ΠΠΠ Σύρου: Βαρέα μηχανήματα για «καθαρισμό» των παραλιών; Όχι στη Σύρο
To τελευταίο διάστημα, πλήθος πολιτών σε πολλά Κυκλαδονήσια (Νάξο, Πάρο, Τήνο, Μύκονο, κλπ) καταγγέλλουν τη χρήση βαρέων μηχανοκίνητων οχημάτων για τον «καθαρισμό» των παραλιών. Όπως σαφώς προκύπτει από τη νομοθεσία, η πρακτική αυτή είναι έκνομη, για λόγους που ουδόλως σχετίζονται με θέματα αισθητικής: Με τη βαθιά άρωση που εκτελούν, τα βαρέα μηχανήματα καταστρέφουν το ευαίσθητο οικοσύστημα της παραλίας: σαρώνουν την χλωρίδα (π.χ. τα κρινάκια της θάλασσας, το επιφανειακό ριζικό σύστημα των αρμυρικιών, κλπ), την πανίδα (ζώντες οργανισμοί), την ποσειδωνία (φύκια), ενώ απομακρύνουν τις πέτρες και τα βότσαλα, στοιχεία απολύτως απαραίτητα για την προστασία της παραλίας από τη διάβρωση. Όταν το μηχάνημα περάσει, οι αμμοθίνες έχουν ισοπεδωθεί, η παραλία φαίνεται «χαλί» και η άμμος «πούδρα» αλλά τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξη της παραλίας στο μέλλον!
Στη Σύρο, ο Δήμαρχος πρόσφατα δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε «ακτοκαθαρισμό» με χρήση βαρέων οχημάτων. Η αρμόδια Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου αρνήθηκε να υπογράψει την παράνομη απόφαση. Οπότε ο Δήμαρχος το πήρε πάνω του δηλώνοντας ότι ο παράνομος καθαρισμός αποτελεί προσωπική του «πολιτική απόφαση». Μένει, βέβαια, να διευκρινιστεί το πώς οι πολιτικές αποφάσεις δύνανται να λαμβάνονται κατά παράβαση του Νόμου (και της κοινής λογικής). Η πολιτική αυτή απόφαση του Δημάρχου μετουσιώθηκε σε κανονική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία ενέκρινε και το σχετικό κονδύλι.
Με έγγραφη αναφορά του, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Πράγματι, η Εισαγγελία αντέδρασε άμεσα (ήδη από τα μέσα Απριλίου 2024). Ο Δήμος έκανε πίσω και ο βίαιος ακτοκαθαρισμός αποτράπηκε, τουλάχιστον για φέτος. Ας μην περιμένουμε να υπάρξει επίσημη, ειλικρινής παραδοχή του Δήμου για το πώς η παράνομη ενέργεια απετράπη.
Οι πολίτες στη Σύρο έχουν πετύχει ήδη δύο μικρές νίκες τη χειμερινή περίοδο ως προς τις παραλίες: την απομάκρυνση των πασσάλων και την αποτροπή του καταστρεπτικού “ακτοκαθαρισμού”. Αυτό το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν θα είχε έρθει αν οι εισαγγελικές αρχές δεν είχαν επιδείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά. Δεν το θεωρούμε αυτονόητο και τις ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ελπίζουμε του χρόνου να μην χρειαστεί να διεκδικήσουμε από την αρχή τα αυτονόητα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι άξιο προβληματισμού ότι στον τόπο μας οι πολίτες δεν αρκεί να επαγρυπνούν μόνο για τυχόν αυθαίρετες και βίαιες επεμβάσεις ιδιωτών στο φυσικό περιβάλλον. Ούτε καν για να επισημαίνουν την ολιγωρία, ανεπάρκεια ή ακόμα και τη συγκάλυψη των αρμοδίων αρχών. Στη Σύρο, έχουμε αλλάξει επίπεδο: καλούμαστε να υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον από τις ίδιες τις αρχές του τόπου που, αντί να το προστατεύουν, συνειδητά εφαρμόζουν παράνομες και περιβαλλοντοκτόνες πρακτικές!
Υ.Γ.: Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η Εισαγγελία, μεταξύ των άλλων, τόνισε και το ότι αν ο Δήμος καθαρίσει χώρους των παραλιών που έχουν παραχωρηθεί για απλή χρήση (ομπρέλες, ξαπλώστρες, κλπ) τότε τα έξοδα θα πρέπει να καταλογιστούν στους παραχωρησιούχους.
27.05.2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο