Ο Μιχάλης έχει καταγωγή από την Κίμωλο, μένει στη Νέα Σμύρνη, όμως από τον Απρίλη κάθε χρονιά κατεβαίνει στο νησί του.
Συνήθως τότε, μετά το Πάσχα, ξεκινούσαν οι εργασίες καθαρισμού και προετοιμασίας για τη νέα τουριστική σεζόν, κάτι που δεν έγινε φέτος, με τον Ιούνη να θυμίζει κάτι από… Πάσχα. «Τώρα έχει έρθει κόσμος στο νησί για εργασίες, ό,τι κάναμε κάθε Απρίλη».
Η Κίμωλος έχει μια τουριστική ιδιομορφία, με πολλούς να την περιγράφουν ως κρυμμένο θησαυρό στις Κυκλάδες. Στη σκιά της Μήλου, χωρίς να δέχεται ορδές τουριστών, κράτησε το δικό της χαρακτήρα, με φανατικούς επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ιταλία και τη Γαλλία.
«Μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρός ο αριθμός τουριστών σε σχέση με όσα ίσχυαν τις προηγούμενες χρονιές. Δεν θα είχαμε τις αφίξεις των άλλων μεγάλων Κυκλάδων, άλλα η πτώση είναι τεράστια». Ταυτόχρονα οι κάτοικοι νιώθουν ότι ο τουρισμός είναι δίκοπο μαχαίρι. Κάθε οικογένεια -είτε ως κύριο επάγγελμα είτε απλώς με το να παραχωρεί κάποιο δωμάτιο για ενοικίαση- είχε εισόδημα από τον τουρισμό. Φέτος ειδικά στους Κιμωλιάτες υπάρχει φόβος. «Το νησί έχει μόλις 2 αγροτικούς γιατρούς», περιγράφει ο Μιχάλης στο διάλειμμα από τις τελευταίες πέργκολες που τοποθετεί.
«Μόνιμους η Κίμωλος έχει 200-300 κατοίκους, μεγάλης ηλικίας, είναι λογικό να υπάρχει φόβος. Αν υπάρξουν κρούσματα, δεν θα ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Πολλά δωμάτια δεν θα ανοίξουν καν. Οι κάτοικοι είναι προκατειλημμένοι κυρίως με τους ξένους τουρίστες, εκεί που καταγράφηκαν χιλιάδες κρούσματα».
πηγή: Ελεύθερος Τύπος