Βασίλης Κικίλιας : Τους επόμενους μήνες θα κατασκευαστεί λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη
Τη δημιουργία νέου λιμανιού διαφυγής ανήγγειλε τη Δευτέρα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως, εκτός από το νέο λιμάνι της Σαντορίνης που βρίσκεται υπό κατασκευή, αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό η δημιουργία ενός λιμανιού διαφυγής στη Σαντορίνη τους επόμενους μήνες. Το συγκεκριμένο λιμάνι, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί επιβατικά πλοία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο συνεργασίας της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του.
Υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή- Εκτεταμένη κινητοποίηση για πρόληψη
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συντονισμένη δράση της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των εταιρειών ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν επιπτώσεις ενός ισχυρού σεισμού στη Σαντορίνη και στα γειτονικά νησιά.
«Οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών είναι μικρές, γι’ αυτό σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, η ενεργοποίηση του 112 θα πρέπει να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά», επισήμανε. Παράλληλα, συμβούλεψε τους κατοίκους της Σαντορίνης και των γύρω νησιών να γνωρίζουν πως, εάν συμβεί μεγάλος σεισμός, είτε άμεσα είτε στο μέλλον, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις παραλιακές περιοχές και να κινηθούν προς ψηλότερα σημεία.
Παρακολούθηση ηφαιστειακής δραστηριότητας
Οι επιστήμονες δεν προχωρούν σε προβλέψεις, αλλά σε προγνώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να είναι απολύτως ακριβείς, ανέφερε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Αναφερόμενος στα ηφαίστεια της περιοχής, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι το ηφαίστειο της Νέας Καμένης παρουσιάζει μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες, ενώ το ηφαίστειο του Κολούμπο παραμένει ενεργό τα τελευταία χρόνια, υπό τη διαρκή παρακολούθηση τόσο Ελλήνων όσο και ξένων επιστημόνων.
Επιπλέον, μίλησε για την ύπαρξη ενός τρίτου ηφαιστείου, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανύψωση μάγματος σε βάθος περίπου πέντε χιλιομέτρων σχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή.
Έκκληση για υπεύθυνη ενημέρωση
Σχολιάζοντας δηλώσεις επιστημόνων που συχνά προκαλούν ανησυχία στους πολίτες, ο υπουργός ζήτησε αυτοσυγκράτηση. «Μιλάμε για ανθρώπους που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν επιστημονικούς όρους. Είναι οι νησιώτες μας, είναι η οικονομία, είναι ο τουρισμός. Όμως, πρώτη μας προτεραιότητα, τόσο του Πρωθυπουργού όσο και όλων μας, είναι η ασφάλεια των πολιτών», τόνισε.
Αναφερόμενος στην ανύψωση και τη μετακίνηση του εδάφους στη Σαντορίνη, διευκρίνισε πως το φαινόμενο επηρεάζει ολόκληρο το νησί, χωρίς να εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία. Η εξέλιξή του παρακολουθείται από τους ειδικούς, οι οποίοι αξιολογούν τη σημασία του.
«Το 2011-2012, για 15 μήνες, υπήρξαν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης, όμως τότε κανείς δεν άκουγε τους επιστήμονες, καθώς η προσοχή ήταν στραμμένη στα οικονομικά μέτρα. Εμείς, όμως, τους ακούμε», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, καταλήγοντας πως η σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην περιοχή της Ανύδρου, ανοιχτά της Σαντορίνης, σε ένα ρήγμα που βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση από τους επιστήμονες.