις εκλογές του Οκτωβρίου με τα μαγιό τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μέσα σε αυτούς υπολογίζεται και μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που έλαβαν μέρος σε κινητοποιήσεις για τις «ελεύθερες παραλίες». Στα δυο μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, τη Νάξο και την Πάρο όπου είχαν και την εντονότερη δραστηριότητα, σίγουρα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη για όλους του υποψηφίους δημάρχους, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, θέλοντας και τους «σταυρούς» του κινήματος αλλά από την άλλη θέλουν και την υποστήριξη των επιχειρηματιών του νησιού που είδαν μέσα το καλοκαίρι τα ομπρελοκαθίσμτα σε πολλές περιπτώσεις να ξηλώνονται. Το κίνημα δεν είναι πολιτικό, ωστόσο αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι δήμοι Πάρου και Νάξου αντέδρασαν στις καταγγελίες των μελών του για παραβιάσεις τους αιγιαλού στα δυο νησιά.
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη φωτογραφία που ανέβηκε στο διαδίκτυο από την κίνηση πολιτών, αλλά και τα σχόλια, όπως αυτό: «Το τουριστικό κοινό της Πάρου δεν θα το ορίσουν μία χούφτα παρανόμων, βάσει του συμφέροντός τους: θα το ορίσουν πρωτίστως οι κάτοικοι της Πάρου, σε συνεργασία με τους νόμιμους επιχειρηματίες και την Δημοτική Αρχή. Οι ιδιοτελείς καταπατητές της περιουσίας μας θα έχουν τον τελευταίο λόγο, όχι τον πρώτο…»
Η υποστελέχωση των υπηρεσιών το πρόβλημα για Κωβαίο και Λιανό
Από την πρώτη στιγμή που το θέμα πήρε διαστάσεις εκτός Κυκλάδων, τόσο ο Μάρκος Κωβαίος όσο και ο Δημήτρης Λιανός έλαβαν θέσεις, καθώς κινδύνευαν να γίνουν θεατές σε μια «πυρκαγιά» με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, τόνισε στο CNN Greece πως το φαινόμενο αυτό είναι χρόνιο, ωστόσο φέτος, το νέο ΦΕΚ, το οποίο βγαίνει κάθε τρία χρόνια, βγήκε στις 10 Μαρτίου, με αποτέλεσμα όλα τα συμβόλαια να πρέπει να γίνουν από την αρχή, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση, όπως σημειώνει, των αρμόδιων υπηρεσιών, έφερε καθυστερήσεις.
«Το νησί μας έχει άρα πολλές και πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες. Εξ αυτών οι περισσότερες από τις μισές είναι τελείως ελεύθερες για τους λουόμενους. Υπάρχουν και παραλίες οι οποίες έχουν επιχειρηματίες οι οποίοι είναι πάρα πολύ καλοί και έχουν άριστες υπηρεσίες προς τον λουόμενο. Υπάρχουν και κάποιοι συμπολίτες μας που δυστυχώς δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και αυθαιρετούν», σημειώνει ο κ. Κωβαίος, εκτιμώντας πως αυτό το ποσοστό φτάνει το 5 με 10%. Παράλληλα, σημειώνει πως ο Δήμος έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Όπως λέει, «εκεί εμείς ως δήμος Πάρου έχουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπως και η ελληνική αστυνομία και το λιμεναρχείο βάσει του ΦΕΚ, το οποίο βγήκε στις 10 του Μάρτη φέτος, κάθε τρία χρόνια βγαίνει, που ορίζει ότι εμείς μπορούμε μόνο να κάνουμε αυτοψία και να τα στείλουμε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών ανά την Ελλάδα».
Ο Δημήτρης Λιανός αναγνωρίζει το πρόβλημα, τονίζοντας πως ξεκίνησε βασικά την εποχή του κορονοϊού, όταν δόθηκε η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που θα παραχωρούνταν στους επιχειρηματίες, όπως προαναφέρθηκε. Ο κ. Λιανός αναφέρει πως τα σοβαρά προβλήματα εμφανίστηκαν το 2022, με τις αυθαιρεσίες κάποιων επιχειρηματιών αλλά και με την αύξηση των τιμών. Ο ίδιος υποστηρίζει βέβαια πως η πλειοψηφία των επιχειρηματιών ακολουθούν το νόμο και είναι συνεπείς. Όπως αναφέρει στο Tvxs.gr, ο Δήμος δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος. «Ο Δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να απευθύνεται στην Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Κυκλάδων, η οποία όμως είναι υποστελεχωμένη (3 άτομα). Σκεφτείτε τώρα πως στεγάζεται αποκλειστικά στη Σύρο και πρέπει να καλύψει 24 νησιά, με ελάχιστους εργαζόμενους». Σύμφωνα με τον κ. Λιανό, η υποστελέχωση είναι από τις κύριες αιτίες της μη πραγματοποίησης τακτικών ελέγχων.
Τι λέει ο νόμος
Ο αιγιαλός είχε οριστεί για πρώτη φορά στο νόμο 2344-1940, ως εξής: «Ο αιγιαλός, ήτοι η περιστοιχούσα την θάλασσαν χερσαία ζώνη, η βρεχόμενη από τις μέγιστες πλην συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, είναι κτήμα κοινόχρηστο, ανήκει ως τοιούτον εις το Δημόσιον και προστατεύεται και διαχειρίζεται υπ’ αυτού». Κάθε πολίτης λοιπόν πρέπει να απολαμβάνει απρόσκοπτη πρόσβαση.
Υπεύθυνη για την έκδοση των αδειών απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (είτε απευθείας είτε με δημοπρασία), είναι η Κτηματική Υπηρεσία. «Η εν λόγω παραχώρηση γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών, και του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ως άνω κοινόχρηστων χώρων και δεν παραβλάπτεται η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού», διαβάζουμε στην τελευταία σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Επίσης, αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος και με τους περιορισμούς, ως προς το ποσοστό κάλυψης του αιγιαλού, που ορίζονται στην απόφαση παραχώρησης».
Επιπρόσθετα, «δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των πέντε (5) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων».
Επιπλέον, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία, ενώ η ανάπτυξη ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ «μπορεί να καλύπτει μέχρι το εξήντα τοις εκατό (60%) του παραχωρούμενου χώρου, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων».