Στην κοινωνία της Σύρου, και παρά τα όποια προβλήματα, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων από νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλες ειδικότητες, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς στο σπίτι δωρεάν. Είναι ο Σύλλογος Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου. Όπως αναφέρει η Πρόεδρος Αγνή Ζησίδου «είναι πολύ σημαντικό για τα μοναχικά, κατάκοιτα, ηλικιωμένα άτομα να γνωρίζουν ότι κάποιος μπορεί να τους κάνει μπάνιο, αιμοληψία, περιποίηση τραυμάτων, ενεσοθεραπείες και μάλιστα δωρεάν» . Σε μια εποχή που οι παροχές υγείας θεωρούνται πολυτέλεια, κάποιοι συνεχίζουν με όραμα να τις προσφέρουν για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως κάποιες από τις νοσηλείες όπως το μπάνιο, η φροντίδα, η μέτρηση της πίεσης, η αιμοληψία σε άτομα που το έχουν ανάγκη, είναι δωρεάν και νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη προσφορά αυτή που κάνει ο σύλλογος σας και θα θέλαμε και εμείς μέσα από την εφημερίδα να αναδείξουμε αυτό που προσφέρετε.
Πολύ ευγενικό από μέρους σας και χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό, πραγματικά μας δίνει χαρά. Αυτός ο σύλλογος έχει ζωή 26 χρόνια, έχει ξεκινήσει εθελοντικά, από ανθρώπους που ανακάλυψαν ότι υπάρχει ανάγκη στα σπίτια. Συνεστήθη από λίγους Ερμουπολίτες στην αρχή, αλλά έχει μεγαλώσει και αυτή την στιγμή αριθμεί περίπου στα 700 μέλη, αυτά είναι τα εγγεγραμμένα μας, δεν ξέρω όμως αυτή την στιγμή πόσοι είναι ενεργοί. Κάποιοι έχουν είτε διαγραφεί είτε φύγει για μακρινά ταξίδια. Τον έχει αγκαλιάσει η Ερμούπολη αυτόν τον σύλλογο με πολύ αγάπη, προσφέρει όλα αυτά που είπατε δωρεάν και αυτή είναι η διαφορά μας από κάθε άλλο σύλλογο που μπαίνει στα σπίτια για να περιποιηθεί τον άνθρωπο. Έχουμε διπλωματούχους νοσηλεύτριες στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
26 χρόνια προσφέρετε. Πώς γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας τέτοιος σύλλογος στη Σύρο; Ποια ήταν τα ερείσματα που τον γέννησαν;
Ξεκίνησε από μια νοσοκόμα, την Μάρθα Ρούσσου η οποία κατάγεται από τη Σύρο και ήταν αδελφή στην Παμμακάριστο. Κάποια στιγμή που ήρθε στο νοσοκομείο για δική της υπόθεση ανακάλυψε ότι βγαίνοντας κάποιος ασθενής από το νοσοκομείο χρειάζεται σίγουρα κάποια βοήθεια στο σπίτι για την πλήρη αποθεραπεία του. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε αυτή η ιδέα ότι πρέπει να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων να πηγαίνει να περιποιηθεί τραύματα, να κόψει ράμματα, να κάνει αλλαγές, να περιποιηθεί κατακλίσεις κτλ. Μαζεύτηκε κόσμος και ξεκίνησε από την συγκεκριμένη αδερφή.
Όσο περνούν τα χρόνια τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες γιατί πολύ απλά μη πούμε μόνο ότι υπάρχει γήρανση του πληθυσμού αλλά και τα μοναχικά άτομα αυξάνονται και έχουν περισσότερες ανάγκες. Αυτή την περίοδο ας πούμε σε πόσα σπίτια μπορεί να πηγαίνετε;
Αυτή η εποχή είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση λόγω covid. Εμείς είμαστε καινούριο συμβούλιο, αναλάβαμε πριν τρείς μήνες και καθόλη την προηγούμενη διάρκεια του 1,5 έτους πέσαμε πάρα πολύ οικονομικά και δεν μπορέσαμε να μαζέψουμε τις συνδρομές από τα μέλη μας. Ο κόσμος δίσταζε να βάλει τις νοσηλεύτριες στα σπίτια του λόγω του κορονοϊού, δεν κάναμε εκδηλώσεις γενικά και λίγο χαμήλωσε ο σύλλογος. Τώρα το συμβούλιο έχει μια εξαιρετικά καλή σύνθεση, όλα τα μέλη βλέπω ότι έχουν έρθει με πάρα πολύ ενδιαφέρον και ζέση για αυτό τον σύλλογο. Προσπαθούμε να τον ανορθώσουμε και τον φέρουμε εκεί που ήταν πριν, να ξανασταθεί στα πόδια του και να πάρει αυτή την ανοδική πορεία που του αξίζει. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί πραγματικά, είδατε και το βιντεάκι φτιάχτηκε από μέλος του συλλόγου μας, από μια αδερφή. Και όταν λέω αδερφή εννοώ από κάποιες μοναχές κάποιων ταγμάτων της Δυτικής Εκκλησίας.
Υπάρχει πεδίο δράσης για το νησί;
Βέβαια, βλέπετε και με αυτό το πολύ επιτυχημένο βίντεο που κυκλοφόρησε θα ξαναέρθει ο κόσμος κοντά μας. Προσλάβαμε και καινούρια νοσηλεύτρια γιατί οι δύο παλαιότερες λόγω μη εμβολιασμού είχαν αποσυρθεί από τον σύλλογό μας. Είχαμε μείνει με ένα πόδι αλλά τώρα βλέπω ότι ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Μη ξεχνάτε ότι μπαίνουμε σε όλα τα σπίτια, είμαστε ένας πολύ αγαπητός σύλλογος στο νησί και νομίζω ότι έχουμε ξεκινήσει την ανοδική μας πορεία.
Έχετε κάποιες ανάγκες τις οποίες θα θέλατε να πείτε; Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει;
Πέραν του οικονομικού θέματος που έχουμε ανάγκη, έχουμε ανάγκη να προσέλθουν άφοβα στο γραφείο μας, γιατί ακόμα φοβάται ο κόσμος να βγει από τα σπίτια, να έρθουν για τις συνδρομές τους. Πρέπει να σας πω ότι πάρα πολλές φορές υποστηριζόμαστε οικονομικά από διάφορα ιδρύματα, επειδή ξέρουν το έργο μας όλο και κάποιος μας προσφέρει κάποιο σημαντικό ποσό. Δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις με πολυκοσμία και έτσι δεν μπορούμε να έχουμε έσοδα. Εκείνο που θέλω να προσθέσω είναι πέραν των νοσηλευτριών ο σύλλογος αυτός έχει και κάποιες άλλες ομάδες, όπως την ομάδα του γηροκομείου. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που πηγαίνουν κάθε βδομάδα στα γηροκομεία της πόλης. Δεν είμαστε οι τυπικοί επισκέπτες των γηροκομείων που πάμε με τους κουραμπιέδες και τα τσουρέκια, δεν κάνουμε αυτό. Εμείς πηγαίνουμε τέσσερις φορές την εβδομάδα καθόμαστε με τους ηλικιωμένους, συζητάμε, τραγουδάμε, παίζουμε μουσική, μιλάμε μαζί τους.
Μπράβο. Πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε για αυτούς τους ανθρώπους.
Παλαιότερα είχαμε την ομάδα του νοσοκομείου. Πλησιάζαμε τους ασθενείς που έρχονταν από νησιά και ήταν μόνοι τους εδώ, τους βοηθούσαμε να πάνε στο πλοίο, να βγάλουν το εισιτήριο, σχετικά με τα χαρτιά τους. ‘Έχουμε την ομάδα του γραφείου που κάνει όλη την υποστήριξη την διαδικτυακή. Έχουμε εξοπλισμό που παρέχουμε στον κόσμο όπως αναπηρικά αμαξίδια, κρεβάτια αναλωνόμενα, πατερίτσες, συσκευές παροχής οξυγόνου. Διαθέτουμε και τέτοια πράγματα, έχουμε μια ευρύτητα σαν σύλλογος δεν είναι μόνον οι νοσηλεύτριες που είναι ο κύριος άξονάς μας.
Αν θέλετε μπορείτε να μας δώσετε κάποιο τηλέφωνο που θα βοηθούσε αν κάποιος θέλει να απευθυνθεί στον σύλλογό σας έτσι ώστε να ενημερωθεί ή να βοηθήσει;
Το τηλέφωνο του γραφείου μας όπου από εκεί μπορεί να πάρει και άλλες πληροφορίες είναι 2281085233. Θα χαρούμε να έχουμε με τον κόσμο έστω και μια επικοινωνία.