Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη, από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.
Στα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται τα αντιγριπικά εμβόλια και σήμερα ξεκίνησε η συνταγογράφηση. Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.
Όπως κάθε χρόνο- και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους– έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή μέσα – μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επίσης, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν – συστάσεις
Οι ομάδες πληθυσμών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης που συστήνεται να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα είναι:
Η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών.
Παιδιά άνω των 6 μηνών
Ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειε κλπ.
Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Και όσον αφορά τους ενήλικες και τα παιδιά.
Οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Για την εγκυμοσύνη, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου.
Άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.
Υπάρχει η κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.
Άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν.
Επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.
Αντιγριπικό εμβόλιο και covid19
Τα ασυμπτωματικά άτομα τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά , μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου καραντίνας.
Τα άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα, εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.
Τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με λίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.