Θεοδόσης Σουσούδης, Δήμαρχος Άνδρου: «600€ το μήνα σε κάθε γιατρό που θα έρχεται στο νησί»
Για το εμβληματικό έργο της δημιουργίας ενός κλειστού αθλητικού κέντρου στο νησί, ένα έργο που αποτελεί όνειρο δεκαετιών και πάνδημο αίτημα των κατοίκων, των νέων και των αθλητών, μίλησε στην εφημερίδα «Κυκλαδική» ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το κέντρο, προϋπολογισμού 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί στο Γαύριο σε δημοτικό χώρο 22 στρεμμάτων, με τη στήριξη του Υπουργείου Αθλητισμού.
Επιπλέον, ο κ. Σουσούδης αναφέρθηκε στην υγειονομική κάλυψη του νησιού, σημειώνοντας την ανάγκη προσέλκυσης γιατρών. Ανέφερε ότι το Κέντρο Υγείας Άνδρου αναβαθμίζεται πλήρως και προκηρύχθηκαν θέσεις για γενικό γιατρό και καρδιολόγο. Ο Δήμος, υπογραμμίζει, θα παρέχει οικονομικό κίνητρο 600 ευρώ μηνιαίως σε κάθε ειδικευμένο γιατρό που θα έρχεται στο νησί, επιπλέον του μισθού του.
Ο Δήμαρχος σχολίασε επίσης την πρόσφατη διάκριση της Άνδρου ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, τονίζοντας την επιτυχημένη τουριστική προβολή, το φυσικό κάλλος του νησιού, τα μονοπάτια και τις παραλίες της. Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα λειψυδρίας που πλήττει το νησί, επισημαίνοντας τις προκλήσεις αλλά και την ανάγκη για περισσότερες βροχοπτώσεις ώστε να αναπληρωθούν τα αποθέματα νερού.
του Λάμπρου Δεμερτζή
Κύριε Σουσούδη ένα εμβληματικό έργο βρίσκεται στα σκαριά για το νησί, το κλειστό αθλητικό κέντρο, που αποτελεί ένα πάνδημο αίτημα των κατοίκων, των νέων και των αθλητών.
Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο για το νησί μας, το οποίο αποτελεί όνειρο πολλών δεκαετιών. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ειδικά με το μπάσκετ και το βόλεϊ, αλλά και με άλλα αθλήματα που απαιτούν κλειστές εγκαταστάσεις, θεωρούν ότι το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά τον αθλητισμό στο νησί μας. Είναι εντυπωσιακό πώς τα παιδιά του Αθλητικού Ομίλου Άνδρου ήδη διαπρέπουν στο μπάσκετ. Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα βοηθήσει ακόμα περισσότερα παιδιά να αναδειχθούν, βγάζοντας δυνατούς αθλητές.
Οι κλειστές εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες για κάθε νησί. Η Άνδρος, ένα μεγάλο νησί, στερούνταν μέχρι τώρα κάτι τέτοιο. Με συντονισμένες προσπάθειες και την πολύτιμη στήριξη του Υπουργού Αθλητισμού, κ. Γιάννη Βρούτση, το έργο γίνεται πλέον πραγματικότητα.
Σε τι χρονικό διάστημα προβλέπεται η υλοποίησή του;
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημοπράτηση αναμένεται να διαρκέσει 6-8 μήνες μέχρι την ανάδειξη του αναδόχου, ενώ η κατασκευή θα απαιτήσει τουλάχιστον 1,5 χρόνο. Συνολικά, εκτιμώ ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 2-2,5 χρόνια.
Πρόκειται για ένα κλειστό γυμναστήριο και κλειστό γήπεδο μπάσκετ επίσημων προδιαγραφών του Υπουργείου Αθλητισμού που περιλαμβάνει γήπεδο πιστοποιημένο για μπάσκετ και βόλεϊ (πλην της Α1 κατηγορίας μπάσκετ, που απαιτεί μεγαλύτερη χωρητικότητα και ειδικές υποδομές, όπως νοσοκομείο). Είναι ένα πλήρες αθλητικό κέντρο που διαθέτει επίσης γυμναστήριο, κυλικείο, αποθήκες, γραφεία διοίκησης, αποδυτήρια προπονητών και αθλητών, τουαλέτες και ιατρείο. Πρόκειται για μια σύγχρονη εγκατάσταση που θα ήθελε κάθε νησί.
Θα δημιουργηθεί σε χώρο του δήμου;
Ναι, το έργο θα υλοποιηθεί στο Γαύριο, σε δημοτικό χώρο 22 στρεμμάτων όπου βρίσκονται ήδη εκεί το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο-Λύκειο Γαυρίου. Η μελέτη ξεκίνησε από το μηδέν, ολοκληρώθηκε στο 100% και το Υπουργείο Αθλητισμού εξασφάλισε το ποσό των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Βρούτση, ο οποίος αφουγκράστηκε το αίτημά μας από την πρώτη στιγμή και συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου.
Συγκεκριμένα, 8 Οκτώβρη έγιναν οι εκλογές. 17 Οκτώβρη, χωρίς ακόμα να έχω αναλάβει τη διοίκηση, ήμουν στο γραφείο του και του έθεσα το αίτημά μας για δημιουργία ενός κλειστού γηπέδου μπάσκετ, κλειστού αθλητικού κέντρου, που δεν υπάρχει στο νησί μας, και από την πρώτη στιγμή μου έδωσε το χέρι του και μου είπε θα κάνω ότι μπορώ και πραγματικά το τήρησε.
Αναφερθήκατε νωρίτερα στις προδιαγραφές για Α1 κατηγορία, που απαιτούν νοσοκομείο. Η Άνδρος έχει Κέντρο Υγείας. Ποια είναι η κατάσταση της υγειονομικής κάλυψης του νησιού;
Είμαι ορθοπεδικός και εργάζομαι στο Κέντρο Υγείας Άνδρου εδώ και 22 χρόνια. Είναι απογοητευτικό που οι γιατροί δεν προτιμούν τη νησιωτική Ελλάδα, παρότι έχουν γίνει προκηρύξεις στο παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή, το Κέντρο Υγείας αναβαθμίζεται πλήρως: οι χώροι επισκευάζονται και εκσυγχρονίζονται. Το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την αναμόρφωσή του, όπως και άλλων Κέντρων Υγείας στα νησιά.
Πρόσφατα προκηρύχθηκαν θέσεις στο νησί μας για γενικό γιατρό και καρδιολόγο, κατόπιν πιέσεων όλων των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου, όταν είχαμε κληθεί στη Σύρο από τον κύριο Γεωργιάδη, τον Υπουργό Υγείας πριν λίγους μήνες και του εκθέσαμε τα προβλήματα.
Θα ήταν ευχής έργο να έρθουν, να καλυφθούν αυτές οι θέσεις και θέλω να πω στους γιατρούς, τους συναδέλφους που θα αποφασίσουν να υπηρετήσουν στην Άνδρο, ότι ο Δήμος θα συνδράμει στη διαβίωση των ιατρών και θα δώσει οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς 600€ το μήνα, επιπλέον από τον μισθό τους που θα παίρνουν από το κράτος. Επιπλέον, θα τους αγκαλιάσει και όλη η κοινωνία. Η αγάπη και η στήριξη του κόσμου θα είναι μεγάλη. Επίσης η Άνδρος είναι ένα νησί που είναι πάρα πολύ κοντά στην Αθήνα, 2 ώρες μόνο με τα πλοία που διαθέτει η γραμμή Άνδρος- Τήνος-Μύκονος. Θεωρώ ότι με λίγη προσπάθεια θα έρθουν οι γιατροί και πρέπει να έρθουν γιατί πραγματικά αξίζει το νησί αυτό και οι γιατροί που θα έρθουν θα μείνουν ενθουσιασμένοι από τον τόπο μας.
Είναι αρκετές αυτές οι δύο θέσεις για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού;
Οι δύο αυτές θέσεις είναι το ελάχιστο που χρειαζόμαστε. Έχουμε ήδη παιδίατρο, δεύτερο γενικό γιατρό και παθολόγο που συνεχίζει να εργάζεται στο Κέντρο Υγείας, παρότι έχει συνταξιοδοτηθεί, απλά με παρατάσεις χρόνου, μέσω άδειας του Υπουργείου, δέχεται και ο ίδιος να συνεχίζει το λειτούργημά του προς τους κατοίκους του νησιού. Με έναν γενικό γιατρό και έναν καρδιολόγο, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών.
Η Άνδρος πρόσφατα συμπεριλήφθηκε σε λίστα κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως. Συνέβαλε σε αυτή τη διάκριση η τουριστική προβολή σας;
Πράγματι, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια τουριστικής προβολής και αυτή η δουλειά απέδωσε και κάποιοι είδαν ότι το νησί έχει διαφημιστεί, οπότε ήρθαν να το επισκεφθούν από κοντά και είδαν πόσο πραγματικά όμορφο είναι. Η Άνδρος με το ποικιλόμορφο τοπίο, το πράσινο, τις υπέροχες παραλίες, τα μοναστήρια, τα πιστοποιημένα μονοπάτια και τις πεντακάθαρες θάλασσες είναι ένας μοναδικός προορισμός. Μπορεί να περπατάει κάποιος μέρες ολόκληρες για να γνωρίσει το νησί ή χρειάζεται πολλές μέρες για να γνωρίσει το νησί ακόμα και με αυτοκίνητο . Αξίζει να την επισκεφθεί κανείς για να ανακαλύψει την ομορφιά της, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους παγκοσμίως αναγνωρισμένους προορισμούς.
Οι Κυκλάδες γενικότερα αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας. Η ανομβρία έχει επηρεάσει και το νησί της Άνδρου;
Βεβαίως, η ανομβρία έχει χτυπήσει και την Άνδρο, την Υδρούσα, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, λόγω των άφθονων νερών της. Αν και το νησί διαθέτει εξαιρετικό υδροφόρο ορίζοντα και σε αυτό συμβάλλει σημαντικά το σχιστολιθικό πέτρωμα της περιοχής, η λειψυδρία αποτελεί πρόβλημα που δεν μας έχει αφήσει ανεπηρέαστους.
Σε ορισμένες περιοχές του νησιού, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Ειδικά στην περιοχή της πρωτεύουσας, της Χώρας, και στα περίχωρά της, όπου η βασική πηγή που υδρεύει όλη αυτή την περιοχή, παρουσιάζει σημαντική πτώση της στάθμης. Αυτό έχει σημάνει συναγερμό, και έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες που αναμένεται να προκύψουν από την άνοιξη και μετά.
Ελπίζουμε να βρέξει περισσότερο. Μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί κάποιες βροχοπτώσεις, οι οποίες, αν και λίγες, είναι καλοδεχούμενες, δεδομένου ότι πριν από λίγο καιρό δεν είχαμε καθόλου βροχές. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες για να καλυφθούν τα ελλείμματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως ο καιρός είναι ευνοϊκός, καθώς δείχνει τάση για περισσότερες βροχοπτώσεις. Ελπίζουμε επίσης να έχουμε και κάποιες χιονοπτώσεις, που θα βοηθήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειψυδρία παρουσιάζει περιοδικότητα. Όσοι θυμούνται, γνωρίζουν πως εμφανίζεται ανά διαστήματα κάποιων ετών. Ευελπιστούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά βροχοπτώσεων, ώστε να γεμίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα αποθέματα νερού του νησιού.