ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155, στο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας, που παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, ανοίγει τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη (6/3) στην Ολομέλεια της Βουλής και η ψήφισή του αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή (8/3). «Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη. Ούτε η ακαδημαϊκή διδασκαλία ούτε η έρευνα υπόκεινται στο δικαίωμα του εργοδότη» τόνισε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Κατηγόρησε παράλληλα την πλειοψηφία για «κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος» που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα «πίσω την ανωτατοποίηση των κολεγίων».
Υπενθυμίζεται ότι οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη για το νομοσχέδιο, απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Σωκράτης Φάμελλος είχε καλέσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα είναι αποπροσανατολιστική για να απαντήσει εμμέσως στο αίτημα της Νέας Αριστεράς για κοινή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
«Είναι τόσο σαφές το γράμμα της συνταγματικής διάταξης που οι ερμηνείες και ακροβασίες της κυβέρνησης που υποστηρίζονται από πολύ μικρή μερίδα συνταγματολόγων, έχοντας απέναντί τους το σύνολο της νομικής κοινότητας, δικηγόρων και πανεπιστημιακών “κακοποιούν” την μεθοδολογία του δικαίου και την νομική ερμηνευτική» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν.
«Η Κυβέρνηση και ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν ότι το Σύνταγμα, ο θεμελιώδης νόμος της Πολιτείας για τη διάκριση των εξουσιών, το κράτος δικαίου, είναι εμπόδιο και αναχρονισμός» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «πρώτα απ’ όλα, παίζετε με τις λέξεις. Δεν τα λέτε «ιδιωτικά», αλλά «μη κρατικά». Ερώτημα πρώτο. Έχουμε κρατικά πανεπιστήμια; Εγώ γνωρίζω ότι έχουμε δημόσια πανεπιστήμια. Κι αυτός είναι ένας λόγος, ότι απεχθάνεστε οποιαδήποτε χρήση του όρου «δημόσια». Σας ενοχλεί ο δημόσιος χώρος, σας ενοχλεί η δημόσια παιδεία, σας ενοχλεί η δημόσια υγεία, όλα τα δημόσια αγαθά σας ενοχλούν. Τι είναι όμως τα δικά σας μη κρατικά πανεπιστήμια; Είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όσο κι αν βρίσκετε ευφάνταστους όρους. Να το πούμε απλά; Το νομοσχέδιο αυτό είναι νομοσχέδιο ανωτατοποίησης των κολλεγίων του ενός ορόφου. Ανωτατοποιείτε τα κολλέγια. Αυτή είναι η επιδίωξή σας, μην κρύβεστε».
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν χωρά καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια. Μην περνάει από τον νου κανενός ότι μπορεί αυτό να αλλάξει» τόνισε ακόμα ο Σ. Φάμελλος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν ανοίγετε καμία συζήτηση, όμως, για την αναθεώρηση του 16. Για την παράκαμψη του 16 ανοίγετε συζήτηση και για τη διαστρέβλωση του νοήματος του και ενώ υπάρχουν και πολλές σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και η πρόσφατη, η 992/2023 που επιβεβαιώνουν τη θέση μας».
Τι αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα Κωνσταντίνο Αθήνα, 06 Μαρτίου 2024
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, εμείς οι Βουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα αίτηση, αιτούμεθα τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση, επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155 στο σ/ν Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Οι αιτούντες βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Τζάκρη Θεοδώρα Καλαματιανός
Διονύσης Θρασκιά Ουρανία
Ακρίτα Έλενα
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Γεροβασίλη Όλγα Γιαννούλης
Χρήστος Δούρου
Ειρήνη Ζαμπάρας
Μιλτιάδης Ηλιόπουλος
Όθων Καραμέρος Γιώργος
Κασιμάτη Νίνα
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλειος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νίκος
Παππάς Πέτρος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Γιάννης
Τσίπρας Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος