Aναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε Μύκονο και Σαντορίνη για τα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται εκτός των ορίων οικισμών. Σύμφωνα με ρύθμιση που θα περιληφθεί στο Νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας – το οποίο αναμένεται να τεθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση – στα δύο πιο άναρχα δομημένα νησιά του Αιγαίου θα παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα που αφορά στον τουρισμό έως την έγκριση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, δηλαδή για διάστημα περίπου ενάμιση έτους.
Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός και ο υφυπουργός κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Δημήτρης Οικονόμου, είναι «να βάλουμε ένα φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα αυτών των κορεσμένων περιοχών μέχρι να μπουν ξεκάθαροι κανόνες».
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των προστίμων για όσους αμελούν να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο, τα οποία ορίζονται από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ (ανάλογα με την αξία του ακινήτου) και θα προσαυξάνονται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση.
Νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, οι συντελεστές δόμησης εκτός σχεδίου περιορίζονται κατά 10% (κατά μέσο όρο) και κατά 33% στη βιομηχανία. Ειδικότερα, προωθείται:
– Αύξηση της αρτιότητας για τον τουρισμό στα 8 στρέμματα
– Μείωση των συντελεστών δόμησης σε όλες τις δραστηριότητες κατά 10% (μέσος όρος)
– Απαγόρευση κτισμάτων στις κορυφογραμμές
Όσον αφορά στις παρεκκλίσεις αρτιότητας στην εκτός σχεδίου δόμηση, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μέχρι την οριστική κατάργησή τους θα ισχύσουν μόνο για τα επόμενα δυο χρόνια, για λόγους αποφυγής αιφνιδιασμών. Εντός αυτού του διαστήματος οι ιδιοκτήτες οφείλουν να έχουν λάβει οικοδομική άδεια.
Επίσης, για κάθε άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή ορίζεται ένα ποσοστό 5% του κόστους της να καταβάλλεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου ώστε να προορίζεται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης.
Ωστόσο, ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, συνδυάζεται με σημαντική ενίσχυση της οργανωμένης χωροθέτησης, αυξάνοντας σημαντικά τους συντελεστές δόμησης. Έτσι, δίνονται μπόνους δόμησης σε οργανωμένες χωροθετήσεις (όπως είναι τα επιχειρηματικά πάρκα ή οι οργανωμένοι τουριστικοί υποδοχείς). Ειδικότερα, για την ενίσχυση της ελκυστικότητας των οργανωμένων μορφών ανάπτυξης το ΥΠΕΝ προωθεί αύξηση των συντελεστών δόμησης κατά 25% (μέσος όρος).
Επίσης προωθεί – κυρίως για τα νησιά, αλλά και για περιοχές χωρίς μεγάλη ζήτηση – τον περιορισμό της αρτιότητας στα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία οργανωμένων αναπτύξεων μικρής κλίμακας (ελάχιστο εμβαδόν 50 στρέμματα, από 150 σήμερα). Το ίδιο θα ισχύει και στους οργανωμένους υποδοχείς για τη βιομηχανία ή την εφοδιαστική αλυσίδα.
Τι θα χτίζεται εκτός σχεδίου
Σχετικά με τη δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών, η πρόταση του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει τα εξής:
Για κατοικία
• Σήμερα: στα 4 στρέμματα χτίζονται 200 τ.μ. και μετά τα 4 στρέμματα μπορεί κανείς να χτίσει με συντελεστή δόμησης 0,02 επί της επιπλέον έκτασης.
• Νέα πρόταση: 150 τ.μ. + 1/16 της έκτασης του ακινήτου από τα 1.200 μέχρι τα 2.000 τ.μ., 1/20 μέχρι τα 4.000 τ.μ., 0,02 μέχρι τα 8.000 τ.μ., 0,01 πέραν των 8.000 τ.μ.
Για ξενοδοχεία
• Σήμερα: Συντελεστές δόμησης 0,2/ 0,15/ 0,10. Για καταλύματα 5 και 4 αστέρων: 0,20 σε όλο το γήπεδο.
• Πρόταση: 0,18/ 0,15/ 0,10. Για καταλύματα 5 αστέρων: 0,20 και για
4 αστέρων: 0,18
Για εκπαιδευτήρια ο συντελεστής δόμησης εκτός σχεδίου μειώνεται από 0,3 σήμερα σε 0,27, για νοσοκομεία και κλινικές από 0,6 σε 0,54, για σταθμούς λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 0,9 σε 0,8, για αγροτικές εγκαταστάσεις από 0,9 σε 0,8 και για βιομηχανίες από 0,9 σε 0,8.
Οικισμοί προ του 2023 γίνονται προ 1981
Επίσης, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιχειρείται να εκσυγχρονιστεί το πολεοδομικό τοπίο στους προ του 1923 υφιστάμενους οικισμούς της χώρας, καθώς από τότε έως σήμερα το πραγματικά όρια των συγκεκριμένων χωριών έχουν αλλάξει. Για αυτό προτείνεται αλλαγή του έτους αναφοράς που τους χαρακτηρίζει σε 1981.
Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό των ορίων των οικισμών που προϋπάρχουν του 1923 και δεν έχουν οριοθετηθεί, καθώς για όσους είναι κάτω των 2.000 κατοίκων που δεν έχουν οριοθετηθεί αλλά υφίστανται νομίμως, θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση, και ειδικότερα τα υπάρχοντα κτίσματα και οι υπάρχοντες δρόμοι, κατά το έτος 1981.