Μια εκτενής δημοσιογραφική έρευνα που αναδεικνύει πώς μια επίσης μνημονιακή χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων κατόρθωσε να φιλοξενεί σήμερα 1.400 πολυεθνικές επιχειρήσεις και να εξάγει πάνω από 100% του ΑΕΠ της, σημειώνοντας ανάπτυξη που έφτασε στο 8,2% το 2018
Πώς μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει μεγάλο όγκο ξένων επενδύσεων και να πετύχει ταχύρρυθμη οικονομική ανάπτυξη; Τι μπορεί να διδαχθεί από την περίπτωση της Ιρλανδίας;
Η δεύτερη χώρα της Ε.Ε. που, μόλις λίγους μήνες μετά την Ελλάδα, μπήκε σε μνημόνιο, κατάφερε να βγει σε τρία χρόνια και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Πώς όμως κατόρθωσε μια χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων να φιλοξενεί σήμερα εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις με εκατοντάδες χιλιάδες καταρτισμένους εργαζόμενους; Πώς οδήγησαν οι ξένες επενδύσεις και η εξωστρέφεια της ιρλανδικής οικονομίας στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη, που το 2018 έφτασε στο 8,2%;
Η διαΝΕΟσις ανοίγει τον διάλογο για τις ξένες επενδύσεις με μια εκτενή δημοσιογραφική έρευνα του Μιχάλη Μητσού και της Οντίν Λιναρδάτου, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Ιρλανδία, μίλησαν με τους ειδικούς και κατέγραψαν τις απαντήσεις και τα χρήσιμα μαθήματα για χώρες όπως η δική μας.
Μερικά στοιχεία για τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις – το βασικό όχημα για την ανάκαμψη της Ιρλανδίας:
1. Η Ιρλανδία είναι στην 20ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI).
- 2.Το 2015 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα έφτασαν τα 167 δισ. ευρώ.
3.400 πολυεθνικές έχουν την έδρα τους εκεί.
4. Κατά μέσο όρο, η χώρα προσελκύει 230 νέες ξένες επενδύσεις τον χρόνο που δημιουργούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας.
5. Το 10% των εργαζομένων απασχολούνται σε εταιρείες FDI.6. Για κάθε 10 θέσεις που δημιουργούνται απευθείας από τις FDI, δημιουργούνται άλλες 8 θέσεις στην ευρύτερη οικονομία.
7. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη σε τεχνολογία πληροφοριών στον κόσμο, η πέμπτη σε αγροτικά προϊόντα στον κόσμο και η δεύτερη σε ιατρικό υλικό στην Ευρώπη.
Ποιοι άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην ανάκαμψη;
H χαμηλή και σταθερή φορολογία
Ο φόρος για όλες τις επιχειρήσεις είναι στο 12,5%, ένας από τους μικρότερους στην Ε.Ε.
Ο εξαγωγικός χαρακτήρας της χώρας
Οι εξαγωγές αποτελούν πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Η Ιρλανδία εξάγει το8 0% όσων παράγει, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι παράγει τρόφιμα που θα μπορούσαν να ταΐσουν 36 εκατ. ανθρώπους.
Διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση
Το 2017 εταιρείες FDI δαπάνησαν 1,8 δισ. ευρώ για Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) στη χώρα.
Ελάχιστη γραφειοκρατία και μηδαμινά εμπόδια στο επιχειρείν
Το 2011 η Παγκόσμια Τράπεζα την κατέταξε πρώτη παγκοσμίως ως προς την «ευκολία του επιχειρείν».
Η αγγλική γλώσσα και η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη
Πολλές ξένες επιχειρήσεις επιλέγουν να έχουν την ευρωπαϊκή έδρα τους στην Ιρλανδία γι’ αυτούς τους λόγους.
Πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις
Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι μισθοί μειώθηκαν σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα. Σήμερα η ανεργία έχει επανέλθει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας για τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις και την περίπτωση της Ιρλανδίας, οι ερευνητές συνομίλησαν με ειδικούς που μιλούν για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για τα άλλα μυστικά της οικονομικής επιτυχίας της Ιρλανδίας. Μεταξύ άλλων μάς μίλησαν:
Ο Ιρλανδός οικονομολόγος Νταν Ο’Μπράιεν για τον ρόλο που έπαιξε η χαμηλή φορολογία ως πόλος έλξης για τις πολυεθνικές.
Oι Τζον Νέλσον και Πέπιν Βαν ντε Βεν που οργάνωσαν και διαχειρίστηκαν τα πρώτα μεταπτυχιακά προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης στη χώρα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που ενεπλάκησαν είναι η Ericsson, η Fujitsu, η GM, η Google, η IBM και η Microsoft.
Ο αναπλ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ Στίβεν Κινσέλλα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνικά πράγματα εξηγώντας πώς διαφοροποιούνται οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας λόγω δομής και διαφορετικών αιτιών που προκάλεσαν την κρίση.
Ο εκτελεστικός Διευθυντής του οργανισμού Enterprise Ireland Κέβιν Σέρι, για τις πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν και για τις προτεραιότητες που τέθηκαν.
Η Πατρίς Τουόμι, διευθύντρια του Τμήματος Συνεργατικής Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομιών του Πανεπιστημίου του Λίμερικ για την επιτυχία της “Συνεργατικής Εκπαίδευσης”.
Ο Κίραν ΜακΚουίν, Research Professor στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRI) στην Ιρλανδία για τη σύνθεση του ιρλανδικού εκλογικού σώματος.
Ο Τζόζεφ Κόλαμ, αντιπρόεδρος αναπτυξιακών αγορών του IDA, του οργανισμού που συντονίζει τις ξένες επενδύσεις στην Ιρλανδία, για το φορολογικό σύστημα της Ιρλανδίας.
Ο Πατ Μπριν, υπουργός Εμπορίου, Απασχόλησης, Επιχειρήσεων, Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, τον ρόλο που θα παίξουν η καινοτομία και η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια.
Επίσης συνομιλήσαμε με τον Πάνο Παχατουρίδη, επικεφαλής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στη Facebook, για την περίπτωση της Ιρλανδίας και τον Αρίστο Δοξιάδη, εταίρο της BIG PI VENTURES και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της διαΝΕΟσις για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Παρακολουθήστε ένα βίντεο που συνοψίζει τα βασικά σημεία της δημοσιογραφικής έρευνας:
https://dianeosis.us10.list-manage.com/track/click?u=de5cc77c445f6232d5cb0b7ec&id=0ad8ca5568&e=7433b9363f
ΠΗΓΗ :dianeosis.org