Για την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, στις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και στην επιστροφή των ανεμβολίαστων γιατρών στο ΕΣΥ μίλησε σήμερα ο Θάνος Πλεύρης στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.
Όσον αφορά την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα είπε ότι θα γίνει σύσκεψη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ την εβδομάδα αυτή και τόνισε ότι όπως έχουν δείξει όλα, η πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού, “Zero Covid” δεν αποδίδει.
Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ανέφερε πως η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη φαρμάκων που έχουμε στη χώρα:
“Έλλειψη φαρμάκων αυτή τη στιγμή υπάρχει και στη χώρα μας, όπως υπάρχει παγκοσμίως σε όλη την Ευρώπη. Το ένα πράγμα είναι η παγκόσμια έλλειψη, το άλλο πράγμα είναι οι παράλληλες εξαγωγές.
Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς αφενός επειδή έχουμε έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως, γιατί δύο χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων Covid δεν υπήρχαν ειδικά οι παιδιατρικές ιώσεις και αφετέρου, υπάρχει 60% με 70% μείωση παραγωγής στην Ινδία και στην Κίνα που είναι οι χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες.
Στην Ελλάδα επειδή έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις με γενόσημα, εκεί πέρα που δεν είναι μοναδικά τα φάρμακα. Πρόβλημα υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας.”
Σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές στην Ελλάδα τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα και ότι “από τον Μάρτιο έχουμε βάλει απαγορεύσεις. Το Νοέμβριο τις εντείναμε σε όλες τις κατηγορίες και παράλληλα κάνουμε ελέγχους και κλείνουμε με λουκέτο φαρμακαποθήκες.”
Τι είπε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που επέστρεψαν στο πόστο τους:
“Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει ουσιαστικά τρία μέτρα. Το πρώτο μέτρο είναι ότι έχουνε δύο τεστ την εβδομάδα.
Θα έχουνε μάσκα υψηλής προστασίας που ούτως ή άλλως η μάσκα υπήρχε στα νοσοκομεία και υψηλής προστασίας σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτοί θα έχουν συνολικά υψηλής προστασίας και με βάση τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου και την Επιτροπή Λοιμώξεων θα αποφεύγεται η επαφή στο κομμάτι γιατρών και νοσηλευτών, όπου υπάρχουν ΜΕΘ και ανοσοκατεσταλμένοι.
Επειδή ακόμα και τώρα οι μελέτες δείχνουν ότι έστω σε μικρότερο βαθμό μεταδίδει πιο εύκολα ο ανεμβολίαστος συγκριτικά με τον εμβολιασμένο, δεν θέλουμε σε αυτούς τους χώρους που υπάρχει φοβερά υψηλή επικινδυνότητα να μολυνθεί κάποιος, έστω και για αυτή τη μικρή διαφορά να τους επιβαρύνουμε.
Άρα, αφορά ΜΕΘ και άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, δηλαδή ογκολογικοί ασθενείς. Εκεί πέρα οι νοσηλευτές που δούλευαν σε αυτές τις μονάδες θα πάνε σε άλλες μονάδες και αντιστοίχως οι γιατροί που μπορεί να ήταν κάποιος γιατρός και να βρισκότανε σε ΜΕΘ, θα βρεθεί σε άλλο σημείο”.