«Βροχή» καταγγελιών για πιέσεις επιστροφής του δώρου των Χριστουγέννων μετά την καταβολή του από την εργοδοσία
Μία ημέρα, μετά την καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, «βροχή» έρχονται οι καταγγελίες για παρανομίες από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Για ακόμη μια χρονιά, οι πρακτικές των εργοδοτών που παρανομούν ποικίλλουν, με πιο συχνό τρόπο τον εκβιασμό και την άσκηση πίεσης στους εργαζομένους, ώστε να επιστρέψουν σε μετρητά το δώρο που κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Ενδεικτική είναι η καταγγελία εργαζομένου στο MEGA.
«Δουλεύω σε μία βιοτεχνία ενδυμάτων και μας είπε ότι θα μας βάλει το δώρο και να το γυρίσουμε πίσω. Το θέμα είναι ότι εγώ δεν θέλω να επιστρέψω το δώρο πίσω και θα αναγκαστώ να το επιστρέψω, γιατί είμαι πατέρας δύο παιδιών και δεν θα βρω αλλού δουλειά αν με διώξει, είναι δύσκολη κατάσταση».
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που το δώρο δεν καταβληθεί, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στη συνέχεια θα συνταχτεί μηνυτήρια αναφορά και θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του εργοδότη, ενώ ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία στο 1555.
«Βαφτίζουν» μισθό το δώρο
Επειδή ακριβώς η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα, που διώκεται κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου, εργοδότες φαίνεται πως φέτος σκαρφίστηκαν νέο τρόπο για να παρανομήσουν.
Ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού δήλωσε: «Φέτος έχουμε το φαινόμενο, να ”βαφτίζεται” ο μισθός του Δεκεμβρίου σαν Δώρο Χριστουγέννων και μετά να μην έχουμε κανένα εισόδημα μέχρι τέλη Γενάρη. Άρα τον μισθό του Δεκεμβρίου τον ”βαφτίζουν” Δώρο Χριστουγέννων και δεν αποδίδουν τον μισθό. Ουσιαστικά δεν έχουμε απόδοση Δώρου Χριστουγέννων».
Υπενθυμίζεται ότι το Δώρο των Χριστουγέννων θα έπρεπε να καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε όσους έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, αλλά και πλήρους ή μερικής απασχόλησης.