Να απαντάτε σε emails αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα από την Πορτάρα, να συντάσσετε ισολογισμούς στη σκιά ενός πλατάνου στο Φιλώτι, να κάνετε zoom meeting από τη Μικρή Βίγλα «τσιμπώντας» στο μεσοδιάστημα λίγο αρσενικό Νάξου. Αυτή είναι η δελεαστική (αντι)πρόταση του Ζερόμ Μπαζού από τη Γαλλία και του Λούκας Λαττάντσιο από την Ιταλία προς τους απανταχού εργαζομένους, που έχουν ακόμη νωπές τις μνήμες του εγκλεισμού: να μετακομίσουν στη Νάξο και να συνεχίσουν από εκεί την καριέρα τους ως ψηφιακοί νομάδες. Οι ιδρυτές του workfromnaxos.gr δεν είναι αιθεροβάμονες, ούτε επηρεάζονται άκριτα από το διεθνές trend. «Η πρότασή μας στηρίζεται αφενός στην προσωπική μας εμπειρία, αφετέρου σε ενδελεχή έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες του νησιού», εξηγεί ο Ζερόμ στο «Κ». Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία τους χαίρει της υποστήριξης πολλών επαγγελματιών στο νησί, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές απώλειες από την πανδημία και τους περιορισμούς των μετακινήσεων. Η δυνατότητα χιλιάδων ανθρώπων να εργάζονται εξ αποστάσεως αποτελεί μια αναδυόμενη ευκαιρία για πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι ανέκαθεν ερήμωναν τον χειμώνα.
Δέκα χρόνια Ναξιώτες
Ο 36χρονος Παριζιάνος μετακόμισε πριν από δέκα χρόνια στο όμορφο κυκλαδονήσι. «Έχω μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας με έδρα την Αγγλία, για την οποία εργάζομαι από εδώ, ενώ το καλοκαίρι δραστηριοποιούμαι στον τουρισμό και συγκεκριμένα στις ημερήσιες κρουαζιέρες μεταξύ της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων». Ανάλογη είναι η πορεία και του Ιταλού φίλου του, ο οποίος ζει ήδη από το 2009 στη Νάξο, όπου μάλιστα έχει δημιουργήσει οικογένεια. «Είχα βρεθεί για επαγγελματικούς λόγους στη Σαουδική Αραβία, όπου μάλλον δεν ήταν ένας τόπος για μένα», θυμάται. «Ο αδελφός μου εργαζόταν τότε στη Μύκονο και κάπως έτσι έφτασα στη Νάξο μέσω… Μυκόνου». Για τρία χρόνια, ο Λούκας έχει ένα ιταλικό εστιατόριο στο νησί, το οποίο εν συνεχεία πουλάει. Σήμερα διατηρεί ταξιδιωτικό γραφείο και δραστηριοποιείται στη διαχείριση τουριστικών καταλυμάτων και κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Η Νάξος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, έχει να προσφέρει πολλά παραπάνω τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες της», ισχυρίζεται ο Ζερόμ, που έχει λεπτομερώς καταγράψει όλα τα «προσόντα» της δεύτερης πατρίδας του, η οποία είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στον σχετικό ιστότοπο που δημιούργησε και έθεσε σε λειτουργία στις 19 Μαρτίου. «Είναι ένα μεγάλο νησί 20.000 μόνιμων κατοίκων, που διαθέτει αεροδρόμιο και λιμάνι με τακτικά δρομολόγια για Πειραιά, απέχει ελάχιστα από τα δύο πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, έχει πολλά χωριά, δική του αγροτική παραγωγή, πλήθος δραστηριοτήτων − ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, μαθήματα μαγειρικής, kitesurfing…». Επίσης, όπως ο ίδιος επισημαίνει, «η σύνδεση του ίντερνετ είναι πολύ καλής ποιότητας, βρίσκεται μάλιστα εν εξελίξει και η εγκατάσταση οπτικών ινών».
Κωδικός: ανοιχτές ταβέρνες
Το κάλεσμα των δύο expatriates βρήκε εξαρχής ευήκοα ώτα − ήδη στο πρώτο 24ωρο επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα τους πάνω από χίλια άτομα, που σε λίγες ημέρες έγιναν 3.000. «Επικοινώνησαν μαζί μας αμέσως άνθρωποι που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στον Καναδά», διηγείται ο Ζερόμ. «Είχαν όλοι πολλές ερωτήσεις και μια κοινή επιθυμία: την απόδραση». Οι αγωνίες τους πολλές και εύλογες, αφού σχεδιάζουν να μείνουν περί τους τρεις μήνες στο νησί: Μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς ελληνικά στη Νάξο;
Τι επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προσφέρει το τοπικό νοσοκομείο; Το ζήτημα, δε, το οποίο κανένας υποψήφιος μέτοικος δεν διαπραγματευόταν ήταν ένα − η λειτουργία της εστίασης, «με κλειστές τις ταβέρνες σταματούσαν τη συζήτηση».
Η νέα ιστοσελίδα λειτούργησε και ως συνδετικός κρίκος για έξι ψηφιακούς νομάδες της Νάξου με καταγωγή από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, οι οποίοι πέρασαν όλους τους δύσκολους μήνες της καραντίνας στο ελληνικό νησί και «φλερτάρουν» ενδεχομένως με την ιδέα να παρατείνουν την παραμονή τους. «Συν τω χρόνω, λαμβάνουμε μηνύματα και από εταιρείες, όπως π.χ. μια startup από τη Δανία», συμπληρώνει ο Λούκας. Στόχος των δύο φίλων είναι ο μεν Ζερόμ να αναλαμβάνει το τεχνικό/τεχνολογικό κομμάτι της εργασιακής καθημερινότητας όσων έρθουν, ο δε Λούκας να φέρνει εις πέρας όλα τα γραφειοκρατικά, όπως και την εύρεση σπιτιού. Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα έχουν συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τις φοροελαφρύνσεις που έχουν θεσμοθετηθεί για τους ψηφιακούς νομάδες έως τα δρομολόγια των πλοίων. «Βολιδοσκοπούμε τις ανάγκες όσων μας προσεγγίζουν, καθώς σκεφτόμαστε την προοπτική δημιουργίας ενός coworking space, το οποίο, όταν ξεπεραστεί η πανδημία, μπορεί να διευκολύνει πολλούς ξένους εργαζομένους και να εξελιχθεί σε έναν χώρο δημιουργίας και παραγωγικότητας», τονίζει ο Ζερόμ.
H Ελλάδα «στο κόλπο»
«Η μετεγκατάσταση σε μια άλλη χώρα, και δη σε ένα νησί, είναι μια δύσκολη απόφαση, που απαιτεί μεγάλη προετοιμασία, στην οποία προτιθέμεθα να συνεισφέρουμε», καταλήγουν οι δύο φίλοι, που έχουν ενταχθεί στο «Digital Nomads Observatory». Στο εν λόγω δίκτυο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ανάλογες πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα μαζί με ανθρώπους των επιχειρήσεων που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο.
«Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε ως καινοτόμο τον τρόπο ζωής των ψηφιακών νομάδων, να προωθήσουμε πολιτικές που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους και να προβάλουμε το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη φιλοξενία τους», εξηγεί στο «Κ» ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου, κ. Ραφήλ Κουδούνης. «Εκτιμάται ότι μέχρι το 2035 ο πληθυσμός των ψηφιακών νομάδων θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους». Δεδομένης της ιδανικής γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, όλο και περισσότεροι δήμοι και επιμελητήρια της Ελλάδας απευθύνονται στο παρατηρητήριο για να λάβουν αρτιότερη ενημέρωση και τεχνογνωσία, ώστε να δημιουργήσουν εύφορο έδαφος για τους νέου τύπου… επισκέπτες. Τον Ιανουάριο του 2021, η Ελλάδα μπήκε δυναμικά στη μάχη διεκδίκησης των «ψηφιακών νομάδων». Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο δίνεται έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μέσα στο έτος.
«Ήδη η Ρόδος αναδείχθηκε ως πρότυπος προορισμός για την προσέλκυση νομάδων και είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές, όπως η περιφέρεια Κρήτης, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», προσθέτει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Κουδούνη, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά που προσελκύουν ξένους εργαζομένους: το χαμηλό κόστος ζωής, η ύπαρξη κοινότητας ψηφιακών νομάδων, οι διαθέσιμοι ανοιχτοί χώροι εργασίας (σ.σ. με το λάπτοπ σου σε μια πλατεία, σε ένα πάρκο), η καλή συνδεσιμότητα, η εγγύτητα σε αεροδρόμιο, τα καινοτόμα μεταφορικά μέσα (πατίνια, ποδήλατα, αυτοκίνητα leasing), το υγιές φυσικό περιβάλλον, οι διαθέσιμες δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο και βέβαια η ασφάλεια. «Σήμερα, ο κίνδυνος είναι η επιμόλυνση από κορωνοϊό, όταν όμως παρέλθει η πανδημία, θα εστιάζουν όλοι στα ποσοστά εγκληματικότητας, τα οποία στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με ασιατικές χώρες, που παραδοσιακά τιμούν πολλοί ψηφιακοί νομάδες από τη Δύση», διευκρινίζει ο ίδιος. «Η Νάξος συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω και είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε μια πολλά υποσχόμενη έδρα ψηφιακών νομάδων», αποφαίνεται. ■
Πηγή: Καθημερινή