Βατίστας Ρούσσος: «Θα σκεφτούμε και τις περαιτέρω ενέργειές μας για την συμπεριφορά της προέδρου του Δ.Σ Πάρου»
O Βατίστας Ρούσσος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη» παραιτήθηκε από τη θέση του Aντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου.
Η παραίτηση του κ. Ρούσσου από τη θέση του ως Αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου, όπως αναφέρει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυκλαδική», ήταν αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης εμπαθούς συμπεριφοράς της Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ιφιγένειας Χατζηγεωργίου, τόσο προς την παράταξή του όσο και προς τον ίδιο, που κορυφώθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ.
Ο κ. Ρούσσος υπογράμμισε στην «Κυκλαδική» ότι οι διαρκείς διακοπές και η αφαίρεση του λόγου εκ μέρους της προέδρου προς το πρόσωπό του εμπόδιζε την έκφραση των απόψεών του, κάτι που κατά την άποψή του, συνιστά θεσμικό σφάλμα, καθώς η πρόεδρος χρησιμοποιούσε τον κανονισμό λειτουργίας του συμβουλίου κατά το δοκούν, και πολλές φορές μάλιστα τον παρέβαινε.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ποια ήταν η κύρια αιτία που σας οδήγησε στην παραίτησή σας από τη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου; Μέσα στην επιστολή σας κάνετε λόγο για εμπαθείς συμπεριφορές από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό δεν είναι μέσα στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης;
Όχι, δεν είναι στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η αντίδρασή μου τόσο να αποχωρήσω την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και η επιστολή της παραίτησής μου από Αντιπρόεδρος, ήταν απόρροια μιας συνεχούς εμμονικής συμπεριφοράς της Προέδρου τόσο προς εμένα όσο και προς την παράταξή μας συνολικά.
Επειδή στο παρελθόν έχω διατελέσει και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και επειδή γνωρίζω καλά τη δυσκολία της θέσης, δώσαμε ένα χρόνο προσαρμογής στην Πρόεδρο να μπορέσει να βρει τις ισορροπίες της μέσα στην αίθουσα, δικαιολογήσαμε κάποια πράγματα στην αρχή.
Όταν όμως αυτή η κατάσταση συνεχίζεται επί 9 μήνες, αφαιρώντας μου τον λόγο στα 2 λεπτά και μάλιστα με ένταση, λέγοντας ότι έχω μιλήσει 5 λεπτά, την ώρα που έχει γίνει μια δουλειά και ο ομιλητής είναι ειδικός αγορητής μιας παράταξης για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό της αύξησης του τιμολογίου της ΔΕΥΑΠ, τότε δημιουργείται πρόβλημα.
Υπήρχαν κι άλλες προστριβές στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια που πάλι μου αφαιρούσε το λόγο, είχα ζητήσει να γίνει χρήση του χρονομέτρου, η οποία δεν έγινε και επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, οπότε θεωρήσαμε ότι πλέον υποβιβάζεται η διαδικασία και έτσι έστειλα την επιστολή της παραίτησης.
Επειδή εσείς κ. Ρούσσο έχετε υπάρξει και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ποιος ελέγχει τον Πρόεδρο αν τηρεί σωστά τη διαδικασία σε ένα δημοτικό συμβούλιο; Ελέγχεται από κάποιον θεσμικά;
Κοιτάξτε θεσμικά ελέγχεται σε ό,τι τι έχει να κάνει με τις αποφάσεις, για τον τρόπο που γράφονται, για το χρονικό όριο.
Εάν ξεφύγει μπορούν να γίνουν καταγγελίες σε όργανα και να λυθεί, όμως το θέμα δεν είναι αυτό.
Γι ‘αυτό ακριβώς σας είπα ότι δεν είναι θέμα σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Εξάλλου η δημοτική αρχή υπηρετεί 9 μήνες.
Το θέμα είναι να υπάρχει μια αλληλοκατανόηση και να μπορούμε να εκφράσουμε και εμείς σαν αντιπολίτευση την αντίθετη άποψη, όταν την έχουμε, τεκμηριωμένα.
Μάλιστα, η παράταξή μας, θέλοντας να δείξουμε και την καλή διάθεση μας ώστε να μην τραβούν τα συμβούλια πολύ (χρονικά) , στο συγκεκριμένο θέμα, είχα οριστεί ως ειδικός αγορητής και ο επικεφαλής της παράταξης μας, Μάρκος Κωβαίος , δεν θέλησε να κάνει χρήση του χρόνου που δικαιούνταν.
Και ακόμη και μετά την αποχώρησή μου, όταν ο κ. Κωβαίος ζήτησε να συμπληρώσει, του έδωσε μόνο ένα λεπτό.
Πόσο θα έπρεπε να δώσει;
Βάσει του δικού μας κανονισμού που η ίδια η Πρόεδρος έφερε καινούργιο και ψηφίσαμε, δικαιούται 5 λεπτά για την πρωτομιλία του και 3 λεπτά για τη δευτερολογία. Τον ίδιο χρόνο δικαιούται και ο ειδικός αγορητής αν οριστεί από κάποια παράταξη, Δηλαδή εκεί που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε 16 λεπτά να κάνουμε αντιπολίτευση, εμείς θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τα 8, αλλά ούτε αυτά δεν μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε.
Η μη απόδοση των ορθών χρόνων προφανώς θα επηρεάζει και όλη την ομαλή και δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για μια στάση που απευθύνεται συγκεκριμένα σε εσάς;
Σε εμένα δείχνει μια ιδιαίτερη «συμπάθεια» και το κάνει λίγο πιο επίμονα.
Ωστόσο, είναι παρεμβατική, συνήθως σε εμένα σχολιάζει και τις εισηγήσεις μου όταν τελειώνω, αν είναι ουσιώδεις, αν δεν είναι, δηλαδή υπερβαίνει το όριο του θεσμικού ρόλου της ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ποιο είναι αυτό το όργανο που μπορεί να ελέγξει έναν Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου;
Μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στο υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για μια διαδικασία που είναι λίγο χρονοβόρα και δεν θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση έπρεπε να έχουμε αυτή αντιμετώπιση .Τώρα εάν αυτό εξακολουθήσει να γίνεται, παρά την παραίτηση και όλο το ντόρο που έχει γίνει, και συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά προφανώς και θα σκεφτούμε και τις περαιτέρω ενέργειές μας.
Θα θέσετε άλλον ως αντιπρόεδρο από την δική σας την παράταξη;
Βάσει νομοθεσίας ναι ,μπαίνει από τη δική μας παράταξη. Η επιλογή μας όμως είναι ακριβώς γιατί αυτή η αντιμετώπιση απευθύνεται κυρίως στη δική μας παράταξη, να μην ορίσουμε, να μην βάλουμε στην ψηφοφορία δικό μας δημοτικό σύμβουλο.
Από δω και στο εξής, ποια τακτική θα ακολουθήσετε σαν αντιπολίτευση;
Εμείς θα συνεχίσουμε να αρθρώνουμε το λόγο, για τον οποίο ο κόσμος θα ψήφισε και μας έβαλε στο δημοτικό συμβούλιο . Ο ρόλος μας είναι να κάνουμε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στα όρια του κανονισμού. Από κει και πέρα, εάν η Πρόεδρος επιλέξει να συνεχίσει την ίδια αντιμετώπιση, θα διερευνήσουμε και τις άλλες εναλλακτικές που έχουμε ώστε να διεκδικήσουμε το δίκαιο του αιτήματός μας.
Η απόφαση πάρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αυξηθούν τα τέλη ύδρευσης στο νησί. Όσον αφορά τα αποθέματα του νερού, καλύπτονται οι ανάγκες με τις αφαλατώσεις ;
Δυστυχώς θα αυξηθούν τα τέλη του νερού και με λάθος τρόπο. Επειδή έχω διατελέσει και πρόεδρος της Δ Ε Υ Α Πάρου είχα κάποια πράγματα να πω που ίσως ενόχλησαν την δημοτική αρχή. Κι έτσι εξελίχθηκε η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε.
Σχετικά με τα αποθέματα νερού, καλύπτουμε τις ανάγκες. Αλλά επειδή κάθε χρόνο η κατανάλωση αυξάνεται, συνεχώς πλησιάζουμε στα όρια και αναγκαζόμαστε να βάζουμε καινούργιες αφαλατώσεις και πρόκειται για μια διαδικασία η οποία δεν είναι και η ενδεδειγμένη από άποψη κόστους, για αυτό και εμείς σαν δημοτική αρχή είχαμε αγοράσει οικόπεδο και φροντίσαμε στον ένα βιολογικό να κατασκευάσουμε και φωτοβολταϊκό πάρκο ώστε να μπορούμε να βρούμε κάποιες εναλλακτικές πηγές και να ρίξουμε το κόστος.