Συνάντηση της αποστολής του Κογκρέσου με την Διοίκηση και την εθνική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Διεθνές Όργανο
Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη 26 και μέχρι τη Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, αποστολή του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Κογκρέσο του ΣτΕ) με σκοπό την έρευνα για τη σύνταξη Έκθεσης αναφορικά με την κατάσταση της Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η έρευνα γίνεται στη βάση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, κειμένου αναφοράς του Διεθνούς Οργάνου που έχει εγκριθεί από την χώρα μας από το 1985 και εμπεριέχει τα κριτήρια δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και αποτελεσματικής διασύνδεσης όλων των επιπέδων διακυβέρνησης.
Η αποστολή αποτελείται από μέλη της Ομάδας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας καθώς και αιρετά μέλη του Κογκρέσου του ΣτΕ, οι οποίοι θα είναι οι εισηγητές της τελικής έκθεσης. Πρόκειται για τους Angel Moreno, πρόεδρο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, Stéphanie Poirel, επικεφαλής Τομέα Παρακολούθησης της Δημοκρατίας του Κογκρέσου του ΣτΕ και γραμματέα Επιτροπής Παρακολούθησης, Tanja Joona, μέλος της Φινλανδικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο του ΣτΕ, δημοτική σύμβουλο του Δήμου Ylitornio, David Eray, μέλος της Ελβετικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο και Υπουργό Περιβάλλοντος του Καντονιού Jura και Νίκο Χλέπα, Έλληνα εμπειρογνώμονα του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.
Πρώτος σταθμός της αποστολής στη χώρα μας ήταν η ΚΕΔΕ, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση σήμερα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο α΄ Aντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Κογκρέσσο του ΣτΕ: Κωνσταντίνο Κουκά, αντιπρόεδρο του Κογκρέσου, Μερόπη Υδραίου, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ, πρώην δήμαρχο και νυν δημοτική σύμβουλο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Δήμητρα Νάνου, δημοτική σύμβουλο Νέας Σμύρνης, Νίκο Γιαλιτάκη, αντιδήμαρχο Ηρακλείου Κρήτης. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΤΑ, η Δέσποινα Χαμακιώτη, γραμματέας της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Κογκρέσο και στελέχη της ΚΕΔΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αξιολογήθηκε η υλοποίηση εκ μέρους της χώρας μας της προηγούμενης Σύστασης του Κογκρέσου του ΣτΕ από το 2015 για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία στην Ελλάδα, καθώς και οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας συμπεριλαμβανομένου και του Προγράμματος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» του 2018.
Ειδική συζήτηση έγινε για την οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διαβούλευση και διάδραση μεταξύ Κεντρικής Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα προωθούμενα νομοσχέδια, την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την εποπτεία, την καταστατική θέση των αιρετών και την ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων σε όλα τα θεσμικά όργανα.
Τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην διαδημοτική, διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία, τη διαχείριση κρίσεων, το μεταναστευτικό, τη νησιωτικότητα, τους μικρούς απομακρυσμένους και ορεινούς δήμους, το δημογραφικό, την λειψυδρία, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τη διαχείριση κρίσεων και τη συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επισκέψεις της αποστολής του Κογκρέσου στη Βουλή, στα υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τον Συνήγορο του Πολίτη, το Συμβούλιο Επικρατείας και τον Δήμο Λεβαδέων.
Τέλος να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη αποστολή στις αρχές του 2025 ενώ η Έκθεση για την Τοπική Δημοκρατία στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί τον Μάρτιο προς ψήφιση στην Σύνοδο Ολομελείας του Συμβουλίου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης.