Καθυστέρηση αρκετών μηνών στη συμφωνία απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica Group, που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της εταιρείας, ενδέχεται να προκαλέσει η είσοδος των συμφερόντων της οικογένειας Μάριου Ηλιόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin Investment Group (MIG).
Η πλευρά Ηλιόπουλου, που δραστηριοποιείται στην ακτοπλοΐα (Seajets) κυρίως εποχικά και με ταχύπλοα, είναι ο βασικός ανταγωνιστής της Attica Group στις Κυκλάδες. Αντιμετωπίζει ως απειλητική τη συγχώνευση της Attica με την ΑΝΕΚ και, κατά ορισμένες πληροφορίες της ακτοπλοϊκής αγοράς, θέλει να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας είτε παίρνοντας γραμμές, είτε και πλοία, είτε, τέλος, προχωρώντας ο ίδιος στην εξαγορά της ΑΝΕΚ.
Εχοντας εξαγοράσει από την ελεύθερη διασπορά το 5,48% του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της MIG (μέσω της Ratio Holding LTD, συμφερόντων της Δέσποινας Μάριου Ηλιοπούλου), οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι θα επιχειρήσει (συστρατευόμενος και με άλλους μετόχους μειοψηφίας που δεν θέλουν η MIG να δώσει την Attica) να τορπιλίσει στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση την υπερψήφιση της συμφωνίας που προηγείται της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica. Βάσει δηλαδή της συμφωνίας αυτής, η MIG εκχωρεί το σύνολο των μετοχών της ακτοπλοϊκής Attica που κατέχει (79,38%) στη STRIX Holdings L.P. έναντι του συνόλου του δανεισμού της που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της STRIX.
Με την ανταλλαγή αυτή μετοχών έναντι χρεών μπορεί να μηδενιστεί ο δανεισμός 443,8 εκατ. ευρώ της MIG, η οποία θα διαθέτει μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τη Robne Kuce Beograd (RKB), μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στη Σερβία. Από την πλευρά της η STRIX Holdings L.P., η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Τρ. Πειραιώς (στην οποία η τράπεζα έχει μεταβιβάσει τις περισσότερες από τις μη τραπεζικές συμμετοχές του χαρτοφυλακίου της και προσφάτως και το ομολογιακό δάνειο της MIG), καθίσταται μέτοχος με ποσοστό άνω του 90% στην Attica Συμμετοχών.
Και αυτό διότι είχε ήδη στο χαρτοφυλάκιό της περίπου το 12% της ακτοπλοϊκής, το οποίο της είχε ήδη μεταβιβάσει η Πειραιώς (το κατείχε στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας εξαγοράς της Hellenic Seaways από την Attica). Σημειώνεται πως η διαχείριση του χαρτοφυλακίου της STRIX Holdings L.P. έχει περάσει σε σχήμα στο οποίο συμμετέχει η ίδια και η Blantyre Capital. Επομένως, η Marfin Investment Group, που ελέγχεται απευθείας από την Πειραιώς, θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και με ολοκληρωμένη αξιοποίηση της εταιρείας ακινήτων στη Σερβία να επαυξήσει την αξία της προς όφελος των μετόχων της, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Πειραιώς.
Επειτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης, οι μέτοχοι της οποίας (μεταξύ αυτών και η Τράπεζα Πειραιώς), όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, θα πάρουν περίπου το 10% της νέας Attica. Προαπαιτούμενο είναι την εν λόγω συγχώνευση να εγκρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως και για την απόκτηση των μετοχών της Attica που έχει η Marfin από τη STRIX. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μετά την επικύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής του ομολογιακού με τις μετοχές από την προγραμματισμένη, για μεθαύριο Δευτέρα, γενική συνέλευση της MIG.
Σε αυτό το σημείο γίνεται η παρέμβαση της πλευράς Ηλιόπουλου. Θεωρείται βέβαιη η αναστολή της γενικής συνέλευσης τουλάχιστον μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου λόγω έλλειψης απαρτίας και ακόμη περισσότερο αν το ζητήσει, όπως έχει δικαίωμα. Πηγές που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία των μετόχων της MIG εκτιμούν πως στην πλευρά Ηλιόπουλου μπορεί να συστρατευθούν μέτοχοι με δικαιώματα ψήφου έως και 20%-25%. Απέναντί τους θα έχουν την Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει το 32% και ομονοούντες μετόχους με τους οποίους φτάνει το 40%-45%. Ενόσω λοιπόν θα εξελίσσεται αυτή η διαπάλη μεταξύ των μετόχων της MIG, η ΑΝΕΚ θα πρέπει να διασφαλίσει ρευστότητα προκειμένου να καλύψει τα κόστη μισθοδοσίας και καυσίμων τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και ξεκινάει η κυρίως καλοκαιρινή σεζόν και οι ταμειακές ροές της θα βελτιωθούν.
moneyreview.gr