Ο επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης Γιάννης Παπαδόπουλος, πρώτος σε ψήφους στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου «Νάξος- Φιλοξενία» και Περιφερειάρχης ΠΟΕΣΕ Ν. Κυκλάδων, αναφέρει μια σειρά μέτρων ανακούφισης για τις επιχειρήσεις του κλάδου όπως τη μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, τη συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, την επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για τα οποία, όπως λέει, «δεν χρειάζεται η εντολή της κεντρικής διοίκησης αλλά όταν βέβαια έρθει η εντολή της κεντρικής διοίκησης τότε δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς και θα πρέπει να το κάνουν. Έχουν δοθεί τουλάχιστον 2 με 3 φορές επιχορηγήσεις στους δήμους για αντιστάθμισμα των εσόδων που θα χάσουν από τα δημοτικά τέλη».
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Σε μια περίοδο που φαινόταν ότι έχουμε βγει απ’ το τούνελ, βλέπουμε ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, κυρίως για την εστίαση και για το πώς θα εξελιχθεί όλη η κατάσταση. Έχετε πάρει ήδη κάποιες αποφάσεις και φυσικά επειδή είστε πια επικεφαλής στο σωματείο μαζικής εστίασης της Νάξου θα θέλαμε να δούμε τις πρώτες αντιδράσεις που υπάρχουν.
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη ειδικά με τα τελευταία μέτρα που άρχισαν να ισχύουν τα οποία ξεκάθαρα μείωσαν την κατανάλωση στο 50 – 60%. Εγώ έχω επαφή με όλη την Ελλάδα λόγω της ενασχόλησής μου στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας και μιλάω καθημερινά με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα σε διάφορες πόλεις. Αυτό είναι το ποσοστό το οποίο εμφανίζεται μετά τα μέτρα του Σαββάτου να διαγράφεται ως πτώση στην κατανάλωση. Από εκεί και πέρα για εμάς δεν είναι ξαφνικό αυτό που συμβαίνει γιατί δεν έχουμε καταφέρει να ισορροπήσουμε καν μετά το 2019 και μη ξεχνάμε ότι το 2019 ήταν μια σχετικά καλή χρονιά αλλά που ήρθε μετά από μια δυνατή κρίση. Όπου εκεί και με την εφαρμογή του μέτρου του καπνίσματος πάλι ο κλάδος άρχισε να πλήττεται πάρα πολύ και μόλις είχε καταφέρει έτσι δειλά δειλά να φανεί μια ελπίδα ότι θα υπάρξει μια ανάπτυξη συνέβησαν όλα αυτά που συνέβησαν και όλοι ξέρουμε μετά τις 14 Μαρτίου του 2020. Για εμάς λοιπόν εννοείται ότι η κατάσταση του καλοκαιριού ήταν μια ας το πούμε ηλιαχτίδα, όμως ξέρουμε τι υποχρεώσεις έχουμε, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι το περιβάλλον το οποίο επιχειρούμε. Το καλοκαίρι αυτό που πέρασε μπορεί να ήταν από προσέλευση πολύ καλό, ανέλπιστα καλό θα έλεγα, βέβαια για τους δύο μήνες, από αρχές Ιουλίου άρχισε να φαίνεται η καλυτέρευση αυτή. Όμως ουσιαστικά ήταν πάρα πολύ δύσκολο, αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα με το προσωπικό, με την στελέχωση των επιχειρήσεων η οποία φέρνει πάρα πολλές παράπλευρες απώλειες τις οποίες δεν μπορεί να γνωρίζει ο καθένας που δεν ασχολείται με το επιχειρείν. Για εμάς λοιπόν τα πράγματα δεν ήτανε ευοίωνα, δεν ήταν καλά. Τον φοβόμασταν τον χειμώνα έτσι κι αλλιώς.
Θα ήταν θετικό, εάν υποστηριζόταν μια απόφαση από την δική σας την πλευρά, για τις περιοχές οι οποίες δεν είναι στο κόκκινο, όπως οι Κυκλάδες, τα μέτρα αυτά να μην είναι οριζόντια και για παράδειγμα να μπορεί να αντισταθμιστεί λιγάκι αυτή η πτώση του τζίρου που καταγράφεται αλλά και των πελατών στα καταστήματα σας; Να μπορούν δηλαδή να μπαίνουν όπως ήταν στους ανοιχτούς χώρους ή στους μεικτούς;
Κύριε Δεμερτζή ξέρετε ότι το πρόβλημα είναι το σύστημα υγείας. Δηλαδή, να αφήσουμε ας πούμε την Νάξο ανοιχτή για παράδειγμα όμως αν ξεφύγουν τα κρούσματα οι Κυκλάδες δεν έχουν ΜΕΘ, θα πρέπει να μεταφερθούν Αθήνα. Θα πρέπει δηλαδή να φορτωθεί πάλι το σύστημα υγείας από εκεί. Νομίζω ότι είναι μια ριψοκίνδυνη απόφαση αυτή και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στο να βάλουμε πλάτη και να τηρήσουμε τα μέτρα και να βοηθήσουμε. Το πρόβλημα μας είναι ότι πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης. Εκεί είναι η ένσταση η δική μας και η διεκδίκηση. Εμείς δεν αμφισβητούμε τις υγειονομικές αποφάσεις, δεν μπορούμε άλλωστε να το κάνουμε, δεν έχουμε ούτε την παιδεία ούτε την μόρφωση, ούτε έχουμε τέτοια διάθεση. Το θέμα είναι ότι ναι, να τηρήσουμε τα μέτρα όμως να δώσουν σε εμάς κάτι να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε στις επιχειρήσεις μας.
Όπως για παράδειγμα οι επιστρεπτέες προκαταβολές να παγώσουν ή ακόμα και αν είναι δυνατόν να μην επιστραφούν, ή τι ζητάτε ακριβώς;
Το θέμα της επιδότησης του ενοικίου είναι πάρα πολύ βασικό, ειδικά σε έναν δύσκολο χειμώνα και για εμάς τις επιχειρήσεις που ασχολούμαστε με το τουριστικό προϊόν το θέμα της επιδότησης του ενοικίου είναι πάρα πολύ βασικό. Ζητάμε μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, αυτό θα ήταν ιδανικό. Όμως σε κάθε περίπτωση σίγουρα θα πρέπει να γίνει μετάθεση της έναρξης των πληρωμών. Δηλαδή από 1/1/2022 που είναι, να πάει το 2023 η επιστροφή των επιστρεπτέων. Να γίνει επαναφορά του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας να μπορέσει να μπει πάλι προσωπικό σε αναστολές εργασίας. Το θέμα το τεράστιο κύριε Δεμερτζή είναι με τα δημοτικά τέλη. Όπου από τον Μάρτιο του 2020, έχει βγει η πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που το υπουργείο εσωτερικών δίνει εντολή και κατεύθυνση στους δήμους να κάνουν τις απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη και δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτό αν και όπως θα γνωρίζετε, έχουν δοθεί τουλάχιστον 2 με 3 φορές επιχορηγήσεις στους δήμους για αντιστάθμισμα των εσόδων που θα χάσουν από τα δημοτικά τέλη.
Θα με συγχωρέσετε εδώ να σας κάνω μια διακοπή. ‘Όσες φορές έχουμε συνομιλήσει με δημάρχους και με τον κύριο Λιανό αλλά και με άλλους δήμους των Κυκλάδων, μας λένε ότι είναι απόφαση της κεντρικής διοίκησης της κυβέρνησης και δεν είναι δική μας και δεν μπορούμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη.
Όποιος λέει δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει… Λοιπόν στην τηλεδιάσκεψη που κάναμε με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου της Αθήνας για το συγκεκριμένο θέμα όπου συμμετείχε ο κύριος Πέτσας και ήταν πάρα πολλοί δήμαρχοι από πάρα πολλές περιοχές, θα σας πω ένα παράδειγμα: Ο Κύριος Παχατουρίδης, δήμαρχος Περιστερίου Αττικής λέει «βρε παιδιά τι συζητάτε για τα δημοτικά τέλη; Αυτά εγώ έχω σταματήσει να τα εισπράττω από την αρχή της πανδημίας». Δηλαδή αν ήθελαν θα μπορούσαν να το κάνουν όλοι. Όταν βέβαια τους διατάξει η κεντρική εξουσία τότε δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς. Δηλαδή μιλάμε να εισπράττουν δημοτικά τέλη για την περίοδο που τα μαγαζιά ήταν κλειστά; Γιατί να πληρώσει ένα μαγαζί τέλη φωτισμού και καθαριότητας μέσα στην καραντίνα; Είναι δυνατόν; Αφού δεν εισέπραττε, δεν χρησιμοποιούσε το ρεύμα, ούτε τα πεζοδρόμια. Άλλωστε τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά. Τα παίρνω για να τα δώσω. Όταν δεν παίρνω, τι θα δώσω; Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι όποιος έχει την βούληση και θέλει να βοηθήσει πρέπει και μπορεί να το κάνει. Δεν χρειάζεται την εντολή της κεντρικής διοίκησης, όταν βέβαια έρθει η εντολή της κεντρικής διοίκησης τότε δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και θα πρέπει να το κάνουν. Επίσης ζητάμε το ΦΠΑ, το πάγιο αίτημά μας στο 6%. Είναι αδιανόητο ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες να έχουν ΦΠΑ μονοψήφιο και εμείς να μιλάμε ότι είναι χάρη το 13% και το 16%. Να βρεθούν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία με την μορφή που δόθηκαν και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία το 2020 και το 2021. Αυτά είναι κάποια από τα μέτρα τα οποία ζητάμε προκειμένου να μας βοηθήσουν να σταθούμε. Όπως σας είπα και πριν, γνωρίζω γιατί και με την επιτροπή επιδημιολόγων είχαμε συνάντηση και πραγματικά δεν είναι ψέματα ότι η εστίαση είναι ένας χώρος όπου αναπτύσσεται και μεταδίδεται πάρα πολύ ο ιός. Ναι να βάλουμε πλάτη, αλλά να μας δώσουν την δυνατότητα να έχουμε αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να ισορροπήσουμε.
Ενώ πίστευα ότι θα κάναμε μια άλλη συζήτηση κάτω από άλλες συνθήκες ώστε να κάναμε έναν απολογισμό για το καλοκαίρι που ήταν ρεκόρ, βλέπετε μπροστά σας τον χειμώνα ή την επόμενη τουριστική σεζόν να έχουν γονατίσει οι επιχειρήσεις στην Νάξο και γενικότερα στις Κυκλάδες, να βγαίνουν λαβωμένες από αυτόν τον χειμώνα;
Είναι σίγουρο αυτό. Οι επιχειρήσεις είναι λαβωμένες. Θέλω όμως να πω το εξής επειδή έχει αρχίσει πάλι να κυοφορείται μια αίσθηση και να λένε όλοι ότι το καλοκαίρι του χρόνου θα είναι χρυσό, πάνω σε αυτό θέλω να πω το εξής… ναι πραγματικά από τώρα έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια τάση. Ομως πρέπει να υπολογίζουμε ότι αφενός ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει ακόμα κι άλλο τα όρια τα υπάρχοντα και δεν ξέρουμε αυτοί οι οποίοι θα έρθουν τι δυνατότητα θα έχουν να ξοδεύουν και πόσοι τελικά θα έρθουν και επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε η πανδημία πως θα εξελιχθεί. Είδατε ότι ξαφνικά αλλάζουν από μέρα σε μέρα τα δεδομένα και μας αναγκάζουν να παίρνουμε άλλες αποφάσεις. Άρα λοιπόν θέλω να πω ότι καλλιεργείται μια αισιοδοξία και ένα κλίμα ότι τα πράγματα θα είναι όλα διαφορετικά και θα είμαστε σε ένα χρυσό κλουβί, όμως δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να το πούμε αυτό το πράγμα. Τα πράγματα είναι ακόμα πάρα πολύ ρευστά. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Οπωσδήποτε ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν, πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αναβαθμιστούν, πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το ανταγωνιστικό πελατειακό περιβάλλον.