«Χτυπάμε καμπάνα κινδύνου» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι “τα φαινόμενα χαλάρωσης απέναντι στον κορωνοϊό δεν πρέπει να συνεχιστούν«. Σημείωσε δε ότι “όλη αυτή η παλέτα βρίσκεται στο τραπέζι και θα εξεταστεί», σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lock down. Προανήγγειλε δε “ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας” λέγοντας ότι “τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν. Τηρώντας τους κανόνες.”
Έμφαση στον Προμαχώνα
Ο Στ. Πέτσας επεσήμανε ότι “τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισροή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων. Και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά, στοχευμένα τεστ για τον κορωνοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα”. Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί “τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας. Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι “ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης”.
Ατομική ευθύνη…
Επαναφέροντας δε εκ νέου την “καραμέλα” της… ατομικής ευθύνης είπε πως “ο καθένας και η καθεμία ατομικά έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας. Ιδίως όμως έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα ξενοδοχεία”.
Στον απόηχο δε των ήδη χαμηλών προσδοκιών στο μέτωπο του τουρισμού, επεσήμανε πως θα είναι “πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές”…