Σε ρυθμούς… διακοπών κινείται η κτηματογράφηση στις Κυκλάδες. Μέχρι το τέλος Αυγούστου το ποσοστό των δηλώσεων ιδιοκτησίας που κατατέθηκαν, μόλις που ξεπερνάει το 2,5% του συνόλου, ποσοστό που είναι μικρότερο στα πολύ τουριστικά νησιά. Η χαμηλή προσέλευση αποδίδεται βέβαια στο ότι η συλλογή δηλώσεων συνέπεσε με την αιχμή της τουριστικής σεζόν, κάτι που προμηνύει την παράτασή της πέραν των αρχών Οκτωβρίου.
Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες άρχισε στις 5 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου. Υπό κτηματογράφηση βρίσκονται 17 ολόκληρα νησιά (Αμοργός, Ανάφη, Ανδρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ιος, Κέα, Κουφονήσια, Κύθνος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίκινος, Σχοινούσα, Τήνος, Φολέγανδρος), αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές τριών νησιών (στη Μήλο η κοινότητα Αδάμαντα, στη Μύκονο η Ανω Μερά και στη Σαντορίνη τα διαμερίσματα Θήρας, Βόθωνος, Βουρβουλού, Καρτεράδου, Ημεροβιγλίου, Οίας, Μεσαριάς, Εξω Γωνιάς). Και παρότι στις Κυκλάδες γενικά θεωρείται ότι οι πολίτες έχουν τακτοποιημένα τα ιδιοκτησιακά τους (κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, λόγω οικονομικού ενδιαφέροντος), σχεδόν δύο μήνες μετά η προσέλευση παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε στην «Κ» η εταιρεία Γεωανάλυση, που έχει αναλάβει το έργο, μέχρι χθες είχε κατατεθεί μόλις το 2,54% των εκτιμώμενων 628.200 δικαιωμάτων. Το μεγαλύτερο ποσοστό έχει δηλωθεί στην Τήνο (7,82%) και στη Σέριφο (6,61%), ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά που έχουν δηλωθεί σε Μύκονο (5,32%), Νάξο (3,51%), Ανδρο (4,03%), Πάρο (2,85%), Σαντορίνη (2,46%), Κέα (2,13%). Ακόμα 2,15% του συνόλου των δηλώσεων έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά, ενώ το 1,66% στο κτηματολογικό γραφείο της Αττικής (Φραντζή 48, Νέος Κόσμος).
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στον Ιούλιο υπήρξαν ημέρες που κατετίθεντο μόλις 20 δικαιώματα σε όλες τις Κυκλάδες, με τις περισσότερες ημέρες να μην ξεπερνούν τα 100 (εξαίρεση οι τελευταίες ημέρες του μήνα που ξεπέρασαν τα 300). Τον Αύγουστο, ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων παρουσίασε μεγάλες αυξομειώσεις, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του στις 25 Αυγούστου, οπότε κατατέθηκαν 849 δικαιώματα.
Απασχολημένοι
«Τα ποσοστά συμμετοχής είναι πολύ μικρά. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι πολλοί ρωτούν, αλλά λίγοι καταθέτουν δηλώσεις επειδή είναι απασχολημένοι με τις τουριστικές δραστηριότητες», λέει ο Κυριάκος Σαββίδης, επικεφαλής της εταιρείας Γεωανάλυση. «Τα νησιά με μεγαλύτερο μόνιμο πληθυσμό δείχνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα, ενώ στα μικρότερα οι δηλώσεις είναι ελάχιστες· το ίδιο ισχύει και στα πολύ τουριστικά νησιά όπως η Σαντορίνη και η Πάρος. Στα γραφεία κτηματογράφησης που λειτουργούμε σχεδόν σε όλα τα νησιά η προσέλευση είναι μεγάλη (κυρίως για πληροφορίες), ενώ το γραφείο της Αθήνας ήταν άδειο τον Αύγουστο, καθώς όλοι έλειπαν διακοπές. Τον Σεπτέμβριο, καθώς ο τουρισμός δεν θα βρίσκεται στην αιχμή του, νομίζω ότι θα αναπτερωθεί και το ενδιαφέρον. Εμείς σκοπεύουμε να διαφημίσουμε και πάλι το έργο».
Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Σίφνος, Κίμωλος, το μεγαλύτερο μέρος της Μήλου και η μισή Σαντορίνη και Μύκονος) κτηματογραφήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και το κτηματολόγιο ήδη λειτουργεί στις περιοχές αυτές.