«Δεν ωφελεί τη Δημοκρατία μας όταν λέμε ”ότι θα ελεγχθούν ως προ τη νομιμότητα και σκοπιμότητα”. Αυτό το λένε διάφοροι που είναι μάστορες αντιδημοκρατικών, αναξιοκρατικών διορισμών»
«Κάνουμε ακριβώς αυτά που έχουμε πει. Τα σχολεία μας χρειάζονται αυτούς τους διορισμούς, δεν το κάνουμε στον αέρα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για τις 10.500 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τους πρώτους μόνιμους διορισμούς από το 2009.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, υπενθύμισε ότι «ήδη πριν βγούμε από την επιτροπεία είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε σε μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Όταν βγήκαμε τον περασμένο Αύγουστο, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε τον διορισμό 4.000 μόνιμων εκπαιδευτικών για την ειδική αγωγή. Αυτό αποτυπώθηκε και στον προϋπολογισμό του 2019».
Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι η προκήρυξη για τους 4.500 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη κλείσει, ενώ τον Ιούλιο ανοίγει η διαδικασία για τους μόνιμους διορισμούς των 10.500 Ιούλιο ώστε το ΑΣΕΠ να έχει μεγάλη άνεση χρόνου προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να διοριστούν το 2020.
«Από τους 10.500, οι μισοί είναι για το 2020 και οι υπόλοιποι για το 2021. Κάνουμε ακριβώς αυτά που έχουμε πει. Τα σχολεία μας χρειάζονται αυτούς τους διορισμούς, δεν το κάνουμε στον αέρα. Με απόφαση υπουργικού συμβουλίου δεσμευόμαστε για αυτούς τους διορισμούς» τόνισε ο Κώστας Γαβρόγλου και απέρριψε τις κατηγορίες της ΝΔ.
«Δεν ωφελεί τη Δημοκρατία μας όταν λέμε ”ότι θα ελεγχθούν ως προ τη νομιμότητα και σκοπιμότητα”. Αυτό το λένε διάφοροι που είναι μάστορες αντιδημοκρατικών, αναξιοκρατικών διορισμών. Δε λέγεται το τι βρήκαμε σε αυτό το υπουργείο και το τι έχουμε λύσει. Είχαν εκατοντάδες και χιλιάδες κόσμο σε ομηρεία» τόνισε και αναρωτήθηκε η εκπαίδευση χρειάζεται μόνιμους διορισμούς. «Σε αυτό το ερώτημα δεν έχουμε πάρει απάντηση» σημείωσε σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σχετικά με τις πανελλαδικές, ο Κ. Γαβρόγλου, αναφέρθηκε σε «νέα αρχιτεκτονική» για τους εισακτέους που από τον Σεπτέμβριο θα βρουν «όχι ΤΕΙ και ΑΕΙ, αλλά μόνον τμήματα Πανεπιστημίων με καινούργια τμήματα αλλά και διετή προγράμματα σπουδών για τα παιδιά από ΕΠΑΛ.»
Ποιοτική, όχι ποσοτική εκπαίδευση είναι το θέμα, τόνισε ο υπουργός Παιδείας αναφέροντας ότι δόθηκαν 1.000 θέσεις διδακτικού προσωπικού και 1.500 ακόμα σε επιστήμονες με συμβάσεις για διδακτική εμπειρία.
Στην ερώτηση εάν «είναι το πρόσωπο που επηρέασε καθοριστικά τον χρόνο των εθνικών εκλογών», ο Κώστας Γαβρόγλου απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός αποφάσισε, εγώ απλώς του είπα την ημέρα που τελειώνουν οι εξετάσεις. Θεωρώ ότι ήταν μια πράξη ευθύνης και αξιοπιστίας», ανέφερε.
«Δεν είναι η Αστυνομία λύση για όλα τα προβλήματα»
Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε απολύτως απαράδεκτα, απολύτως καταδικαστέα τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ. «Το δεύτερο που έχουμε κάνει, είμαστε η μόνη κυβέρνηση τόσες δεκαετίες που είπε ότι όντως υπάρχει παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια και συγκροτήσαμε μία Ομάδα Εργασίας με τον κύριο Παρασκευόπουλο με εγκληματολόγους, εκπροσώπους της αστυνομίας, της Εισαγγελίας , όλων των αρμόδιων φορέων και βγήκε ένα πόρισμα. Και ζητήσαμε από τις Συγκλήτους, συμπεριλαμβανομένης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης να κάνουν σχόλια επί του πορίσματος και τι προτείνει το πόρισμα να γίνει. Σιωπή! Δεν σας κάνει εντύπωση; Υπάρχει ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό που σας είπα που υπονομεύει τις δημοκρατικές δομές» τόνισε.
Ερωτηθείς αν κατά πόσο δηλαδή δεν ενημέρωσαν το υπουργείο αλλά βγήκε σε όλα τα κανάλια σήμερα το ρεπορτάζ, ο Κ. Γαβρόγλου δήλωσε:
«Αυτά ας τα κρίνει ο κόσμος. Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά, η ουσία μας ενδιαφέρει. Και ξέρετε όλα αυτά, θα καταργήσω το Άσυλο, η βία όπου υπάρχει, είναι και μία πρόφαση, και σας προκαλώ να πάτε και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και να δείτε τα στολίδια της χώρας μας αλλά βεβαίως δεν θέλουν να το κάνουν αυτό.
Δεν είναι μόνο το ΑΠΘ. Υπάρχει θέμα και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υπάρχει πρόβλημα με τα κτήρια του Πολυτεχνείου κάτω στην Πατησίων και υπάρχει πρόβλημα και στο ΑΠΘ που έχουμε ζητήσει πολλές φορές να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και για τα οποία πάλι δεν έχουμε απαντήσεις»
Ερωτηθείς τέλος αν πρέπει να μπει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στα πανεπιστήμια ώστε να λυθούν αυτά τα θέματα, ο υπουργός Παιδείας τόνισε: «Το πλαίσιο εμείς το βάλαμε και το οποίο δεν δέχονται να το εφαρμόσουν, να το συζητήσουν. Έχει μία σημασία. Κανείς δεν λέει αυτό που όλοι λένε στα σιωπηλά. Να βάλουμε Αστυνομία να τελειώνει. Δεν λύνονται με Αστυνομία όλα τα προβλήματα, δεν είναι η Αστυνομία λύση για όλα τα προβλήματα».
ΠΗΓΗ: avgi.gr