Σε κίνδυνο το brand name του ελληνικού τουρισμού – Μύκονος και Σαντορίνη
Η βαριά βιομηχανία της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού όλων των ειδικοτήτων. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται τα δύο βαριά χαρτιά του τουριστικού μας προϊόντος, Μύκονος και Σαντορίνη, δύο τουριστικοί προορισμοί παγκόσμιας εμβέλειας.
Από εκτιμήσεις υπηρεσιακών και τουριστικών παραγόντων υπολογίζεται ότι φέτος οι κενές θέσεις εργασίας αγγίζουν τις 60.000 χωρίς προς το παρόν να υπάρχει καμία πρόβλεψη επίλυσης του προβλήματος. Βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η δυσκολία εύρεσης κατοικιών για τη διαμονή των εργαζομένων και αυτό για τα δύο νησιά αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Οι εργαζόμενοι έχουν βιώσει τραγικές καταστάσεις όντας αναγκασμένοι να κοιμούνται στοιβαγμένοι σε μικρούς χώρους ακόμα και σε κοντέινερ. Βεβαίως, οι εργοδότες για προσέλκυση εργαζομένων εκτός από τη μισθοδοσία είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν και κατοικία σε υψηλό κόστος. Το συνολικό κόστος εργασίας και οι ανατιμήσεις των προϊόντων καθιστούν τα τουριστικά πακέτα πολύ ακριβά και αποτρεπτικά για τους τουρίστες.
Η περσινή χρονιά χτύπησε ανησυχητικά το καμπανάκι και φέτος τα πρώτα μηνύματα είναι εξίσου ανησυχητικά. Οι αφίξεις και οι κρατήσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι περιορισμένες. Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο “Μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Πού η αλήθεια και πού το ψέμα” είχαμε καταγράψει τις προτάσεις μας ως εξής:
– εισαγωγή ανθρωπίνου δυναμικού από τις αναπτυσσόμενες χώρες
– δυνατότητα απασχόλησης μαθητών λυκείου κατά τη θερινή περίοδο χωρίς να χάνουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους.
– δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων χωρίς περικοπή της σύνταξης: το μέτρο αυτό ήδη υιοθετήθηκε, όμως δεν αρκεί.
Επιπλέον, στο άρθρο αυτό θα προτείνουμε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους του απασχολούμενους στον τουρισμό (η επιδότηση από 3 μήνες να γίνει 5 μήνες), ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και μην χρειάζεται να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα.
Περαιτέρω, ελλείψεις σε αυτά τα νησιά παρατηρούνται και σε όλα τα επαγγέλματα που στηρίζουν έμμεσα και άμεσα τον τουρισμό. Με την ίδρυση της θυγατρικής μας εταιρείας στη Μύκονο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα έλλειψης στελεχιακού δυναμικού και μερικώς θα επιλυθεί το θέμα με τη χρήση υπηρεσιών outsourcing.
Τέλος, η χώρα μας είναι μία από τις χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και σε συνδυασμό με την αποφυγή απασχόλησης σε χειρωνακτικές εργασίες από τους Έλληνες, είναι επιτακτική η ανάγκη εισαγωγής εργατικών χεριών. Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της τουρκικής επιθετικότητας, θα πρέπει όμως συντονισμένα να γίνουν εισαγωγές εργατικών χεριών.
* O Γιώργος Δαλιάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Artion Α.Ε. & ιδρυτής του Ομίλου Artion, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός.
Η Δρ. Ευαγγελία Φασούλα είναι Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της EVERGROW ΑΕ (εταιρεία Recruiting & HRΜ), μέλος του ΟΜΙΛΟΥ ARTION.
capital.gr