Σίμος Σταμάτης, πρ. πρόεδρος Αγροτικού συνεταιρισμού Αμοργού: Περάσαμε δύο χρόνια χωρίς την παραγωγή φάβας
Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Αμοργού και άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής μίλησε στην εφημερίδα «Κυκλαδική» για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα, ενώ τονίζει πως η Αμοργός χρειάζεται τους νέους αγρότες για να καλλιεργήσουν τη γη που μαραζώνει.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Δυο χρόνια χωρίς βροχές στην Αμοργό
Ζωοτροφές. «Είναι ακριβές από την παραγωγή τους μέχρι να φτάσουν στην Αμοργό» τονίζει ο υποψήφιος με το Δημοτικό συνδυασμό Αμοργού “Αμοργός, Συμμετοχή Δημιουργία” με επικεφαλής τον Λευτέρη Καραΐσκό, Σίμος Σταμάτης.
Ταυτόχρονα τονίζει ότι η ανομβρία έχει καταστρέψει την παραγωγή του νησιού. «Τα τελευταία δυο χρόνια δεν παράγουμε το κατσούνι, την φάβα. Είναι η καταστροφή μας. Δεν έχουμε να φάμε ούτε εμείς οι ίδιοι. Απλά κρατάμε τον σπόρο για να μην χαθεί, γιατί είναι μοναδικός» επισημαίνει ο σύμβουλος του συνεταιρισμού που έχει και την ευθύνη των αποθηκών. Πρόσφατες έρευνες του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν ότι το κατσούνι αποτελεί μια ποικιλία του αρακά (Pisum sativum). Η δημιουργία αυτής της σπάνιας ποικιλίας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας επιλογής και εξέλιξης (από την προϊστορική ήδη εποχή) που συνέβη και συνεχίζεται μόνο στην Αμοργό και από το 1850 σε Δονούσα, Σχοινούσα και Ηρακλειά. «Κρατάμε δυο βαρέλια καθώς φέτος τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά για την Αμοργό. Οπότε ευελπιστούμε σε αυτό και τα αποτελέσματα αναμένονται τον Μάϊο» καταλήγει.
Το 50% του Ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση
Το 50% του ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση μέσα στην επόμενη 20ετία, σύμφωνα με την προβολή των σεναρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μιας και τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες που είχε συμβουλεύσει η αρμόδια Εθνική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης. Οι κλιματικές συνθήκες με το μακρύ ζεστό και ξηρό καλοκαίρι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για μια περίοδο μεγαλύτερη των 6 μηνών ευνοούν την ερημοποίηση στις ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία, την κεντρική και νότια Κρήτη και τις Κυκλάδες. Σύμφωνα με τον χάρτη κίνδυνου διάβρωσης του εδάφους και ερημοποίησης, το 34% της επιφάνειας της χώρας είναι σε υψηλό κίνδυνο, το 49% σε μέτριο κίνδυνο και το16% σε χαμηλό.
Η ακρίβεια μας γονατίζει
Αγρότες αι κτηνοτρόφοι γονατίζουμε αναφέρει ο Σταμάτης Σίμος. «Ο κτηνοτρόφος περιμένει να πουλήσει το κατσίκι με 2,3 το κιλό ζωντανό, είναι καταστροφή δεν πιάνει ούτε τα έξοδά του, ούτε να συντηρήσει την οικογένειά του. Για να τα βγάλουν πέρα κάνουν και δεύτερες δουλειές για να μπορέσουν να επιβιώσουν» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Αμοργού. Παράλληλα τονίζει ότι οι νέοι εγκαταλείπουν την γη και ασχολούνται με άλλα θέματα, με τον τουρισμό. Και πάλι έρχεται το πρόβλημα με το νερό. Υπάρχει γη, αλλά δεν υπάρχει νερό για πότισμα.
Όλο και πληθαίνουν τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ όπου «μικραίνουν» σε μέγεθος αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται σε τιμή. Ο καταναλωτής πάει να ψωνίσει κάτι με βάση την τιμή, το θέμα της ποσότητας δεν το κοιτάγανε ποτέ. Το κοιτάνε τελευταία, γιατί η ακρίβεια δυσχεραίνει την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας. Παραδείγματος χάρη, τα κατεψυγμένα φασολάκια πριν από δύο χρόνια ήταν σε συσκευασία του ενός κιλού με 2,63€ και τώρα έχει μειωθεί η ποσότητά τους κατά 100γρ και η τιμή ανέβηκε στα 2,76 ευρώ. Την ίδια στιγμή κάποιες συσκευασίες ήταν κιλό, έχουν γίνει 900 γρ, κάποιες άλλες συσκευασίες ήταν 450γρ, έχουν γίνει 420γρ, κάποιες 500γρ έχουν γίνει 450γρ.