«Χρυσό» θα πληρώσει το φλουρί της βασιλόπιτας η ελληνική οικογένεια, αφού η τιμή της έχει εκτοξευτεί ακόμη και στα 20 ευρώ το κιλό.
Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι απειλεί να τινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα, με την τιμή του κρέατος να έχει εκτιναχθεί και να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη κι από τα Χριστούγεννα.
Ενδεικτικό είναι ότι το κατσικάκι που παραμονές Χριστουγέννων στη Βαρβάκειο αγορά κόστιζε 7 ευρώ το κιλό, σήμερα οι καταναλωτές το βρήκαν 10 ευρώ το κιλό.
«Υπάρχει έλλειψη σε αρνιά και κατσίκια γιατί σφάζουν συνεχώς και σφάξανε και πολλά για το εξωτερικό, οπότε δεν υπάρχουν τώρα», λένε οι κρεοπώλες.
Η επιλογή για το φετινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι ποικιλία αλλά σε μικρές ποσότητες.
«Κότα γεμιστή. Γαλοπούλα ίσως. Ένα μικρό κομμάτι χοιρινό. Από όλα».
«Χρυσό» το φλουρί του Αγίου Βασίλη
Σε μικρότερα κομμάτια θα κοπεί φέτος η βασιλόπιτα σε κάθε σπίτι, αφού η τιμή του κιλού ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
«Εμείς έχουμε κρατήσει την αύξηση και δεν την έχουμε μεταφέρει στον καταναλωτή. Πολλοί καταναλωτές θα ήθελαν κάτι πιο οικονομικό. Κι εμείς το ίδιο θα θέλαμε».
Αυξημένες κατά 15% πωλούνται φέτος οι βασιλόπιτες, στους φούρνους από 13 – 18 €/ κιλό αντί για 2 – 16€/ κιλό πέρσι, στα ζαχαροπλαστεία αγγίζουν τα 20 €/ κιλό ενώ πέρσι έφταναν μέχρι 18 ευρώ, ενώ στα σουπερμάρκετ, όπου έχουν ενταχθεί στο χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού», πωλούνται από 6.89€/ κιλό – 8.78€/κιλό.
Όπως και να έχει πάντως, έστω και σε μικρότερες ποσότητες, τα παραδοσιακά εδέσματα των ημερών θα βρίσκονται στο γιορτινό τραπέζι των περισσότερων οικογενειών.