Με μεγάλη προσέλευση εκ μέρους των νησιών που απαρτίζουν την Ομοσπονδία, σημαντικούς ομιλητές και περιηγήσεις σε πολιτιστικά μνημεία, τοπία και διαδρομές σε Πάρο, Αντίπαρο και Δεσποτικό ολοκληρώθηκε το 12ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων που διοργανώθηκε στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου από την Παρασκευή 8 έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.
Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους 4 Συλλόγους Γυναικών της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου-Αντιπάρου: Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου, Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου, Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας και Σύλλογος Γυναικών Πάρου “Αρηίς”. Συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Πάρου & Αντιπάρου, τη ΚΔΕΠΑΠ και την ΚΕΔΑ. Στηρίχθηκε από το Cyclades Preservation Fund, την ΑΜΚΕ Αιγέας και πολλούς άλλους χορηγούς. Χρυσοί Χορηγοί ήταν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες BLUE STAR FERRIES και SEA JETS.
Το Συνέδριο έφερε την αιγίδα και την οικονομική στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας, την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Δημογραφίας και Ισότητας των Φύλων, η πολιτική ηγεσία των οποίων απέστειλε χαιρετισμό στις συνέδρους. Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης οι βουλευτές Κυκλάδων, Ιωάννης Βρούτσης και Φίλιππος Φόρτωμας, ενώ η Κατερίνα Μονογιού και ο Νίκος Συρμαλένιος χαιρέτισαν δια ζώσης το Συνέδριο. Παρόντες με χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος και ο Αντιδήμαρχος Αντιπάρου, Αρτέμης Τριαντάφυλλος, καθώς και ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου, Κώστας Μπιζάς.
Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, τιμώμενη αρχαιολόγος για την συνολική προσφορά της στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Κυκλάδες, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί. Την πλακέτα παρέλαβε εκ μέρους της η Αλέκα Αγγελετάκη, αρχαιολόγος και ερευνήτρια ανώτερης βαθμίδας Πανεπιστημίου ΝΤΝU. Το έτερο τιμώμενο πρόσωπο για την προσφορά της στη διάσωση της λαϊκής παράδοσης της Αντιπάρου, η Μαρουσώ Φαρούπου συναντήθηκε με τις συνέδρους σε μια συγκινητική τελετή.
Ομιλητές και ομιλήτριες δια ζώσης και διαδικτυακά βρέθηκαν κοντά μας ώστε να εμπλουτίσουμε το δημόσιο διάλογο γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα!
Περιληπτικά, τα συμπεράσματα του Συνεδρίου:
- η συμβολή των Συλλόγων και Συλλογικοτήτων στη διάσωση, ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού και της πολιτισμικής κληρονομιάς είναι ανεκτίμητη
- ως εκ τούτου, η πολιτισμική διαχείριση οφείλει να είναι πολυσυμμετοχική και το όφελος της πρέπει να διαχέεται σε όλη την κοινωνία
- ο ρόλος των γυναικών είναι διαχρονικά αυτός των ενεργών και δημιουργικών θεματοφυλάκων των διαφορετικών πολιτισμών και της πολιτισμικής κληρονομίας
- η πολιτιστική σημασία των νησιών και νησίδων των Κυκλάδων πρέπει να αναδειχθεί περαιτέρω και να αναζητηθούν πολιτικές και σχέδια δράσης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως ο τουρισμός, η κλιματική κρίση, η προσβασιμότητα, οι νέες τεχνολογίες
Το τριήμερο έκλεισε με τις αρχαιρεσίες εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων αποτελούν οι Ανθούλα Θεοδωράκου-Πρόεδρος (Νάουσα), Άννα Μαυρουδή-Αντιπρόεδρος («Η Μελίτη» Κέα), Μάγδα Κριτσαντώνη-Γραμματέας (Αντίπαρος), Βούλα Κάτρη-Ταμίας (Μήλος), Ευγενία Χανιώτη-Ειδική Γραμματέας (Ανωμερίτισσες, Μύκονος) με αναπληρωματικά μέλη με σειρά: Ειρήνη Γιαννακοπούλου (Αμοργός), Κατερίνα Φίλιππα (Κύθνος), Μαρία Περαντινού (Μάρπησσα Πάρου) και Βίκυ Σκανδάλη (Πάρου Αρηίς) Η Εξελεγκτική Επιτροπή διαμορφώθηκε ως εξής: Μαρία Τριβιζά (Μάρπησα)), Μαρία Τριπολιτσιώτου-Τσουνάκη (Νάουσα) και Ειρήνη Ανδριώτη (Μήλος) με αναπληρωτικές: Αλαφούζου Ντίνα (Κύθνος), Απαρτόγλου Κατερίνα (Αντίπαρος), Νάζου Δέσποινα (Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μυκόνου).
Χορηγοί επικοινωνίας του 12ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου ήταν οι εφημερίδες ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ και η Φωνή της Πάρου και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΗΧΩ FM.
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΣΥΓΥ και των συνδιοργανωτών Συλλόγων απευθύνουν δημόσια τις ευχαριστίες του σε όσους και όσες στήριξαν την διοργάνωση του φετινού Συνεδρίου. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στις δυο διπλωματούχους ξεναγούς, Αυγή Καλογιάννη και Χριστίνα Φωκιανού, η αφιλοκερδής συμβολή των οποίων καθόλη την διάρκεια του τριημέρου έκανε τη συμμετοχή στο Συνέδριο μια ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία.