Σαντορίνη: Αναβάθμιση του συστήματος αφαλάτωσης
Προκήρυξη ανοικτού, ηλεκτρονικού δημόσιου, διεθνή διαγωνισμού για την προμήθεια και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο έργο θα ανέλθει στις 535.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) και η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 10η Απριλίου του έτους 2023.
Τι αφορά το έργο
Συνοπτικά το αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση φορητής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με αντίστροφη ώσμωση, δυναμικότητας παραγωγής 200 m3/day για τις ανάγκες υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής της νήσου Θηρασίας. Η εγκατάσταση της μονάδας και των συνοδών εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. (φωτοβολταϊκό πάρκο) θα γίνει στο υπάρχον οικόπεδο της Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Θήρας στην περιοχή της Ρίβας Θηρασίας καθώς και σε τμήμα του οικοπέδου της ΓΕΩΘΗΡΑΣ που έχει δοθεί η άδεια για εγκατάσταση των ΑΠΕ. Η προμήθεια θα περιλαμβάνει μία μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 200 m3/day, με ελάχιστη ωριαία παραγωγή πόσιμου νερού 11 m3/h, γεώτρηση παροχής 35 m3/h για τροφοδοσία της μονάδας με θάλασσα, προφίλτραση, δεξαμενή θαλάσσης, αντλίες πόσιμου νερού και φωτοβολταϊκό πάρκο ονομαστικής ισχύος 60 kW.
Η πρόβλεψη για τα αρχικά έργα
Αρχικά, στο έργο θα περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα εκμεταλλεύεται την τοπική διαθέσιμη βιομάζα, ονομαστικής ισχύος 50 kW. Παράλληλα, προτείνεται η κατασκευή αιολικού πάρκου, μικρής κλίμακας, στη νήσο της Θηρασιάς, το οποίο θα αποτελείται από 5 καινοτόμες ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα, συνολικής ονομαστικής ισχύος 7,5 kW. Στη συγκεκριμένη αφαλατωτική μονάδα προτείνεται και η κατασκευή ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα εγκατασταθεί στη χτιστή δεξαμενή, που βρίσκεται στην αφαλατωτική μονάδα της Θηρασιάς, συνολικής έκτασης 230 m2 (ονομαστικής ισχύος 10 kW).
Ο συνδυασμός της συνολικής παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται, για λόγους απλότητας και μείωσης του συνολικού κόστους, μέσω της μεθόδου net – metering. Στην πρόταση περιλαμβάνονται επίσης οι απαραίτητες προκαταρκτικές και ολοκληρωμένες μελέτες από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια για την εγκατάσταση των προτεινόμενων συστημάτων, τη βελτίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας αυτών και την εκμετάλλευση του διαθέσιμου δυναμικού, καθώς και η μελέτη χαρακτηριστικών, ο σχεδιασμός και η κατασκευή πρωτότυπου αεροστροβίλου παραγωγής ενέργειας για τη μονάδα βιομάζας. Τέλος, περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην τοπική κοινότητα της Θήρας και την επιστημονική κοινότητα, την ευρύτερη επικράτεια και το εξωτερικό και το διαδίκτυο.
Οι τροποποιήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Η αρχική πρόταση περιλάμβανε την εγκατάσταση 3 μονάδων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολικής ετήσιας παραγωγής 438.000 kWh. Ωστόσο, η αρχική απόφαση ήταν αναγκαίο να τροποποιηθεί καθώς χρειάστηκε αλλαγή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.
Στην τροποποιημένη πρόταση έχει αφαιρεθεί η μέθοδος καύσης βιομάζας ενώ τονίζεται ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι τύποι μικρών ανεμογεννητριών που να συμφωνούν με τα χαρακτηριστικά της αρχικής πρότασης, με αποτέλεσμα και αυτό το φυσικό αντικείμενο να αφαιρείται..
Στην τροποποιημένη πρόταση, λοιπόν, αυξάνεται η ισχύς του φωτοβολταϊκού πάρκου στα 60kW, χωρίς να απαιτείται σχετική αδειοδότηση, ενώ ταυτόχρονα με την αφαίρεση των συστημάτων με χρήση θερμικής και αιολικής ενέργειας καταργείται και το σχετικό υποέργο με εταίρο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.