Γράφει η Κατερίνα Γιαννακά
Το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για τους εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες, εξελίσσεται αρνητικά από χρόνο σε χρόνο και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μην επιλέγουν τα νησιά οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να κωφεύει στις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών, αντί να παραπέμπει το πρόβλημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως στις καλένδες, επιβάλλεται να πάρει άμεσα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών, ώστε να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ενοικίασης κατοικιών. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οριστική λύση του προβλήματος, ώστε να μην καταστούν τα νησιά δυσπρόσιτοι, αν όχι απαγορευτικοί προορισμοί για εκπαιδευτικούς, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Όταν τα 2/3 του μισθού πίνας ενός πρωτοδιόριστου ή αναπληρωτή εκπαιδευτικού, απαιτούνται μόνο για ενοίκιο, οι δυνατότητες επιβίωσής του σε ένα νησί είναι ανυπέρβλητες, σε συνδυασμό και με το υψηλότατο κόστος ζωής, λόγω και της πρωτοφανούς ακρίβειας το τελευταίο διάστημα.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ενίσχυση του εισοδήματος των εκπαιδευτικών, που επιλέγουν να υπηρετήσουν στα νησιά, αλλά και στην καθιέρωση κινήτρων στους ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων, ώστε να τα διαθέτουν προς ενοικίαση σε εκπαιδευτικούς.
Άμεσα μέτρα: α) Γενναία επιδότηση του ενοικίου, μέτρο αμφίπλευρης απόδοσης, για τον ενοικιαστή και για τον ιδιοκτήτη. β) Φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν κατοικίες σε εκπαιδευτικούς. γ) Φορολογικές απαλλαγές, εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στήριξη της οικογένειάς τους και άλλες διευκολύνσεις σε νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς στα νησιά. δ) Ένταξη των εκπαιδευτικών στο μεταφορικό ισοδύναμο, χωρίς την υποχρεωτική μεταφορά της φορολογικής τους έδρας. ε)Χαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτων των σχολείων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης και στα λεγόμενα «τουριστικά» νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κ.ά.), στα οποία ελάχιστα σπίτια και διαμερίσματα διατίθενται προς ενοικίαση και αυτά με ενοίκια απλησίαστα για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους γενικότερα. Οι πρόσφατες μαζικές αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών στη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη, ανέδειξαν την οξύτητα του προβλήματος. στ) Ενισχυμένη μοριοδότηση σε όσους εκπαιδευτικούς διορίζονται στα νησιά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (5 έτη). Η επί πλέον μοριοδότηση ενισχύει την ευνοϊκή μετάθεση, καθώς και τη διοικητική τους ανέλιξη στην εκπαιδευτική ιεραρχία. ζ) Η πρόβλεψη μορίων εντοπιότητας για νεοδιοριζόμενους και αναπληρωτές, θα αποτελέσει κίνητρο για κάλυψη κενών θέσεων από εκπαιδευτικούς μόνιμους κατοίκους των νησιών.
Μέτρα οριστικής επίλυσης του προβλήματος: Η κατασκευή ή και μακροχρόνια ενοικίαση από το κράτος, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαμερισμάτων για εκπαιδευτικούς και άλλες κρίσιμες ειδικότητες υπαλλήλων όπως του υγειονομικού προσωπικού, που θα διατίθενται δωρεάν η έναντι συμβολικού ενοικίου, είναι αποκλειστικά ο τρόπος οριστικής επίλυσης αυτού του προβλήματος.
Το πρόβλημα της στέγασης είναι οξύτατο και για τους υγειονομικούς και αυτός είναι ο βασικός λόγος που παραμένουν κενές πολλές θέσεις, μόνιμων και επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία, στα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών. Οι πρόσφατες δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων στα Νοσοκομεία Σύρου και Σαντορίνης, στο Κέντρο Υγείας της Μήλου, στο ΠΙ Σερίφου, αναδεικνύουν την οξύτητα των προβλημάτων και αυτής της κρίσιμης για τα νησιά υπηρεσίας. Χωρίς δασκάλους και γιατρούς η ζωή στα νησιά κινδυνεύει να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, στα νησιά της άγονης γραμμής και της ξεχασμένης Ελλάδας.
Η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για τα προβλήματα αυτά και περιορίζεται σε ευχολόγια και αόριστες υποσχέσεις, παραπέμποντας τη δήθεν αντιμετώπισή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν η ίδια ακύρωσε το νόμο που έδινε στους νησιωτικούς Δήμους τη δυνατότητα να παρέχουν στους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, επίδομα στέγασης και άλλες διευκολύνσεις.
Το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για εκπαιδευτικούς, γιατρούς, που διογκώνεται καθημερινά, εξελίσσεται αρνητικά από χρόνο σε χρόνο και αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις και λειτουργεί ως βόμβα και για τον τουρισμό στα νησιά. Ο λεγόμενος «καλός τουρισμός», υπονομεύεται σταθερά και διαχρονικά από προβλήματα όπως αυτά της υγείας και υποβαθμίζεται ποιοτικά ακόμη και στα νησιά-παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, τις λεγόμενες ναυαρχίδες του τουρισμού.
Είναι πολλά τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο με καταγγελίες τουριστών που αναδεικνύουν προβλήματα σχετικά με την υποβάθμιση και έλλειψη κρίσιμων υπηρεσιών, όπως στον τομέα της υγείας.
Αποτελεί πλέον μείζον θέμα για τη δημόσια διοίκηση στα νησιά η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη στελεχών για τη λειτουργία της, εξ αιτίας των δυσκολιών ως προς τη διαμονή των υπαλλήλων, αλλά και του υψηλού κόστους ζωής, δυσβάστακτου πλέον, μετά και την ενεργειακή κρίση. Χωρίς την άμεση και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος της στέγης η Αποκέντρωση θα καταστεί για τη νησιωτική Ελλάδα γράμμα κενό.
Κατερίνα Γιαννακά
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)