Την 1η Αυγούστου το Αρχαίο Θέατρο Μήλου ανοίγει τις πύλες του μετά από ένα χρόνο για να υποδεχτεί την πρώτη παράσταση της δράσης “Από τη θάλασσα” που διοργανώνει η ΑΜΚΕ Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου σε συνεργασία με την ομάδα Omnivion (Τουρ Γαλλίας).
Πρόκειται για την παράσταση χορού και περφόρμανς “Υδάτινες Πολιτείες: Μετανύμφες” σε σύλληψη, δραματουργία και χορογραφία Δημήτρη Τσιαπκίνη (Ομάδα Omnivion) με τη συνεργασία της Φιλιώς Λούβαρη.
Η δράση “Από τη θάλασσα” τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Μήλου.
[Η Ελλάδα ως “Υδάτινες Πολιτείες” O τίτλος και η συλλογιστική του]
Ο τίτλος “Μετανύμφες” (νεολογισμός) σε αντήχηση / αντίθεση με τη λέξη “Προνύμφες”, μας παραπέμπει στη διαδικασία της συνεχούς μεταμόρφωσης του ατόμου μέσα στην κοινωνία.
Όπως το αρχαίο ελληνικό δράμα μέσα από το λόγο, την κίνηση και τη μουσική επιτάχυνε την πολιτική σκέψη κι εμπλούτιζε τη δημοκρατία, έτσι και το έργο αυτό ανήκει, πέρα από κάθε σκοπιμότητα, στη δυναμική του πολιτικού και πολιτιστικού νεωτερισμού.
[Η παράσταση]
Είναι μια σκηνική (συναρπαστική…) εμπειρία λόγου, σωματικών καταστάσεων και χορού.
Στο πρώτο μέρος της παράστασης, η σκηνοθέτης – χορογράφος Φιλιώ Λούβαρη συντονίζεται με τις καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές ανησυχίες του Δημήτρη Τσιαπκίνη, και με την ευτυχή συνεργασία της έφηβης σπουδάστριας χορού και θεάτρου Έλενας Κορωναίου μας προσφέρουν ένα two – woman – show γεμάτο ενέργεια και χιούμορ. Ακολουθεί μια… αναπάντεχη παρέμβαση του χορογράφου Δημήτρη Τσιαπκίνη, με εκρηκτική αυτοαναλυτική διάθεση, ένα είδος μεταμοντέρνας σάτιρας.
[Concept]
Ποιες κιναισθησίες μας συνδέουν με τους συμπολίτες μας; Ποια είναι η σχέση ενός σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη με την αναπνοή του; Πώς αντιλαμβάνεται μια έφηβη από τη Μήλο τα αρχετυπικά σύμβολα της ιστορίας του τόπου της; Με ποιον τρόπο η αρχαία Πόλις της Μήλου μας οδηγεί στο να εξετάσουμε ποιητικά το Χώρο και το Χρόνο; Μπορεί η κιναισθητική έρευνα να μας θεραπεύσει από τις… μεταμοντέρνες νευρώσεις μας; Ερωτήματα που θα μελετήσουμε με εορταστική διάθεση, χιούμορ, σωματική ένταση και πολιτικά… ανέκδοτα
.
Σύλληψη, Δραματουργία και Κείμενα: Δημήτρης Τσιαπκίνης (Ομάδα Omnivion, Γαλλία)
Χορογραφία & Σκηνοθεσία: Φιλιώ Λούβαρη & Δημήτρης Τσιαπκίνης
Ερμηνεία: Έλενα Κορωναίου, Φιλιώ Λούβαρη, Δημήτρης Τσιαπκίνης
Φωτισμοί & Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Μπλουγουράς
Φωτογράφος & Επιμέλεια Ψηφιακής Έκθεσης: Απόστολος Ζαχαράκης
Βοηθοί Παραγωγής: Νάντια Κυριάκου, Ελισάβετ Κούρτι
Τεχνικός Υπεύθυνος: Δημήτρης Πουλημένος (Vision & Sound)
Video artist: Στράτος Τσιαλίκης
Βιντεολήπτες: Νίκος Λιακάκος, Στρατός Τσιαλίκης
Επιστημονικός Συνεργάτης: Παύλος Κοτρωνάκης, αρχαιολόγος
[Πρακτικές Πληροφορίες]
Χώρος Διεξαγωγής: Αρχαίο Θέατρο Μήλου
Ώρα έναρξης παράστασης: 21.00
Κόστος: Η παράσταση προσφέρεται δωρεάν, ενώ απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων στο 6981 188 037
Διάρκεια: 50 – 60 λεπτά
Πληροφορίες: dikehothe.milos@gmail.com
*Παρακαλούμε να προσέλθετε στο Αρχαίο Θέατρο από τις 20.00 μέχρι τις 20.40 το αργότερο. Λόγω των μέτρων προστασίας από τον covid – 19 κανένας θεατής δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο χώρο μετά από την έναρξη της παράστασης, ή να μετακινείται κατά τη διάρκεια της.
* Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους θεατές άνω των 7 ετών.
**Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα τηρηθούν τα μέτρα και οι αποστάσεις για την προφύλαξη από τον covid – 19.
Χορηγοί: Imerys S.A, Λάβα Α.Ε, SEAJETS, Πρόταση Πετράκης Α.Ε, Πετρινέλα Βικελή (Petrinela’s guest house), Virahouses, Άννα – Μαρία Κεντρωτά (MLO, Φασκόμηλο), SeaSun Sophia Travel
Υποστηρικτές: Ιέραξ, Riva Travel, Aegean speedlines, ΠΟΣΠΟΜ, Vision & Sound, Πειραματική Σκηνή Μήλου, Σύλλογος Γυναικών Μήλου “Η Αφροδίτη”, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Travel me to Milos, Γηροκομείο Μήλου, Κέντρο Κοινότητας Μήλου, Εθελοντές Διασώστες Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, Μηλέικα Νέα
Η παράσταση θα ταξιδέψει την ερχόμενη καλλιτεχνική χρονιά (2021 – 2022) στην Τουρ Γαλλίας όπου και θα παρουσιαστεί.