Πολιτική Προστασία: Ξεκινούν οι ημερήσιοι χάρτες πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών
Μπορεί ακόμη να είμαστε αντιμέτωποι με τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ για έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, ωστόσο η θερινή σεζόν, με όλα τα καλά, αλλά και τα… κακά που φέρνει μαζί της, ξεκινάει.
Ανάμεσα σε αυτά τα «κακά», κορυφαίο είναι βέβαια οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο καταστρέφουν τους λίγους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της χώρας.
Έτσι και με την ελπίδα φέτος να μην ζήσουμε τις τραγικές φωτιές των προηγούμενων ετών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αρχίζει να εκδίδει τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4964/2022 και το επικαιροποιημένο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “Ιόλαος 2”» (5η έκδοση), στο πλαίσιο υποστήριξης της Διοίκησης και ενημέρωσης των πολιτών, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών θα συντάσσεται και εκδίδεται από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2023, Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική εγκύκλιο της Γ.Γ.Π.Π. ο συγκεκριμένος χάρτης, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, που συμβάλει αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση και το συντονισμό για την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια.
Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, έχει ως κύριο στόχο να ενημερώσει τους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, για τις περιοχές στις οποίες το επόμενο 24?ωρο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο.
Οι κατηγορίες κινδύνου
Στον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, διακρίνονται οι κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4 και με διαφορετικά χρώματα.
Η κατηγορία με αριθμό 5, που αντιστοιχεί με κατάσταση Συναγερμού, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη.
Οι κατηγορίες κινδύνου αναλύονται ως εξής:
- Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή). Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.
- Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση). Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.
- Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).
- Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.
- Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση Συναγερμού). Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.
Σημειώνεται ότι η κατάταξη μιας περιοχής σε κατηγορία κινδύνου πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή κατάσταση συναγερμού, (κατηγορία 5), δεν σημαίνει ότι θα έχουμε κατ’ ανάγκη εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή αυτή. Ειδικά όταν γίνεται συστηματική ενημέρωση των πολιτών μέσω δελτίων τύπου, μπορεί να αποτραπούν ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Αυτό αποτελεί και έναν από τους στόχους αυτής της κατάταξης.
Αντίστοιχα, η κατάταξη μιας περιοχής σε κατηγορία χαμηλού κινδύνου δεν αποκλείει την πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Ακόμη, για την πλήρη αξιοποίηση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, οι διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου απαιτούν και αντίστοιχη κλιμάκωση ετοιμότητας και λήψη μέτρων από όλους τους εμπλεκομένους φορείς στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, κατά το μέρος που τους αφορά.
Η ενιαία αντιμετώπιση των διαφορετικών επιπέδων κινδύνου (ειδικά των κατηγοριών κινδύνου 1,2,3), χωρίς αντίστοιχη διαφοροποίηση των μέτρων και των δράσεων στο σχεδιασμό των εμπλεκομένων φορέων, αξιοποιεί μερικώς τις δυνατότητες του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ως υποστηρικτικού εργαλείου στη λήψη αποφάσεων και ενδεχομένως να οδηγήσει τους φορείς σε εσφαλμένη εκτίμηση του επιπέδου ετοιμότητας.
Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκδίδεται από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2023 και η εκπόνηση του θα ολοκληρώνεται μέχρι την 12:30 της προηγουμένης ημέρας από την ημέρα για την οποία αυτός θα ισχύει.
Πηγή: newmoney.gr