Ξεκίνησε η Νηστεία Χριστουγέννων 2024: Τι ισχύει για την ξηροφαγία
Από σήμερα, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων 2024. Πρόκειται για την δεύτερη σε διάρκεια νηστεία της Ορθοδοξίας μετά την Σαρακοστή. Η Νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει κάθε χρόνο στις 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στην 24 Δεκεμβρίου. Διαρκεί σαράντα ημέρες αλλά δεν έχει την αυστηρότητα της Σαρακοστής.
Τι ισχύει για την ξηροφαγία
Κατά την νηστεία των Χριστουγέννων τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή της μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου (αν δεν είναι Τετάρτη ή Παρασκευή). Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. Φέτος «πέφτει» την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.
Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, επιτρέπεται μόνο η κατάλυση (κατανάλωση) κρασιού και λαδιού εκτός, βέβαια, των ημερών Τετάρτης και Παρασκευής που θα παρεμβληθούν και κατά τις οποίες τηρούμε ανέλαιη νηστεία. Επίσης, με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ημέρα της νηστείας, 15η Νοεμβρίου, καθώς και την παραμονή της εορτής, εκτός βέβαια κι αν πέσουν Σάββατο ή Κυριακή.
Η ξηροφαγία είναι η κατανάλωση τροφής χωρίς λάδι ή κρασί μια φορά την ημέρα.
Γιατί τρώμε ελιές αλλά απαγορεύεται το λάδι;
Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Βέβαια επειδή μια τέτοια πρακτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το λαό, έχει επικρατήσει η νηστεία να βασίζεται στην κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα. Στο πλαίσιο αυτό, οι τροφές που επιτρέπεται να καταναλώσουν οι νηστεύοντες είναι οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή. Δεδομένου αυτού του κάνονα, οι ελιές θεωρούνται νηστίσιμη τροφή, καθώς αποτελούν καρπό της γης. Αντίθετα, η απαγόρευση σε κάθε μορφής λαδιού στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι προϊόν επεξεργασίας και με την προσθήκη λαδιού το φαγητό νοστιμίζει οπότε χάνεται το νόημα της νηστείας.
Τι επιτρέπετε να φάμε όταν νηστεύουμε
Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και τα κορεσμένα («κακά») λιπαρά και να στραφούμε σε περισσότερο φυσικές πηγές, ευεργετώντας την υγεία, αλλά και τη σιλουέτα μας με τα οφέλη τους. Εφόσον γίνεται σωστά και συνετά, η νηστεία κάνει καλό στον οργανισμό μας, προάγει γενικά την υγεία και δεν ενέχει κινδύνους για τα υγιή άτομα. Αντίθετα, η λανθασμένη εφαρμογή της, π.χ. με υπερκατανάλωση σαρακοστιανών εδεσμάτων, μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση βάρους, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και ουρικού οξέος. Γενικός κανόνας της νηστείας είναι ότι απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αίμα, δηλαδή κρέας και ψάρι, ενώ παράλληλα απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το λάδι και το κρασί. Έτσι, μπορούμε να καταναλώσουμε συγκεκριμένα τρόφιμα τις περιόδους της νηστείας. Αυτά είναι:
- Τα θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές
- Τα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές)
- Φρούτα και χυμοί
- Οσπρια
- Λαχανικά
- Ξηροί Καρποί
- Ζυμαρικά
- Ψωμί
- Ελιές
- Σόγια
- Ταχίνι
- Μέλι
- Μανιτάρια