Στα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια συγκαταλέγεται και το «Ηλιοβασίλεμα» του Συριανού σεφ Κώστα Μπουγιούρη στο Γαλησσά της Σύρου. Το συριανό «Ηλιοβασίλεμα» τιμήθηκε στην κατηγορία «ψάρι – θαλασσινά» με βαθμολογία 14/20.
Την πρωτιά πήρε το Varoulko Seaside το οποίο ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2019 στη γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που καθιερώθηκε από πέρυσι και έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις. Το πειραιώτικο εστιατόριο του σεφ Λευτέρη Λαζάρου διατήρησε την πρωτιά που είχε από την περσινή χρονιά ενώ συνολικά, κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν 65 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας τα οποία συγκέντρωσαν – από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20. Τα βραβευμένα εστιατόρια είναι δέκα περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, και αυτό είναι μια μόνο από τις πολλές αισιόδοξες διαπιστώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της τελετής για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας.
Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά της «ανεξαρτητοποίησης» του θεσμού, μιας και μέχρι το 2017 η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας γίνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων. Από πέρυσι η ελληνική κουζίνα δεν έχει μόνο τη δική της τελετή απονομής για να τιμηθούν οι καλύτεροι εκφραστές της εθνικής μας γαστρονομίας, αλλά απέκτησε και μόνιμη έδρα, στην πιο ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.
Για να απονεμηθούν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος χρειάστηκε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια, δοκιμάζοντας και βαθμολογώντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο. Στο πολύμηνο αυτό σαφάρι, οι γευσιγνώστες διαπίστωσαν ακόμα για μία φορά ότι η εθνική μας γαστρονομία ανεβάζει στροφές και ποιοτικά και δημιουργικά τόσο στην παραδοσιακή εκδοχή της όσο και στις σύγχρονες εκφάνσεις της.
Ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας έχει πολλαπλούς στόχους και αναγνώσεις. Επιδρά καταλυτικά στην ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας, υποστηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής, τις τοπικές οικονομίες αλλά και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.
Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και η Νάντια Κοντογεώργη με ένα πρωτότυπο και άκρως διασκεδαστικό κόνσεπτ από το οποίο δεν έλειψαν και τα τραγούδια: πασίγνωστα κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ- και όχι μόνο – ντύθηκαν με ένα χιουμοριστικό «γαστρονομικό» στιχουργικό άρωμα και τις ερμηνείες συνόδεψε στο πιάνο ο Αστέρης Παπασταματάκης. Σε ρόλους – έκπληξη εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κάτια Σπερελάκη και Δημήτρης Μακαλιάς.
Την τελετή απονομής χαιρέτησε κατά την έναρξη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής ΜακεδονίαςΑπόστολος Τζιτζικώστας ενώ τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Διευθυντής Marketing & PR της Volvo Car Hellas Αλέξανδρος Κωστήρογλου, η Γενική Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Metro Μαριάννα Παπαδοπούλου,ο Product Owner της Cardlink Σταύρος Λουμάκος, ο Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. (αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και ο Business Executive Officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου, η βουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Μετά τις απονομές και το ζεστό χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν στο Ballroom του Makedonia Palace ένα εξαιρετικό dîner de gala για τη δημιουργία του οποίου το Αθηνόραμα προσκάλεσε ένα σπουδαίο Έλληνα σεφ από το Παρίσι, τον βραβευμένο με αστέρι Michelin Ανδρέα Μαυρομμάτη. Ιδιοκτήτης και σεφ του γαστρονομικού εστιατορίου «Le Mavrommatis» ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι ο μοναδικός σεφ στον κόσμο που διαθέτει αστέρι Michelin για εστιατόριο ελληνικής κουζίνας εκτός Ελλάδος. Το «Le Mavrommatis» συγκαταλέγεται στα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού και το τιμούν απολαμβάνοντας την κουζίνα του πολλοί Παριζιάνοι VIP και, μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι François Oland και Emmanuel Macron. Ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του Makedonia Palace, και την μπριγάδα του δημιούργησαν ειδικά για το dîner de gala της φετινής απονομής, έξι πιάτα που ταξίδεψαν τους 300 προσκεκλημένους στις γεύσεις και στα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, μ’ ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό στιλ, πρωτότυπες μείξεις υλικών, αρμονικά κοντράστ βαθιάς νοστιμιάς και εκπλήξεις στο σέρβις.
Δείτε τα βραβευμένα εστιατόρια απο τη κατηγορία νησιά, μεταξύ άλλων και αρκετά εστιατόρια απο τις Κυκλάδες, όπως: η Σελήνη απο τη Σαντορίνη, το Baos απο την Μύκονο, η Μαραθιά απο την Τήνο, το Alios Ilios από Σαντορίνη, το Black Rock απο Σαντορίνη, το Ηλιοβασίλεμα από την Σύρο, το Θαλασσάκι απο την Τήνο, η Κυρά-Ρόζα απο την Σαντορίνη και το Lady Finger Restaurant απο την Μύκονο.
ΕΔΩ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ
Νησιά
-
Noble Gourmet Restaurant
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα
-
Σελήνη
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Πύργος
-
Baos
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
-
Μαραθιά
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα
-
Alios Ilios
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
-
Black Rock
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
-
Cesar
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
-
Cuvée
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Δωδεκάνησα – Κως – Λάμπη
-
Five Senses – Art «Kouzina»
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
-
Ηλιοβασίλεμα
Ψάρι-Θαλασσινά
Κυκλάδες – Σύρος – Γαλησσάς
-
Το Θαλασσάκι
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κυκλάδες – Τήνος – Όρμος Υστερνίων
-
Καρυδιές
Ελληνική κλασική κουζίνα
Θράκη – Σαμοθράκη – Άνω Μεριά
-
Κυρά-Ρόζα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Βουρβούλος
Lady Finger Restaurant
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
-
Το Λημέρι του Ληστή
Ελληνική κλασική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Προφύλια
-
Μαυρίκος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
-
On the Verandah
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Αργοσαρωνικός – Σπέτσες
-
Παράγκα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Απόλλωνα
ΠΗΓΗ:greekcuisineawards.g