Το υπόμνημα του Αλέξη Αθανασίου στον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη για την επίλυση των προβλημάτων στις νησιωτικές περιοχές
Αλέξανδρος Αθανασίου, Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης
ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη
Οι προτάσεις μας για τη επίλυση και άμβλυνση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας στις νησιωτικές περιοχές είναι οι ακόλουθες:
- Υποστελέχωση δομών Υγείας: Ενίσχυση του προσωπικού όλων των βαθμίδων, Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού, Διοικητικού και Τεχνικού στις Υγειονομικές Μονάδες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ιδιαίτερα σε Γενικά Νοσοκομεία όπως της Σύρου που αποτελεί το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στο Νομό Κυκλάδων.
- Παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μέχρι την κάλυψη από μόνιμο προσωπικό με τυπικές διαδικασίες ΑΣΕΠ. Σημαντικό η εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών για επαναφορά της εντοπιότητας να ισχύσει και στις προσλήψεις του Υπουργείου Υγείας.
- Μη μετακίνηση του προσωπικού σε άλλες Υγειονομικές Μονάδες, (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ειδικά αυτών που υπηρετούν σε άγονη περιοχή και αυτών που υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία όπως της Σύρου που αποτελεί το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στο Νομό Κυκλάδων).
- Αύξηση χρηματοδότησης για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
- Έγκριση των τροποποιημένων οργανισμών των Νοσοκομείων με σύγχρονα οργανογράμματα
- Υποδομές για τηλεϊατρική. Νησιά όπου η μόνη τους στελέχωση είναι αγροτικός ιατρός.
- Όσον αφορά το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.). Πρέπει να αναγνωρίσουμε, ειδικά στις Κυκλάδες, ότι από το Μάρτιο του 2016 όπου δημιουργήθηκε Βάση Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, αμβλύνθηκε και λύθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα στις επείγουσες μεταφορές επειγόντων περιστατικών, από τα νησιά των Κυκλάδων προς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, αλλά και προς τα Νοσοκομεία τριτοβάθμιας περίθαλψης του κέντρου. Ενίσχυση και απρόσκοπτη λειτουργία της Βάσης Αεροδιακομιδών
- Θεσμοθέτηση ειδικών επιπλέον κινήτρων προσέλκυσης των υγειονομικών για τις νησιωτικές περιοχές.
α) Σε ειδικότητες (όπως η αναισθησιολογία, νεφρολογία, παθολογοανατομία, κ.α.) όπου η κάλυψη είναι μικρή από ειδικούς γιατρούς, να δύνεται η δυνατότητα να μπορούν οι ειδικοί γιατροί να κάνουν το αγροτικό τους σε κενές οργανικές θέσεις σε νοσοκομεία που έχουν ανάγκη και να παίρνουν προϋπηρεσία επικουρικού σε άγονη περιοχή.
β) Να μην προκηρύσσονται ταυτόχρονα οι θέσεις των άγονων περιοχών με αυτές των μεγάλων αστικών κέντρων.
Όταν βγαίνουν άγονες κάποιες προκηρύξεις, να μπαίνουν αυτόματα στην επόμενη προκήρυξη και μέχρι τότε να παραμένουν ανοιχτές στην ΥΠΕ για πιθανότητα εμφάνισης ενδιαφερομένου.
γ) Οι θέσεις που προκηρύσσονται θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του τόπου. (Για παράδειγμα ακτινολόγος με εμπειρία στα επεμβατικά. Χειρουργός με εμπειρία στα λαπαροσκοπικά, θυρεοειδή, μαστό, τραύμα).
δ) Αποδέσμευση του πλαφόν των εφημεριών ώστε να αμείβονται οι επιπλέον εφημερίες.
Αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Οι πρόσθετες εφημερίες δεν πρέπει να φορολογούνται.
ε) Μοριοδότηση, για διεκδίκηση θέσης ή βαθμολογική εξέλιξη, καθώς και επίδομα δυσπρόσιτων και άγονων περιοχών. Επίσης βαθμολογική εξέλιξη με μειωμένα προσόντα όπως ίσχυε στο παρελθόν.
στ) Να ισχύσει η συνυπηρέτηση. (Σε περίπτωση διορισμού ενός στο νοσοκομείο να μπορεί εφόσον πρόκειται για ζευγάρι υγειονομικών να προσληφθεί σε επικουρική θέση και ο άλλος, ή να μπορεί να μετατεθεί σε κενή οργανική ή και προσωποπαγή θέση εφόσον δεν υπάρχει κενή οργανική).
ζ) Επίδομα ενοικίου σε όσους δεν έχουν μόνιμη κατοικία στο νησί. Οι Δήμοι στα μέτρα των δυνατοτήτων τους έχουν συμβάλει για να στελεχώσουν τις δομές υγείας των νησιών τους, με παραχώρηση κατοικίας ή μίσθωση κατοικίας για τους υγειονομικούς ή άπαξ μηνιαίο χρηματικό επίδομα.
η) Επιδοτούμενα δάνεια με διευκολύνσεις αποπληρωμής για όσους επιθυμούν να οργανώσουν τη ζωή τους στο νησί και να αγοράσουν μόνιμη κατοικία.