Το φαινόμενο του υπερτουρισμού και το «κίνημα της ελεύθερης παραλίας» στις Κυκλάδες
Τετράλεπτης διάρκειας ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού franceinfo αναφέρθηκε στο «κίνημα της πετσέτας» και το φαινόμενο του υπερτουρισμού στην Ελλάδα.
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι τα νησιά των Κυκλάδων είναι η υπόσχεση του ήλιου και της θάλασσας, με φόντο ήσυχα χωριά. Μέχρι να μπει το καλοκαίρι όμως: κατά τη διάρκεια δύο μηνών, 450.000 επισκέπτες φτάνουν στο νησί της Πάρου, που αριθμεί 12.000 κατοίκους όλο το χρόνο.
Σήμερα, η κινητοποίηση δυναμώνει με τους κατοίκους να θέλουν να ξανακερδίσουν τις παραλίες τους. «Ήταν ένα μεγαλειώδες νησί και γίνεται τουριστικό όπως όλα τα άλλα στον κόσμο», δηλώνει Τόνια Παντελαίου, του Κινήματος Πολιτών της Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες.
Υπό το δύσπιστο ή ακόμα και αδιάφορο βλέμμα των τουριστών, η πορεία πλησιάζει τα εστιατόρια που βρίσκονται στην άμμο χωρίς άδεια. «Η παραλία δεν είναι μέρος για να χτίσει κανείς εστιατόρια, απαγορεύεται. Όλες οι παραλίες αποτελούν οικοσυστήματα» προσθέτει η Τόνια Παντελαίου.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου απαντά: «Το κίνημα κάνει λάθος. Υπάρχουν άλλες παραλίες όπου οι δραστηριότητες είναι περισσότερο παράνομες από τις δικές μου». Σε αυτό το πρωτοφανές για την Ελλάδα κίνημα, ο Πάνος Κεφαλάς και η σύζυγός του διαδηλώνουν για τρίτη φορά από τις αρχές του καλοκαιριού. «Το κίνημα γιγαντώνεται, χαιρόμαστε πολύ που το βλέπουμε, είναι μια μεγάλη αλλαγή», δηλώνει.
Το ρεπορτάζ συνεχίζει προβάλλοντας εικόνες από παραλία της Πάρου, σχολιάζοντας: «Να η παραλία που έδωσε το έναυσμα για την κινητοποίηση. Ένας κολπίσκος σχεδόν πλήρως ιδιωτικοποιημένος παράνομα, στο κέντρο ενός φυσικού πάρκου. Ένα σκάνδαλο για τον Πάνο και τη σύζυγό του που ξαναβρίσκουμε εδώ νωρίς το πρωί».
«Είναι η μόνη ώρα που μπορούμε να έρθουμε εδώ για να εκμεταλλευτούμε την ηρεμία. Η μουσική δεν παίζει δυνατά, τα ντεσιμπέλ είναι στο μίνιμουμ. Εδώ μπορούν να μπουν τουλάχιστον 50 ομπρέλες με ξαπλώστρες που κοστίζουν τουλάχιστον 100 ευρώ η μία. Αν κάνει κανείς τους υπολογισμούς, πρόκειται για πολλά χρήματα, που όλα είναι μαύρα» δηλώνει ο Πάνος.
Ωστόσο, πώς μπορεί να αντισταθεί κανείς στην απήχηση του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει το 80% των πόρων της Πάρου; Παντού υπάρχουν οικοδομικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων πισινών, τη στιγμή που το νερό είναι λιγοστό και τα απόβλητα συσσωρεύονται χωρίς να υπάρχει χώρος επεξεργασίας τους.
Τα πλήθη των επισκεπτών έχουν αρχίσει να ανησυχούν ακόμη και ορισμένους κατοίκους του νησιού που ζουν από τον τουρισμό. Όπως κάθε καλοκαίρι, ο Άρης και η οικογένειά του σερβίρουν στο εστιατόριό τους περίπου 600 άτομα μέσα σε λίγες ώρες.
O τουρισμός έφερε ευημερία στην εστίαση, ωστόσο ο Άρης χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου δηλώνοντας: «Ο υπερτουρισμός αποτελεί μία ανάπτυξη χωρίς όρια που καταπίνει τα ίδια της τα παιδιά, δημιουργούνται προβλήματα, θα πρέπει να υπάρχουν όρια».
Η ευαισθητοποίηση που ξεκίνησε στο νησί της Πάρου εξαπλώνεται και στην πρωτεύουσα, την Αθήνα. Στα δρομάκια της Ακρόπολης, τα πλήθη συνωστίζονται όλο το καλοκαίρι. Είναι αδύνατο να απολαύσει κανείς με ηρεμία τον Παρθενώνα. Ιδίως αν τον επισκεφθεί κανείς νωρίς, καθώς οι πρωινές ώρες είναι οι πιο επιβαρυμένες.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ωστόσο οι επισκέπτες θα πρέπει να αγοράζουν εισιτήρια για συγκεκριμένες χρονοθυρίδες. Για τους υπεύθυνους των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα.
Η Ελλάδα βασίζεται πάντα στον τουρισμό για να ανοικοδομηθεί μετά από πολλά χρόνια κρίσης.
ΠΗΓΗ: franceinfo- Greece: the Cyclades islands are mobilizing against overtourism