Τι αλλάζει στη διαχείριση των παραλιών με νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαχείριση και τον έλεγχο του αιγιαλού και των παραλιών υπό τον τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές» αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη η κυβέρνηση προχωρά σε αυτό το νομοθέτημα καθώς «υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελοκαθίσματα».
Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η συνθήκη αυτή έγινε περισσότερο διακριτή από τις κινητοποιήσεις για τις ελεύθερες παραλίες, το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας».
Υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα υπάρχει μία αδυναμία επικοινωνίας με τους δήμους. Έχουμε πολλαπλές αρμοδιότητες», προσθέτοντας πως «καταγράφηκαν 1.750 παραβάσεις σε 4.500 ελέγχους».
«Καθιερώνουμε τον θεσμό της «απάτητης» παραλίας»
Ο Κωστής Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια προφορική διαδικασία παραχώρησης από τους δήμους. Ταυτόχρονα, έχουμε μία οριζόντια απαγόρευσης αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας στους παλαιούς αιγιαλούς. Μπορεί στον νέο αιγιαλό να αναπτύσσονται δραστηριότητες και πίσω από αυτές υπάρχει καθεστώς υψηλής προστασίας».
Ακόμη, ο υπουργός τόνισε ότι «κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά», προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν drones και άλλα μέσα για να επιβλέπετε η τήρηση της νομιμότητας.
«Σκοπός είναι να μπει μια τάξη στις παραθαλάσσιες περιοχές και να εισαχθεί μια νέα λογική στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Για αυτόν τον ρόλο καθιερώνουμε τον θεσμό της «απάτητης» παραλίας», υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «οι «απάτητες παραλίες» στέλνουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα που θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας».
Υπογράμμισε επίσης πως «πίσω από αυτές τις απάτητες παραλίες, ο παλιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστος. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται καμία δραστηριότητα. Το υπόλοιπο του παλιού αιγιαλού θα προσφέρεται για αξιοποίηση».
Σημειώνεται ότι σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει κατά τρόπο ουσιαστικό τους αιγιαλούς, ως στοιχείο του περιβάλλοντος, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη, την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησής τους, ώστε να γίνεται με τρόπο ταχύ αλλά και διαφανή, την εξασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και η δημόσια περιουσία να αξιοποιείται, με διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.