Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον Τ/Σ ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Σήμερα», ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους. Όπως υπογράμμισε, αν χρειαστεί, τα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους .
Επίσης, τόνισε ότι δεν προβλέπεται για αλλού η υποχρεωτική επίδειξη rapid test και ότι δεν υπάρχει συζήτηση αυτή τη στιγμή ούτε για rapid στους ανεμβολίαστους για να μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης.
Τι είπε για εμβολιασμούς, ΕΣΥ και τον περιορισμό χειρουργείων :
Αναμένουμε πίεση μετά την επιπεδοποίηση- Αυξάνονται σημαντικά οι εμβολιασμοί
Αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι τις τελευταίες 10 ημέρες είμαστε σε υψηλό επίπεδο, αλλά υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και στους θανάτους. Τώρα θεωρούμε ότι για τις επόμενες 10 – 15 μέρες θα έχουμε πίεση.
Αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σημαντική προσέλευση των συμπολιτών μας για εμβολιασμό και για πρώτη δόση και για τρίτη. Πρόκειται για πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες.
Θα θέλαμε στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, άνω των 60, να είχαμε μεγαλύτερη προσέλευση στην πρώτη δόση.
Η 3η δόση είναι πάρα πολύ σημαντική και, όπως είδατε, έχουμε πάρει ένα μέτρο για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, αυτές οι κατηγορίες των συνανθρώπων μας που κατά βάση πιέζουν το ΕΣΥ.
Πριν από 1 μήνα ήμασταν στο 64-65% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένοι και τώρα είμαστε στο 73,5%.
Ο περιορισμός των χειρουργείων δεν αφορά τα έκτακτα περιστατικά και θα γίνει μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητο και στο βαθμό που θα κρίνουν οι διοικητές. Δεν θα κινδυνεύσει κανένας ασθενής. Χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα με τον οποίο συνεργαζόμαστε.
Δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, βάσει του προγραμματισμού και των νοσηλειών που έχουν, εάν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, να περιορίσουν τα τακτικά χειρουργεία. Άρα, για παράδειγμα στην Αττική που ακόμα δεν έχει πιεστεί, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον προγραμματισμό των χειρουργείων. Δεν είναι δεσμευτικός ο περιορισμός, θα γίνεται μόνο αν το κρίνουν οι διοικητές με βάση τις κατειλημμένες κλίνες, είτε απλές είτε ΜΕΘ.
Αυτό δεν ισχύει για τα έκτακτα χειρουργεία, δεν θα κινδυνεύσει η υγεία κανενός.
Παράλληλα, είμαστε σε συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να γίνονται και εκεί επεμβάσεις, χωρίς να πληρώνει ο ασθενής.
Όχι απλά ότι δεν θα κινδυνεύσει κανείς, αλλά ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο, εκεί όπου πραγματικά μπορούν να πάνε πίσω κάποια χειρουργεία.
Σε αυτό το επιδημικό κύμα, το ΕΣΥ λειτουργεί σε δύο ταχύτητες επειδή η κοινωνία και η οικονομία λειτουργούν κανονικά
Αυτή τη στιγμή έχουμε 1300 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες είναι μοιρασμένες σε Covid και non Covid. Το ίδιο συμβαίνει και με τις απλές κλίνες. Επομένως, το ΕΣΥ λειτουργεί σε δύο ταχύτητες: η μια ταχύτητα είναι τα Covid περιστατικά και η άλλη ταχύτητα τα non Covid. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια παραπάνω πίεση επειδή αυτό το κύμα είναι το πιο δύσκολο, καθώς η κοινωνία και η οικονομία λειτουργούν κανονικά, είναι ανοιχτές.
Όταν ένα Νοσοκομείο έχει συμπληρωμένες κλίνες και πρέπει να διαθέσει παραπάνω κρεβάτια είτε από Covid για non Covid περιστατικά, είτε από non Covid για Covid περιστατικά, προχωρά και αναλόγως κάνει τον προγραμματισμό του. Είναι μια δυναμική διαδικασία.
Όλα τα εθνικά συστήματα υγείας πιέζονται. Πιέζεται της Γερμανίας που έχει 40.000 κλίνες ΜΕΘ.
Εμείς υπερδιπλασίασαμε τις κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ και έχουμε πάρει και 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Αυτή η πίεση που έχουμε προκύπτει κυρίως από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και τη διαχειριζόμαστε, αναπτύσσοντας κλίνες όπου μπορούμε και μεταφέροντας προσωπικό.
Στην Αθήνα αντίστοιχα έχουμε ήδη σχεδιάσει ποιες κλίνες θα πάρουμε από συγκεκριμένα νοσοκομεία, όταν χρειαστεί και παράλληλα ιδιώτες ιατροί είτε εθελοντικά είτε με επίταξη, εντάχθηκαν στο ΕΣΥ.