Τη διδασκαλία της ύλης σε βασικά μαθήματα στερούνται μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές και κυρίως νησιωτικές, καθώς μεγάλος αριθμός αναπληρωτών καθηγητών αρνείται ν΄ αναλάβει υπηρεσία. Στις Κυκλάδες για παράδειγμα απο τους 170 εκπαιδευτικούς, που διορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι 50 παραιτήθηκαν ή αρνήθηκαν ν΄ αναλάβουν υπηρεσία με αποτέλεσμα τα σχολεία στα νησιά να έχουν και πάλι κενά.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα Δωδεκάνησα ,όπου σε νησιά όπως η Τήλος, η Κάσος και η Νίσυρος, οι μαθητές έκαναν μάθημα μέσω τηλεδιάσκεψης με καθηγητή ο οποίος βρισκόταν στη Ρόδο. Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσων, απάντησε θετικά στο αίτημα για κάλυψη 65 κενών σε δασκάλους και καθηγητές, όμως, ούτε ένας δεν εμφανίστηκε για να αναλάβει υπηρεσία.Ετσι το πρόβλημα παραμένει για τα παιδιά τα οποία δεν έχουν καθηγητές ακόμη και σε βασικά μαθήματα τα οποία εξετάζονται στις πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Οπως καταγγέλει η ΕΛΜΕ Κυκλάδων «αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γενική και ειδική αγωγή καθώς υπάρχουν ακόμη πάνω απο 100 κενά. Ακόμα και μετά την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών στις Κυκλάδες βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση>>
Οσο αφορά στους λόγους,που οι εκπαιδευτικοί αρνούνται ν΄αναλάβουν υπηρεσία , οφείλονται κυρίως στις ρυθμίσεις ,που έχουν γίνει και αφορούν στην μη προσμέτρηση της περυσινής προϋπηρεσίας για τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών από το υπουργείο Παιδείας,αλλά και το κόστος ζωής στα νησιά .
Οπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί «η υποβάθμιση της προϋπηρεσίας ως κριτήριο για μόνιμους διορισμούς (αυτούς που επαγγέλονται τα τελευταία 10 χρόνια!!!), όπως διαφαίνεται από τον τελεταία νομοθετική ρύθμιση του πρώην υπουργού κ.Γαβρόγλου και την καθιέρωση του “προσοντολογίου”, πολτική, που όπως φαίνεται υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και το πανάκριβο κόστος ζωής στις Κυκλάδες, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε παραιτήσεις και άρνηση ανάληψης υπηρεσίας»
εθνος