Ένα εντυπωσιακό σκηνικό, στα νοτιοδυτικά του νησιού και συγκεκριμένα στον όρμο της Αλιμιάς στην Ηρακλειά, μία από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές παραλίες του. Ο λόγος, λοιπόν, για ένα βυθισμένο πολεμικό αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκεται μάλιστα στα ρηχά σχετικά και συγκεκριμένα σχεδόν στα 10 μέτρα βάθος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να το εντοπίσει αφού τα κρυστάλλινα νερά το αποκαλύπτουν αμέσως.
Ηρακλειά: Το ελληνικό νησί που φιλοξενεί ένα βυθισμένο υδροπλάνο στα νερά του
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα αλιευτικό σκάφος κάποια στιγμή τη χρονιά του 1982, ψάρευε κάπου βόρεια της Ίου, προς Ηρακλειά, σε βάθος περίπου 90 μέτρων. Εκείνη την ημέρα, οι ψαράδες ήρθαν αντιμέτωποι με μια έκπληξη και μάλιστα όχι τόσο θαλασσινή, ένα γερμανικό υδροπλάνο. Οι ψαράδες δεν ήξεραν τι να το κάνουν και έτσι πήραν την απόφαση να το βγάλουν από τα δίχτυα τους και να το αφήσουν να πέσει στο βυθό της θάλασσας. Ωστόσο για να αποφύγουν ξαναπέσει κάποια στιγμή στα δίχτυα τους αποφάσισαν να το ρίξουν στον πιο κοντινό απάνεμο ορμίσκο, δηλαδή στην Αλιμιά της Ηρακλειάς.
Όταν ωστόσο, έφτασαν εκεί συνάντησαν ένα αλιευτικό το οποίο τους βοήθησε να ξεμπλέξουν από τα δίχτυα της τράτας το υδροπλάνο. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχαν οστά από τον πιλότο του υδροπλάνου. Δεν υπήρχαν επίσης ούτε προσωπικά αντικείμενα ή άλλες ενδείξεις ανθρώπινης απώλειας. Αφού κατάφεραν να ξεμπλέξουν το υδροπλάνο από τα δίχτυα της τράτας το άφησαν να βυθιστεί και να φτάσει σχεδόν στα 11 μέτρα βάθος, όπου και βρίσκεται έως και σήμερα.
Τι θα δεις σήμερα από το υδροπλάνο
Οι εικόνες που θα αντικρίσει κανείς αν βρεθεί σε εκείνο το σημείο είναι άκρως εντυπωσιακές λόγω του μικρού βάθους και της νηνεμίας που συνήθως επικρατεί στον όρμο. Ωστόσο καθώς το υδροπλάνο ήταν για χρόνια εκτεθειμένο, ακολούθησαν κλοπές τμημάτων του όπως εξαρτήματα αλλά ακόμη και φύλλα αλουμινίου. Η έλικα του υδροπλάνου που ζυγίζει πάνω από 150 κιλά, για πολλά χρόνια βρίσκονταν ακουμπισμένη στο βυθό σε κοντινή απόσταση από το υδροπλάνο. Ωστόσο το 1990 ανελκύστηκε και σήμερα διασώζεται σε προσωπική συλλογή. Το ίδιο ισχύει και με το τιμόνι, τα πολυβόλα και τα πυροβόλα, τα οποία βρίσκονται και αυτά σε προσωπικές συλλογές. Τι έχει απομείνει σήμερα στο βυθό; Σήμερα στα 11 μέτρα βάθος βρίσκεται η άτρακτος με με τον κινητήρα και κάποια κομμάτια από το δίχτυ της τράτας η οποία αρχικά το είχε ψαρέψει.