Πρόεδρος Νοσηλευτών: Οι πρωτοδιόριστοι νοσηλευτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη Νάξο
«Δεν δίνονται κίνητρα στους νοσηλευτές να έρθουν στις Κυκλάδες να εργαστούν» τονίζει στην εφημερίδα Κυκλαδική η Ελένη Κυρίτση-Κουκουλάρη, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Νάξο.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
«Ο κύριος στόχος του συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Νάξο είναι η διάνθιση της γνώσης στα επαγγέλματα υγείας, είτε την ονομάζουμε πρόληψη, είτε θεραπεία, είτε αποκατάσταση. Βεβαίως άπτεται πολλών αντικειμένων το συνέδριο, δεν είναι μονοθεματικό όπως είναι ένα συνέδριο καρδιολογίας κλπ».Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Νάξο, όπου όλοι γνωρίζουμε τις σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της υγεία, όπως για παράδειγμα είναι η υποστελέχωση. «Φυσικά, και λόγω της κρίσης που μεσολάβησε, οι νοσηλευτές είναι λίγοι, υπάρχουν ελλείψεις και επομένως υπολείπεται η φροντίδα υγείας. Είναι δύσκολο το επάγγελμα, δεν αμείβεται καλά, και κίνητρα δεν δίνονται. Αν με ρωτούσατε προσωπικά, εγώ θα ήθελα να μείνω στις Κυκλάδες και να κάνω την οικογένειά μου εδώ αν ήμουν στην φάση μετά το πανεπιστήμιο. Όμως, η έλλειψη στέγης και ο χαμηλός μισθός, είναι αντικίνητρα για έναν τελειόφοιτο να έρθει και να εγκατασταθεί στη Νάξο» τονίζει η κυρία Κυρίτση-Κουκουλάρη, επισημαίνοντας πως «τα χρήματα που παίρνει ο πρωτοδιόριστος νοσηλευτής δεν φτάνουν για να καλύψει ούτε το ενοίκιο, όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Άρα λοιπόν τα κίνητρα είναι ένας καλός μισθός, αναγνώριση του λειτουργήματος από το κράτος» καταλήγει η Καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος.
Κορυφαίας σημασία το συνέδριο στη Νάξο
Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση, ότι το ετήσιο αυτό Συνέδριο με τον θεσμικό του χαρακτήρα έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων των νοσηλευτών της χώρας μας, ως δραστηριότητα κορυφαίας σημασίας για τα τεκταινόμενα της νοσηλευτικής.
Παρέχει ακόμη την ευκαιρία για εκπλήρωση στόχων και προσδοκιών καθώς και προβληματισμό
αναφορικά με τον ρόλο των νοσηλευτών οι οποίοι θα πρέπει να είναι θωρακισμένοι με ιδιαίτερες γνώσεις και μεγάλες ικανότητες και δεξιότητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών υγείας του κοινωνικού συνόλου, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις σύγχρονες τάσεις.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου καλύπτει το σύνολο εκείνων των παραμέτρων και παραγόντων που αναδεικνύουν την δύναμη των νοσηλευτών και την εγγύηση που δίνουν με την παρουσία τους στους επιμέρους τομείς των υπηρεσιών υγείας.
Είναι βέβαιο ότι και από το Συνέδριο αυτό θα προκύψει εμπλουτισμός των γνώσεων αλλά και γόνιμος προβληματισμός αναφορικά με την ετοιμότητα των νοσηλευτών και των υπηρεσιών φροντίδας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών υγείας. Με αυτό το σκεπτικό κλήθηκαν όλοι οι Νοσηλευτές σε δυναμική συμμετοχή στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου. Η συνένωση των ατομικών και γενικών προσπαθειών σε ένα μεγάλο υπερατομικό σκοπό βοηθά στην εκπλήρωση των επιθυμητών στόχων.
Στo Πολιτιστικό Κέντρο πρώην Σχολής Ουρσουλινών
Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της μεσαιωνικής συνοικίας του Κάστρου. To Πολιτιστικό Κέντρο πρώην Σχολής Ουρσουλινών προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στο Αιγαίο, στον Ναό του Απόλλωνα και στα γύρω νησιά (Πάρο, Μύκονο, Σύρο). Ορατό από μακριά, το πρόσφατα αναπαλαιωμένο και ανακαινισμένο τριώροφο νεοκλασικό κτίριο αποπνέει μια αύρα επιστήμης και ακαδημαϊσμού, μια αύρα που αρμόζει στην ιστορία του, ως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της εποχής του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναφορικά με την εκπαίδευση.
Η Σχολή άρχισε να κτίζεται το 1739, και ήταν σε λειτουργία μέχρι το 1970. Ανακαινισμένο, άνοιξε πάλι το 2009 ως ένα state-of-the-art πολιτιστικό κέντρο. Είναι εξοπλισμένο με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για τις επικοινωνίες και τις απαιτήσεις διαχείρισης γραφείου (γραφεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, οπτικοακουστικά μέσα, wifi). Από τότε που άνοιξε το κέντρο έχει φιλοξενήσει διεθνή συνέδρια και συμπόσια από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα, καθώς και καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις.