Απαντήσεις για το θέμα του Νεωρίου δίνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος ο οποίος με ερώτησή του στην Βουλή είχε αναφερθεί στη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του λιμανιού της Σύρου, δημιουργώντας θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στο ναυπηγείο οι οποίοι τον χαρακτήρισαν persona non grata. «Δεν ξέρω αν η Aegean rebreath που πήρε αυτό το δείγμα είναι πιστοποιημένη. Νομίζω ότι είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση. Το θέμα είναι ότι το ΕΛΚΕΘΕ που είναι πιστοποιημένος δημόσιος φορέας, παρέλαβε το δείγμα από την Aegean rebreath και μετά άνοιξε αλληλογραφία με τον δήμο της Ερμούπολης για να προχωρήσει σε συνολική μελέτη», λέει ο Ν. Συρμαλένιος. Για το γεγονός ότι ένας δημόσιος φορέας δεν μπορεί να παραλαμβάνει οποιοδήποτε δείγμα του προσφέρει κάποιος χωρίς να έχουν εμπλακεί οι ίδιοι οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι «είναι θέμα του ΕΛΚΕΘΕ. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω πότε και ποιοί το παρέλαβαν, εγώ σας λέω ποια έγγραφα έχουμε στην διάθεσή μας που πιστοποιούν ότι παρελήφθη το δείγμα αυτό». Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη…
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Πώς είστε;
Καλά είμαστε, όσο μπορούμε να είμαστε καλά γιατί τα κρούσματα στις Κυκλάδες δεν πάνε και τόσο καλά.
Αυτό είναι αλήθεια, αλλά αν δεν κάνω λάθος πήγατε και μία Μύκονο, οπότε πήρατε και λίγο τον αέρα σας.
Πήγα ναι. Ήμουν και στην Μήλο, ήμουν και στην Νάξο προ ημερών. Η αλήθεια είναι πως έχουμε πάει σε αρκετά νησιά.
Την εικόνα πώς την είδατε στην Μύκονο; Γιατί την επισκεφθήκατε; Θέλω να μας πείτε την άποψή σας. Η αλήθεια είναι ότι σε μία εβδομάδα διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν τα κρούσματα; Διαπιστώθηκε ότι δεν μπορείς να έχεις κλειστή την Μύκονο, τη ναυαρχίδα στον τουρισμό;
Από ό,τι βλέπω από τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, δεν έχουμε και πολύ μεγάλη μείωση των κρουσμάτων στην Μύκονο. Δηλαδή γύρω στα 30 με 40 ανακοινώνονται καθημερινά και νομίζω τόσα ήταν και όταν αποφασίστηκε το lockdown. Το θέμα είναι ότι αυτό το lockdown, όπως συζητήσαμε με τους φορείς των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης και τον δήμο Μυκόνου, έγινε χωρίς καμία προσυνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης και των φορέων. Για αυτό οι άνθρωποι αιφνιδιάστηκαν, διότι από την στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός υπήρξε και ένας προγραμματισμός, για το πώς οι εργαζόμενοι θα προσληφθούν, πώς θα δουλέψουν οι επιχειρήσεις, προμήθειες σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κτλ. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη και αν γίνονται όπως και έγινε είναι ένα σήμα πάρα πολύ αρνητικό για τον τουρισμό. Και όχι μόνο στη Μύκονο αλλά γενικότερα στη χώρα διότι και σε άλλες τουριστικές περιοχές έχουμε αυξημένα κρούσματα κα το πρόβλημα είναι ότι και τα ξενοδοχεία καραντίνας σε ορισμένες περιοχές και νησιά γέμισαν και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει. Επίσης μας είπαν κάτι πολύ σημαντικό στη Μύκονο: ότι δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους εργαζόμενους. Στη Μύκονο υπάρχουν κάποιες χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι αν κολλήσουν τον ιό δεν μπορούν ούτε να δουλέψουν αλλά δεν μπορούν και να μείνουν ούτε με τους άλλους εργαζόμενους διότι θα μεταδοθεί ο ιός, οπότε θα κινδυνεύουν να κλείσουν οι επιχειρήσεις. Μόνο και μόνο από τους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να δουλέψουν και θα πρέπει να βρίσκονται σε απομόνωση.
Κανείς όμως δεν μπορεί να κάνει προγραμματισμό, ούτε οι επαγγελματίες ούτε οι συμπολίτες μας αν θέλουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, δηλαδή όλα είναι στο αέρα.
Ακριβώς, για αυτό έλεγα ότι για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα θα πρέπει να υπάρχει πολύ πιο αυστηρός έλεγχος στις πύλες εισόδου που, κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει. Εσείς που βρεθήκατε στη Μύκονο σας ζήτησαν πιστοποιητικό;
Στη Ραφήνα ναι. Από την Μύκονο όχι!
Σε κάθε περίπτωση, εγώ που ταξιδεύω πολύ αυτό το διάστημα και βλέπω και στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, έλεγχος γίνεται σε έναν στους δέκα επιβάτες και όχι σε όλους. Αυτό καταλαβαίνουμε πως έχει επιπτώσεις στη διάδοση του ιού. Γιατί κάποιοι σίγουρα θα μεταφέρουν τον ιό στα νησιά, γι’ αυτό κιόλας είδαμε αυτή την έξαρση, η οποία οφείλεται στην μετάλλαξη Δέλτα όπως λένε οι ειδικοί και χτυπά συνήθως τις νεαρές ηλικίες, γιατί οι μεγαλύτερες ηλικίες κατά μεγάλο ποσοστό έχουν εμβολιαστεί. Οπότε αυτή τη στιγμή έχουμε τις νέες ηλικίες οι οποίες κινδυνεύουν, αλλά όπως και να το κάνουμε μεταδίδουν τον ιό και στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας. Και εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει από την μετάλλαξη Δ πολύ πιο ελαφριά όμως. Αλλά οι ανεμβολίαστοι πολύ πιθανόν να καταλήξουν στα νοσοκομεία και γι’ αυτό ακριβώς λέμε ότι πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος, αλλά όχι βέβαια με τον υποχρεωτικό τρόπο που το κάνει τώρα η κυβέρνηση. Διότι δημιουργεί διχασμό, με φόβο τη διαθεσιμότητα και την απόλυση στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εγώ πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν πάνε να εμβολιαστούν γιατί φοβούνται ότι θα έχουν κάποιες σοβαρές επιπτώσεις από τον εμβολιασμό στην υγεία τους. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας ίσως να φοβούνται. Να φοβούνται γιατί έχουν υπάρξει κάποιες παρενέργειες σε ορισμένους τύπους εμβολίων και παλινωδίες κυβερνητικές που έγιναν πάνω στην διαχείριση.
Μιας που αναφερθήκατε στη διαχείριση, το βλέπετε να έχει και πολιτικές συνέπειες; Δηλαδή πιστεύετε ότι θα οδηγηθούμε ή θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να οδηγηθεί σε εκλογές; Ακούμε για τον Οκτώβρη ή το Νοέμβρη.
Νομίζω ότι στο μυαλό της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Δεν ξέρω αν θα το ασκήσει. Δεν ξέρω αν είμαστε σε φάση τέταρτου κύματος. Πολλά ακούγονται τώρα από τους ειδικούς αλλά θα δούμε πού θα πάει η κατάσταση. Νομίζω ότι θα το ρισκάρει πάρα πολύ αν πάει σε εκλογές το φθινόπωρο με έξαρση του κορονοιού. Ίσως φοβάται και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Από την άλλη ελπίζει στο ταμείο ανάκαμψης και σε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία που ενδεχομένως να δημιουργήσουν κάποια ευφορία σε ορισμένα στρώματα, αλλά όπως λογικά θα ξέρετε γιατί έχει συζητηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα, το ταμείο ανάκαμψης που θα συζητηθεί την τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής περιόδου ας πούμε πριν τις διακοπές, αυτό το ταμείο ανάκαμψης δεν μπήκε σε διαβούλευση με την κοινωνία, ούτε με τους κυβερνητικούς φορείς και φαίνεται ότι η μεγάλη μερίδα των κονδυλίων θα απευθύνεται σε ισχυρότερες επιχειρήσεις και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και μάλιστα για αυτόν τον λόγο υπήρξε και ένσταση από πλευράς της ευρωπαϊκής επιτροπής, γιατί όλα αυτά έχουν γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιληπτά. Όλα αυτά λοιπόν θα τα δούμε ή θα τα ακούσουμε τελευταία στιγμή, ενώ θα έπρεπε να είμαστε ενήμεροι όχι μόνο εμείς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά γενικότερα οι κοινωνικοί φορείς σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακόμα και στο τοπικό επίπεδο, γιατί δεν ξέρουμε τι θα κατευθυνθεί στις περιφέρειες, τι θα κατευθυνθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, πώς θα κατανεμηθεί ο δανεισμός των 12,5 δις από τα 32 δις πού είναι το σύνολο του πακέτου μέχρι το 2026. Δεν σημαίνει ότι όλα τα χρήματα θα πέσουν μέσα στο 2021. Για το 2021 ο αρχικός στόχος είναι τα 4 δις. Θα δούμε βεβαίως αν προλαβαίνουν να απορροφηθούν τα 4 δις.
Αλλάζουμε τελείως θέμα και πάμε στο Νεώριο, στο θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση και στην τοπική κοινωνία του νησιού της Σύρου. Με αυτή την έρευνα που έγινε από το παρατηρητήριο περιβάλλοντος που νομίζω λέγεται Aegean rebreath η οποία έβγαλε ως ρυπαντή του λιμανιού το Νεώριο. Μάλιστα έγινε επερώτηση στη Βουλή και από τον Κρίτωνα Αρσένη του Μερα25 ο οποίος είχε ζητήσει να γίνει έρευνα από τον πιστοποιημένο φορέα που είναι το ΕΛΚΕΘΕ. Εσείς με την ερώτησή σας ποιά θέση πήρατε;
Καλά κάνετε και με ρωτάτε γιατί είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε και προσωπικά θεωρούμαι ως πρωταγωνιστής αυτής της ερώτησης που κατετέθη στη Βουλή στις 14 Ιανουαρίου του 2021. Εμείς καταθέσαμε μία ερώτηση, 26 βουλευτές συνυπογράψαμε με αφορμή την συζήτηση που είχε προηγηθεί πριν έναν ολόκληρο χρόνο στην κοινωνία της Σύρου. Το δημοτικό συμβούλιο σε αλληλογραφία μεταξύ Δήμου, ΕΛΚΕΘΕ, περιφέρειας, υπουργείου περιβάλλοντος κλπ κλπ. Είχαν προηγηθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις από τον Κρίτωνα Αρσένη. Για την ακρίβεια έγιναν δυο επερωτήσεις. Επίκαιρες ερωτήσεις από τον Κρίτωνα Αρσένη και μία απλή γραπτή ερώτηση στην οποία δεν υποχρεούται να έρθει δια ζώσης ο υπουργός, απλώς είχαμε κάποιες απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Σε καμία περίπτωση εμείς στην ερώτησή μας δεν περιγράφαμε το Νεώριο σαν την κύρια αιτία. Δεν ξέρω αν είχε ανατεθεί από το παρατηρητήριο περιβάλλοντος προς την Αegean Rebreath -μπορεί και να είχε ανατεθεί. Το ΕΛΚΕΘΕ που είχε πάρει αυτό το μοναδικό δείγμα, σε δικό του έγγραφο το οποίο απευθύνθηκε μετά στον δήμο της Ερμούπολης έλεγε ότι στο δείγμα αυτό υπάρχουν βαρέα μέταλλα πάνω από τα όρια, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιά είναι η συνολική εικόνα του λιμένα της Ερμούπολης από ένα και μόνο δείγμα. Για αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη. Νομίζω ότι μετά τον πολύ μεγάλο θόρυβο που έγινε κακώς, θεωρώ ότι και η διοίκηση του Νεωρίου και η διοίκηση του σωματείου του ναυπηγείου του Νεωρίου, θεώρησαν ότι εμείς τους δείχνουμε ως βασική αιτία της ενδεχόμενης ρύπανσης. Ακόμα δεν έχει αποδειχτεί και θα αποδειχτεί τελειώνοντας η μελέτη η οποία έχει δρομολογηθεί μέσα από την προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας με το λιμενικό ταμείο Ερμούπολης, με χρηματοδότηση της ONEX. Ο φορέας που θα κάνει αυτή την μελέτη, το Πολυτεχνείο της Κρήτης είναι ένας αξιόπιστος φορέας.
Η Aegean rebreath που πήρε αυτό το δείγμα είναι πιστοποιημένη να μπορεί να κάνει έρευνες στο Νεώριο και σε οποιοδήποτε τέτοιο χώρο ή μπορώ να βουτήξω και εγώ μέσα να βγάλω κάτι και να το δώσω και εγώ κάπου; Δηλαδή εσείς γνωρίζετε αν είναι πιστοποιημένος φορέας;
Δεν ξέρω αν είναι η συγκεκριμένη. Νομίζω ότι είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση. Το θέμα είναι ότι το ΕΛΚΕΘΕ που είναι πιστοποιημένος δημόσιος φορέας, παρέλαβε το δείγμα από την Aegean rebreath και μετά άνοιξε αλληλογραφία το ΕΛΚΕΘΕ με τον δήμο της Ερμούπολης για να προχωρήσει σε μια συνολική μελέτη.
Και πάλι όμως εδώ, ενδεχομένως είναι λάθος του ΕΛΚΕΘΕ. Δεν θα το κρίνω, απλώς σκέφτομαι ότι δεν μπορεί να παραλαμβάνει κάτι το ΕΛΚΕΘΕ το οποίο είναι πιστοποιημένος φορέας που ανήκει και στο υπουργείο ανάπτυξης και στο υπουργείο περιβάλλοντος. Ενας δημόσιος φορέας δεν μπορεί κατά την γνώμη μου να παραλαμβάνει οποιοδήποτε δείγμα του προσφέρει κάποιος, αν δεν έχουν εμπλακεί οι ίδιοι οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, να κάνουν οι ίδιοι την έρευνα. Εσείς τι λέτε;
Αυτό είναι θέμα του ΕΛΚΕΘΕ. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω πότε και ποιοί το παρέλαβαν, εγώ σας λέω ποια έγγραφα έχουμε στην διάθεσή μας που πιστοποιούν ότι παρελήφθη το δείγμα αυτό και από εκεί και πέρα έγινε αυτή η διαδικασία. Νομίζω ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη φασαρία για το τίποτα κύριε Δεμερτζή.
Συμφωνώ αλλά για να φτάσει και ο κύριος Νεφελούδης και να πει ότι ήταν αχρείαστη η ερώτηση… γιατί έγινε όλο αυτό; Έφτασε στην Σύρο, μίλησε με τους εργαζόμενους στο εργατικό κέντρο των Κυκλάδων, δηλαδή ξεσηκώθηκε όλο το νησί…
Ακούστε να δείτε, δεν ξεσηκώθηκε όλο το νησί, ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι. Εμείς συζητήσαμε με όλους τους φορείς του νησιού όταν κατεβήκαμε. Και με τον δήμο και με την περιφέρεια και με το επιμελητήριο των Κυκλάδων και φυσικά με το εργατικό κέντρο και την διοίκηση του ναυπηγείου. Νομίζω ότι έγινε μια δύσκολη αλλά ειλικρινής συζήτηση και καταλήξαμε σε ένα δελτίο τύπου το οποίο εκδώσαμε την επόμενη μέρα και αναφερόταν σε αυτά τα ζητήματα βάζοντας ως κύριο τίτλο ότι το Νεώριο ήταν και παραμένει στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης της Σύρου σε όφελος των εργαζομένων της κοινωνίας της Σύρου αλλά σε τελική ανάλυση και της εθνικής οικονομίας. Και μη ξεχνάτε κύριε Δεμερτζή ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επανεκκινήσει το Νεώριο το 2018, επειδή βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση πριν βρεθεί η νέα διοίκηση της ONEX.
Θεωρείτε ότι όλος αυτός ο κόσμος που ξεσηκώθηκε, και δεν εννοώ τους εργαζόμενους, μπορεί να ήταν ένα λάθος και δεν έπρεπε να γίνει;
Όχι, μα εγώ επιμένω πως η ερώτηση ήταν σωστή και συνέβαλε στο να δρομολογηθεί αυτή η μελέτη. Έτσι ώστε όλοι πλέον, κοινωνία, φορείς της Σύρου και Νεώριο να βασιστούν στα αποτελέσματα της μελέτης και να προχωρήσουμε ειρηνικά και με ισορροπία. Και εννοώ με βασικό πυλώνα το Νεώριο και από εκεί και πέρα με ανάπτυξη όλων τον δραστηριοτήτων που αφορούν το νησί της Σύρου είτε είναι του πρωτογενούς τομέα, είτε είναι υπηρεσίες, γιατί όπως ξέρετε η Σύρος έχει μεγάλο αριθμό υπηρεσιών και δημοσίων υπαλλήλων, έχει επαγγελματίες, είναι ένα νησί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στις Κυκλάδες, είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Και εννοείται πως όλοι θέλουμε να είναι καθαρά τα λιμάνια μας και της Σύρου και όλα τα λιμάνια, δεν το συζητάμε αυτό. Γιατί όμως οι εργαζόμενοι ήρθαν απέναντί σας;
Νομίζω ότι έκαναν λάθος σε αυτό. Εκ λάθους στοχοποίησαν τον εαυτό τους ότι ευθύνονται για την -ενδεχόμενη ή αυτή που θα αποδειχτεί ή δεν θα αποδειχτεί μέσα από την μελέτη- ρύπανση και αν αποδειχτεί ότι υπάρχει ρύπανση, επειδή ακριβώς τα βαρέα μέταλλα λένε όλοι οι ειδικοί είναι σε στρώματα, δηλαδή σε στρώματα που έχουν να κάνουν με την χρονολογία. Δηλαδή μπορεί τα τρία τελευταία χρόνια να είναι μηδαμινή η ρύπανση και να υπάρχουν παλαιότερα λόγω της λειτουργίας του Νεωρίου τα παλαιότερα χρόνια και με την προηγούμενη διοίκηση. Όλα αυτά τα πράγματα θα αποδειχτούν και πιστεύω ότι θα είναι όλα πια ξεκάθαρα και πιο σαφή και με αυτό τον τρόπο δεν θα κατηγορεί κανείς κανένας από οποιαδήποτε πλευρά. Ο στόχος μας είναι η ανάπτυξη της Σύρου, των Κυκλάδων, η απασχόληση των εργαζομένων, το ναυπηγείο να πάει μπροστά όσο γίνετε περισσότερο. Και πάει, ήδη έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα.
Η παρέμβαση Νεφελούδη που ήρθε και μίλησε και με τους εργαζόμενους στο εργατικό κέντρο των Κυκλάδων ήταν παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι; Έγινε παρέμβαση γιατί υπήρξε κάποια εντολή από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ηρεμήσουν τα πράγματα; Γιατί ξέρουμε ότι στο Νεώριο είναι και η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πήραμε ένα μεγάλο ποσοστό στην Σύρο και σίγουρα από ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων του Νεωρίου και γενικότερα των εργαζομένων στη Σύρο, διότι έκανε πολύ σημαντικό έργο.
Την παρέμβαση του Νεφελούδη θα ήθελα να σχολιάσετε…
Η παρέμβαση του Νεφελούδη εγώ δεν ξέρω γιατί έγινε. Αφού βγάλαμε κοινό δελτίο τύπου στο οποίο ξεκαθαρίζαμε τα πράγματα. Θα έλεγα να ρωτήσετε τον ίδιο γιατί έδωσε αυτή την συνέντευξη στην Κυκλαδική και μίλησε για αχρείαστη ερώτηση κτλ. Αυτή ήταν η δική του η άποψη, η οποία δεν είναι άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, είναι άποψη προσωπική του Ανδρέα Νεφελούδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «καταδικάσει» εμένα διότι έκανα μια ερώτηση μαζί με άλλους 25 βουλευτές. Ο Νεφελούδης έχει μια συγκεκριμένη άποψη για αυτό το θέμα, αλλά σας ξαναλέω είναι μια προσωπική άποψη.
Κλείνω το θέμα αυτό και κρατώ τη θέση σας, που είπατε ότι το Νεώριο είναι στρατηγικός πυλώνας και όλοι θέλουν το καλύτερο όχι μόνο για την Σύρο, αλλά και για τα νησιά γιατί αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εθνικής οικονομίας. Το έχετε ξαναπεί και κρατάω αυτό. Εκλογές είπατε δεν βλέπετε να γίνονται σύντομα…
Όχι δεν μπορώ να το πω 100%, αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές;
Κοιτάξτε, ανά πάσα στιγμή εμείς έχουμε προχωρήσει με την διατύπωση των προγραμματικών μας θέσεων στην τελευταία πανελλαδική διαδικτυακή συνδιάσκεψη που έγινε περίπου πριν 15 μέρες, πετυχημένη πραγματικά διαδικτυακή συνδιάσκεψη. Έχουμε αναπτύξει τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα για τα οποία θέλουμε η χώρα να προχωρήσει και για τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης και τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους, για τα ζητήματα της εργασίας, του πολιτισμού, της εξωτερικής πολιτικής, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, όλα τα μεγάλα κεφάλαια που απασχολούν την χώρα και τον ελληνικό λαό. Υπάρχουν οι επεξεργασίες, είμαστε έτοιμοι. Αυτές οι επεξεργασίες μπορούν να διατυπωθούν και σε ένα εκλογικό πρόγραμμα αλλά είναι θέμα μιας περαιτέρω δουλειάς, μικρής δουλειάς εφόσον υπάρχουν οι θέσεις. Το θέμα είναι να μπορέσουμε εμείς να προχωρήσουμε και στο συνέδριο μας το οποίο αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας για να μπορέσει να μορφοποιηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα, με την έννοια να εκλέξει και μια νέα κεντρική επιτροπή που θέλουμε να εκφράζει τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στην προσπάθεια της διεύρυνσης και της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως αυτός είναι ο στόχος μας. Εάν είναι να γίνουν εκλογές, φυσικά εμείς προχωράμε βάσει της θέσης μας, με τις περιοδείες που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα και με τον πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα και με τους βουλευτές και με τα άλλα στελέχη. Έχουν εκλεγεί και νέες νομαρχιακές επιτροπές το προηγούμενο διάστημα μέσω της δύσκολης διαδικασίας των διαδικτυακών, αλλά θεωρώ πετυχημένες τις διασκέψεις γιατί συμμετείχε ένα σημαντικό μέρος των μελών. Οπότε καταλαβαίνετε δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν. Ακόμα κι αν αύριο το πρωί ας πούμε αποφασίσει η κυβέρνηση ότι πάει σε εκλογές, καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια, οι θέσεις μας υπάρχουν και κατεβαίνουμε στην μάχη για την πολιτική αλλαγή γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα πήγε πάρα πολύ πίσω αυτά τα δύο χρόνια.
Τελευταία ερώτηση κύριε Συρμαλένιε: το κίνημα των αντιεμβολιαστών που βλέπουμε όλοι ότι υπάρχει, σας ανησυχεί ότι θα κάνουν κόμμα και θα κατέβουν πολιτικά;
Δεν νομίζω ότι μπορεί να σχηματιστεί κόμμα με βάση το εμβόλιο ή μη εμβόλιο, δεν είναι μια διαχωριστική γραμμή αυτή, δεν πρέπει να διχαστεί ο κόσμος το είπα και πριν. Βεβαίως βλέπουμε ότι αυτοί που κατεβαίνουν έχουν έναν προσανατολισμό ο οποίος δυστυχώς δείχνει ότι κινούνται περισσότερο σε μια ακροδεξιά κατεύθυνση, παρά σε μια δημοκρατική κατεύθυνση. Αυτοί που κατεβαίνουν όχι αυτοί που δεν εμβολιάζονται.