Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Οι κάτοικοι της Σερίφου όταν καλούν στο 100 μπορεί να απαντήσει το αστυνομικό τμήμα της Μήλου γιατί εκείνη την στιγμή μπορεί να μην υπάρχει στη Σέριφο διαθέσιμος αστυνομικός. Και όμως συμβαίνουν αυτά σε ένα νησί που πέρυσι έφτασε να υποδεχτεί 13.000 επισκέπτες ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, με ένα αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπηρετούν δύο αστυνομικοί και ένας δόκιμος! «Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την ενίσχυση του τμήματος του νησιού για να αισθάνονται ασφαλείς οι επισκέπτες μας, αλλά φαίνεται ότι όλοι οι αστυνομικοί που διατίθενται από το υπουργείο πηγαίνουν στα μεγάλα νησιά και τα μικρότερα μένουν ακάλυπτα» αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού. Ο Κώστας Ρεβύνθης σημειώνει παράλληλα πως οι υποδομές του νησιού αντέχουν, ενώ ετοιμάζεται και ένα μεγάλο έργο το οποίο θα λύσει το πρόβλημα υδροδότησης της Σερίφου.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Τα καλά νέα είναι ότι έγινε ένα crash test για το νησί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος…
Η αλήθεια αυτή είναι. Ήταν το πρώτο crash test για το δήμο Σερίφου και γενικά για το νησί. Ήρθε πάρα πολύς κόσμος, αυτό είναι το καλό της υπόθεσης που σημαίνει ότι κινήθηκε η τοπική οικονομία, δούλεψαν όλοι οι κλάδοι και ο τουριστικός και ο κλάδος της εστίασης και αυτοί που έχουν τα καταλύματα, τα ξενοδοχεία κτλ. Υπήρξε γενικότερα μια κινητικότητα. Αυτό είναι το θετικό στοιχείο της υπόθεσης. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ζορίζει λίγο τις υποδομές του δήμου διότι οι υποδομές είναι σχεδιασμένες για λιγότερο κόσμο και ξαφνικά εμφανίζεται μεγάλος αριθμός κόσμου και είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς μέσα σε ένα τριήμερο και μετά πάλι πάμε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.
Να σταθούμε λίγο στις υποδομές. Προφανώς ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να διαχειριστεί αλλά όταν μιλάμε για την διαχείριση του νησιού είναι πιο δύσκολα τα πράγματα.
Σίγουρα! Εμείς πάντα λαμβάνουμε υπόψιν την βελτίωση των υποδομών προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με μεγαλύτερη ευκολία και να μείνουν ικανοποιημένοι οι επισκέπτες. Γιατί αυτό είναι το ζήτημα. Εμείς θέλουμε ευχαριστημένους επισκέπτες οι οποίοι απόλαυσαν τις ομορφιές του νησιού, να μην προβληματίζονται με θέματα όπως για παράδειγμα για το αν υπάρχει επάρκεια νερού.
Άρα αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές αντέχουν. Και το λέω αυτό γιατί δεν περνάει από το μυαλό του κάθε επισκέπτη το αν θα ανοίξει την βρύση και έχει νερό. Δεν το σκέφτεται καν αυτό, το θεωρεί ότι είναι δεδομένο. Ωστόσο είμαστε σε θέση να δεχτούμε ακόμα περισσότερο κόσμο ή φτάνουμε στα όριά μας σαν υποδομή;
Η αλήθεια είναι πως αυτή την στιγμή εμείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε περισσότερο κόσμο. Σκεφτείτε ότι όταν γεμίσουν όλες οι κλίνες του νησιού και ταυτόχρονα γεμίσουν και τα Airbnb αυτομάτως εμάς μας δημιουργεί πρόβλημα. Και έτσι έγινε και πέρσι που κάποια στιγμή θεωρώ με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς ότι είχαμε ταυτόχρονα στο νησί πάνω από 13.000 κόσμο, πράγμα το οποίο ήταν εξωπραγματικό. Μπορεί να φτάσαμε και στις 15.000 κάποια περίοδο τον Αύγουστο.
Μιλάμε για τουλάχιστον 10 φορές πάνω από τον πληθυσμό του νησιού;
15 φορές πάνω για την ακρίβεια! Και παρόλα αυτά οι υποδομές αντέξανε, εμείς δεινοπαθήσαμε λίγο μπορώ να πω σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά αντέξαμε! Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται πάρα πολύ εργασία, τόσο από το προσωπικό του δήμου το οποίο θέλω και να ευχαριστήσω γιατί είναι πάντα σε επιφυλακή και ο τομέας της καθαριότητας αλλά και της ύδρευσης αποχέτευσης, ακόμα και βραδινές ώρες που θα μπορούσαν να μην είναι αλλά και όλους τους αντιδημάρχους και γενικότερα όλους τους συμβούλους τις δημοτικής αρχής που είναι πάντα στο πλευρό μας και βοηθάνε και κάποιοι εθελοντικά.
Και φαντάζομαι δεν έχετε και πάρα πολλούς εργαζόμενους στον δήμο.
Όχι καλέ, στο σύνολο οι υπάλληλοι της καθαριότητας και ύδρευσης αποχέτευσης δεν ξεπερνάνε τους 10.
Αυτό αξίζει συγχαρητήρια. Αυτό που προβλημάτισε όλες τις Κυκλάδες αυτό το τριήμερο ήταν η αύξηση των κρουσμάτων, γιατί μιλάμε για ποσοστά τα οποία διπλασιαστήκανε, μιλάμε για ποσοστά 100-150% . Αυτό σας προβληματίζει εσάς για το υπόλοιπο του καλοκαιριού;
Όχι! Γενικότερα έχουμε δοκιμαστεί και παλαιότερες εποχές με διάφορα τέτοια θέματα και κυρίως με τον covid. Εμείς έχουμε βοηθήσει όσο μπορούμε ώστε να θωρακιστεί ο τομέας της υγεία γενικότερα και έχουμε κάνει κάποιες δωρεές, κάποια μηχανήματα που υπάρχουν στο ιατρείο κτλ και πάντα είμαστε σε εγρήγορση. Δίνουμε κάποια επιδόματα για να προσελκύσουμε προσωπικό και να έχουμε επάρκεια. Σε γενικές γραμμές αυτή την στιγμή που μιλάμε μπορεί να είμαστε το νησί που έχει το περισσότερο ιατρικό προσωπικό στις Κυκλάδες.
Από αστυνομική δύναμη πώς είναι το νησί;
Εμείς έχουμε ήδη λίγο προσωπικό, δηλαδή στην Σέριφο αυτή την στιγμή είναι 2 άτομα και 1 δόκιμος. Και όπως καταλαβαίνετε δεν επαρκούν για τόσο κόσμο που φιλοξενούμε εμείς το καλοκαίρι και για αυτό οι άνθρωποι μου το λένε κιόλας. Μου το έχουν αναφέρει πολλές φορές, μου λένε ότι θα κάνουν παραπάνω από αυτά τα μπορούνε και τροχαία και όλα, αλλά δεν φτάνουν.
Αν καλέσει κάποιος το 100 βράδυ, θα υπάρχει αστυνομικός ώστε να επιληφθεί του θέματος;
Αν δεν εξυπηρετηθεί από την Σέριφο, θα εξυπηρετηθεί από την Μήλο στην οποία υπαγόμαστε αλλά αν η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει τηλεφωνικά. Και από εκεί και πέρα θα επιληφθεί του θέματος ο αστυνομικός που είναι στην Σέριφο. Δηλαδή να απαντήσει κάποιος από την Μήλο και να ενημερώσει τον αστυνόμο στην Σέριφο. Όμως καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι λύση. Αυτό το πρόβλημα έλλειψης αστυνομικών υπάρχει στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.
Έχετε ζητήσει εσείς ενίσχυση του τμήματος;
Φυσικά και πέρσι και πρόπερσι ωστόσο δεν έχει γίνει κάτι. Γενικότερα ανακοινώνονται πολλές φορές από το υπουργείο προστασίας του πολίτη προσλήψεις νέων αστυνομικών, οι οποίοι υποτίθεται ενισχύουν τα νησιά αλλά στην πραγματικότητα ενισχύουν μόνο τα μεγάλα νησιά. Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα να πάνε στην Μύκονο 50 άτομα, στην Σύρο 30, και άλλοι 40 στην Σαντορίνη και όπως καταλαβαίνετε δεν φτάνουν για τους υπόλοιπους. Οι αίσθηση της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική ειδικά για τον επισκέπτη. Δεν μπορεί ο επισκέπτης να έρχεται σε έναν τόπο και να μην νοιώθει ασφάλεια.
Και με τις άδειες καταλαβαίνω ότι το αστυνομικό τμήμα μπορεί και να μην έχει άνθρωπο.
Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά προσπαθούν να μην μένει έτσι. Αλλά φυσικά και υπάρχουν προβλήματα. Με 2 άτομα οι βάρδιες δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως.
Να αλλάξουμε λίγο θέμα. Με το νερό τι γίνεται;
Με το νερό, εμείς όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα προσπαθήσουμε πάλι να βελτιώσουμε λίγο τους πόρους, ήδη έχουμε δημοπρατήσει και ένα έργο υδραυλικό το οποίο είναι αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου της Γαλανής που είναι προβληματικό και οι κάτοικοι μένουν από νερό και πρέπει να γίνει άμεση επέμβαση. Έχουμε εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τώρα έχουμε δημοπρατήσει και θα έχουμε ανάδοχο εντός του επόμενου μήνα. Άρα πιστεύω εντός του Αυγούστου θα έχουμε συμβασιμοποιήσει και θα μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο. Θα αντέξουμε μέχρι τότε. Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο κομμάτι του νησιού θα κάνουμε μια επέκταση προκειμένου να ενισχύσουμε την κεντρική δεξαμενή της Χώρας έτσι ώστε να μην ΄έχουν έλλειψη νερού και όπως κάθε χρόνο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να μην μείνει κάνεις από νερό. Αυτό είναι ο στόχος. Πολύ δύσκολος στόχος να ξέρετε, ως και αδύνατος κάποιες φορές αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να μην υπάρχουν προβλήματα. Όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Τρέχουμε και 2-3 μεγάλες μελέτες που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του νησιού οι οποίοι θα λύσουν το πρόβλημα για την υπόλοιπη 50ετία.
Υπάρχουν δηλαδή νερά στο νησί;
Υπάρχουν και αυτά που υπάρχουν εμείς θέλουμε να αξιοποιηθούν και να μπορέσουν να διοχετευθούν οπουδήποτε στο νησί υπάρχει ανάγκη. Υπάρχει μια υδατοδεξαμενή, ένα φράγμα το οποίο είναι αναξιοποίητο και εμείς τώρα κάνουμε μια μελέτη κατασκευάζουμε ταχυδιιλιστήριο και δίκτυο που θα το διοχετεύσει στην χώρα και στο λιμάνι στην αρχή που είναι οι δύο κεντρικοί οικισμοί και εν συνεχεία θα κάνουμε αντικατάσταση δικτύων σε διάφορους οικισμούς και θα ενοποιήσουμε το δίκτυο με όλους τους οικισμούς, προκειμένου να μπορεί το νερό του φράγματος να πάει παντού.