81% των Ελλήνων ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Ένας στους δύο Έλληνες αναγνωρίζει την κλιματική κρίση ως πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας που απαιτεί επείγουσες λύσεις.
Τι απαντούν πολιτικά κόμματα και υποψήφιοι βουλευτές ενόψει εκλογών; Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνουν πριν τις κάλπες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια;
Την ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αναδεικνύει νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Metron Analysis για το WWF Ελλάς.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα δίνει ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ΑΠΕ, στηρίζοντας ξεκάθαρα την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την άμεση στροφή της χώρας σε παραγωγή ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές.
Υπό τη σκιά της κλιματικής κρίσης, το ελληνικό κοινό εμφανίζεται πολύ εξοικειωμένο με τον όρο και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα:
- 93% του κοινού δηλώνει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί την αιτία της κλιματικής αλλαγής. Ποσοστό 5% αποδίδει το πρόβλημα σε φυσικές αιτίες.
- 51% του κοινού θεωρεί την κλιματική αλλαγή σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες λύσεις.Σε λίγο πιο ήπιο τόνο, το 30% το αντιμετωπίζει ως υπαρκτό πρόβλημα που απαιτεί τη λήψη μέτρων, ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 3% δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή.
- 60% του κοινού δηλώνει ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα ωφελήσουν την οικονομική ανάπτυξη, 18% ότι δεν θα επηρεάσουν καθόλου και 17% ότι θα επιβαρύνουν.
- Στο επίπεδο των κυριότερων λύσεων, 62% του κοινού θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,61% να αλλάξει σημαντικά ο τρόπος ζωής μας, 35% να ψηφιστούν νέοι νόμοι, ενώ 22% θεωρούν ως λύση τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
- 90% του κοινού δηλώνει υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ μόνο 3% τάσσεται κατά.
- 89% του κοινού δηλώνει υπέρ της ηλεκτροπαραγωγής κατά 100% από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ μόλις το 5% τάσσεται κατά. Ταυτόχρονα όμως, το 30% θεωρούν ότι η ολική απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιμα είναι εφικτή μέσα στην επόμενη δεκαετία.
- 66% του κοινού δηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή τη συμμετοχή σε ενεργειακή κοινότητα για ηλεκτροπαραγωγή από καθαρές πηγές ενέργειας με παράλληλη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.
- 80% του κοινού δηλώνει προσωπικά υπέρ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών.Το αντίστοιχο ποσοστό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι 69%.
- 86% του κοινού δηλώνει σαφώς κατά της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα (π.χ. λιγνίτη ή πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου) σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών. Στην ίδια ερώτηση, μόνο 9% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ.
«Είναι φανερό ότι η κλιματική κρίση προβληματίζει όλο και περισσότερο τους Έλληνες, ενώ η απαίτηση του 81% εξ αυτών για λήψη μέτρων πρέπει να μεταφραστεί σε ξεκάθαρη υποχρέωση από την πολιτεία και τους αρμόδιους. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι απαραίτητο τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές να ανταποκριθούν στην αγωνία των πολιτών και την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, αναλαμβάνοντας δημόσια συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον +1,5οC και τη γρήγορη μετάβαση σε ένα μοντέλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 100% ΑΠΕ με στόχο τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2040», δήλωσε σχετικά ο υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς Σταύρος Μαυρογένης.
Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου το WWF Ελλάς έχει απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές του δημοκρατικού τόξου να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση.
Δείτε την πλήρη δημοσκόπηση στο: https://www.wwf.gr/images/pdfs/dimoskopisi_2019.pdf