Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μετά τις αποφάσεις που έλαβε χθες (07.12.2021) το Ecofin σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά.
Για τα νησιά του Αιγαίου κατοχυρώνεται σε μόνιμη βάση η δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Σήμερα μόλις πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία συνδέονται με τις προσφυγικές ροές συνεχίζουν να έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Πρόκειται για τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο, νησιά στα οποία οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν όσο υπάρχουν δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο.
Με τη νέα Οδηγία, αφενός η ελληνική Πολιτεία διασφαλίζει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά χωρίς σύνδεση με το προσφυγικό, αφετέρου σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το καθεστώς των εκπτώσεων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο) πλην Κρήτης, όπως ίσχυε.
Η δυνατότητα διατήρησης των εκπτώσεων είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.
Όπως όλα δείχνουν κι από τη στιγμή που άναψε το πράσινο φως από πλευράς Ε.Ε., η επιστροφή των μειωμένων ΦΠΑ στα νησιά εναπόκειται πλέον στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.
Αμέσως μετά τη χθεσινή είδηση για τις αποφάσεις του Ecofin, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, Φίλιππος Φόρτωμας και Κατερίνα Μονογυιού, εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις, προαναγγέλλοντας την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του νομού.