“Ανάσα” στα χαμηλά εισοδήματα, και ειδικότερα σε περίπου 3,4 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, δίνει η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Και τούτο, καθώς η αποφευχθείσα εντέλει μείωσή του, όπως είχε προβλεφθεί “μέχρι νεωτέρας” πρόπερσι, θα προκαλούσε ετήσια επιβάρυνση έως και 650 ευρώ στον καθένα από αυτούς.
Ταυτόχρονα όμως, για να υπάρξει ένα όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και να μην εκτροχιαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 (αλλά και των επόμενων ετών), αφού θα επιβαρυνόταν με 1,92 δισ. ευρώ, μαζί με την απόσυρση της κατάργησης του αφορολόγητου ακυρώνονται και οι ελαφρύνσεις που προβλέπονταν ονομαστικά ως “αντίμετρα” τα οποία υπολογίζονται σε σχεδόν ανάλογο (και ελαφρώς χαμηλότερο) ύψος, αφού άλλωστε στην πορεία ίσχυσαν και ήδη εφαρμόζονται περισσότερα αντίμετρα εκείνων που αναφέρονταν ονομαστικά το 2017. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι με επανεκλογή της θα ισχύσουν κανονικά οι δεσμεύσεις της για τη θέσπιση των ελαφρύνσεων που “παγώνουν”.
Οι τελευταίες συνίσταντο σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 22% σε 20% και κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη έχουν ψηφιστεί και ισχύουν “αντίμετρα” που δεν προβλέπονταν στον νόμο του 2017. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αντιμέτρων για 2019 και 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται (σταδιακή μείωση φόρου επιχειρήσεων από 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας που για φέτος έχει πέσει στο 28%, μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” μέσω μόνιμων προσλήψεων), ενώ όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ).
Σημειωτέον ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για φέτος, όπως προβλέπει άλλωστε και ο προϋπολογισμός, δεν καταργείται. Το όφελος για τους φορολογούμενους από αυτή τη μείωση εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 260 εκατ. ευρώ, με μέρος της δημοσιονομικής επίπτωσης να μεταφέρεται (λόγω των δόσεων καταβολής του φόρου) και στο 2020.
Οι αλλαγές αυτές συνεπάγονται μια τελική δημοσιονομική επιβάρυνση ύψους 450 εκατ. ευρώ, με τη διατήρηση του αφορολογήτου να οδηγεί σε απώλεια δημοσίων εσόδων 1.920 εκατ. ευρώ για το 2020 και την κατάργηση των αντιμέτρων να ενισχύει τα ταμεία του κράτους με 1.454 εκατ. ευρώ.
Με την τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό και την υφυπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Κατερίνα Παπανάτσιου και με την οποία ακυρώνονται η μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και τα συνοδευτικά αντίμετρα, καταργούνται τα άρθρα 10, 11, 12 και 13 του Ν. 4472/2017. Συγκεκριμένα, παύουν να ισχύουν:
* Η μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Προβλεπόταν ότι η έκπτωση από 1.900 ευρώ για τους άγαμους, 1.950 ευρώ για τους έγγαμους με ένα παιδί, 2.000 ευρώ για τους έγγαμους με δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για τους έγγαμους για τρία η περισσότερα παιδιά θα μειωνόταν σε 1.250 ευρώ, 1.300 ευρώ, 1.350 ευρώ και 1.450 ευρώ αντίστοιχα.
* Τα φορολογικά αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου. Αυτά συνίσταντο σε:
α. Μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.
β. Μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις.
γ. Επαναπροσδιορισμό του ύψους του εισοδήματος φυσικών προσώπων και της κλίμακας υπολογισμού της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις εν λόγω διατάξεις επέρχονται επί του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το έτος 2020 εκτιμάται στα 1.920 εκατ. ευρώ περίπου και για το έτος 2021 και εφεξής στο ποσό των 2.058 εκατ. ευρώ.
2. Αύξηση εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων ανερχόμενη σε:
* 209 εκατ. ευρώ για το 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ όταν αυτός δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.
* 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το 2021 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
* 368 εκατ. ευρώ για το 2020 και 613 εκατ. ευρώ για 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.
Τα σε ισχύ αντίμετρα
Σχολιάζοντας τα περί “κατάργησης των αντιμέτρων”, κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι ήδη:
* Εφαρμόζεται σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019 με τελική μείωση σε βάθος τριετίας μεγαλύτερη της προβλεπόμενης στη διάταξη των αντιμέτρων, στο 4%, με τη συνολική επιβάρυνση για επιχειρήσεις να μειώνεται από 29% το 2018 στο 25% το 2022.
* Εφαρμόζεται από φέτος μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020, μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα.
* Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν τις ευρωεκλογές μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
* Από πέρυσι εφαρμόζονται αντίμετρα που προβλεπόταν να εκκινήσουν φέτος και μάλιστα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων, όπως αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.
* Από 1.1.2019 εφαρμόζονται επιδότηση ενοικίου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
ΠΗΓΗ AVGI