Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε συνεργασία με τη CMT Prooptiki διοργάνωσαν το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, στην Πάρο, την εναρκτήρια ημερίδα για το πρόγραμμα «Προαγωγή της Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας στα νησιά των Κυκλάδων», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του SolidarityNow.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η ταυτότητα, το πλαίσιο και οι στόχοι του έργου ενώ εξέχοντες ομιλητές από τον χώρο της ψυχικής υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης μίλησαν για το φαινόμενο, προσεγγίζοντάς το ολιστικά.
Το έργο «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και προαγωγής της ισότητας των φυλών στην περιφερειακή ενότητα των Κυκλάδων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΕΠΑΨΥ και εταίρο την CMT Prooptiki. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο κ. Παπανικολάου Γεώργιος, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ. ο κ. Γαλάνης Δημήτριος, Κοινωνικός Λειτουργός, Πρόεδρος Δ.Σ. Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και ο κ. Κωβαίος Μάρκος, Δήμαρχος Δήμου Πάρου.
Η κ. Πάλλη Αλεξάνδρα, Κλινική Ψυχολόγος PhD – Ψυχοθεραπεύτρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Έργου, στην εναρκτήρια ομιλία της ανέλυσε την έννοια και τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου, παρουσιάζοντας την συχνότητα του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τις μορφές που μπορεί να λάβει, καθώς και διαδεδομένους μύθους και προκαταλήψεις.
Οι μορφές έμφυλης βίας και το πολυεπίδεδο θεωρητικό τους υπόβαθρο ήταν ο κεντρικός άξονας της τοποθέτησης της κ. Άρια Γκιρλέμη, Κλινικής ψυχολόγου, MSc, PhD(c), η οποία ανέπτυξε τα θεωρητικά μοντέλα της έμφυλης βίας, τονίζοντας πως το φαινόμενο βασίζεται σε ένα πολύ-παραγοντικό μοντέλο.
Το δίκτυο δομών και υπηρεσιών για την καταπολέμηση της βίας παρουσίασε ο κ. Μαστρογιαννάκης Τάσος, Οικονομολόγος, Σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής CMT Prooptiki, ενώ ανέλυσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2026, καταγράφοντας την εξελικτική πρόοδο που έχει σημειωθεί εν συγκρίσει με τις πολιτικές πρακτικές της προηγούμενης δεκαετίας.
Τέλος, η κ. Σταμπουλίδου Ελένη, Νομικός του Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, μίλησε για τις νομικές προεκτάσεις του φαινομένου και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, ΚΕΘΙ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr