Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων : Προστατευόμενες περιοχές δίπλα σε εξορύξεις υδρογονανθράκων – στον αέρα σύντομα η προστασία της Γυάρου
– Εντός του 2025 ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ ότι θα θεσμοθετήσει δύο νέα θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και το Αιγαίο.
– Το πάρκο στο Αιγαίο, που θα εκτείνεται από το Μυρτώο Πέλαγος έως την Αστυπάλαια, θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό νησίδων για τις οποίες αγωνιζόμαστε από τη δημιουργία της ομάδας μας, καθώς απειλούνται από την κατασκευή μεγάλων αιολικών εργοστασίων. Τα ακριβή του όρια ωστόσο δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, στο πάρκο αυτό δε θα επιτρέπονται ανεμογεννήτριες.
– Το πάρκο στο Ιόνιο ανακοινώθηκε ότι θα μεγαλώσει σε έκταση, συμπεριλαμβάνοντας περιοχές που δεν ενδιαφέρουν πλέον τις εταιρείες που στοχεύουν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Παράλληλα όμως το ΥΠΕΝ έκανε συμφωνία με την πετρελαϊκή εταιρεία Chevron για την εκμετάλλευση νέας θαλάσσιας έκτασης που εφάπτεται με το νέο πάρκο. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εξορύξεις και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να συνυπάρξουν.
– Όσον αφορά τη Γυάρο, σε 6 μήνες λήγει το προσωρινό καθεστώς προστασίας της, που δεν μπορεί να ανανεωθεί αλλά μόνο να αντικατασταθεί με ένα πλαίσιο μόνιμης προστασίας. Χάρη στην προστασία της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου από την αλιεία έχει σημειωθεί εντυπωσιακή αύξηση των ψαριών, κάτι που ωφελεί ιδιαίτερα όλο το οικοσύστημα. Η λήξη του πλαισίου προστασίας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς σχεδιάζεται η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού χερσαίων και πλωτών ανεμογεννητριών στη Γυάρο και επιπλέον ένας “αυτάρκης κόμβος νερού και ενέργειας” στη θέση των παλαιών φυλακών.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Γ. Λιάλιου εδώ: https://www.kathimerini.gr/…/thesmothetisi-thalassion…/
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τα θαλάσσια πάρκα εδώ: https://ypen.gov.gr/ekdilosi-endiaferontos-apo-tin…/
Στην εικόνα βλέπουμε φάλαινες στην Ελληνική Τάφρο, τμήμα της οποίας περιλαμβάνεται στο θαλάσσιο πάρκο Ιονίου. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων μεγάλου βάθους στην ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Ελληνικής Τάφρου θα είναι καταστροφική για όλα τα κητώδη που διαβιούν σε αυτή.