“Ο αλιευτικός τουρισμός στη χώρα μας, έχει όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και δική μου είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, προκειμένου να προστατέψουμε τα ιχθυαποθέματα και παράλληλα να ενισχύσουμε το εισόδημα των αλιέων με πολιτικές όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός” τονίζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή ο Σίμος Κεδίκογλου αναφέρει πως η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ποιες είναι οι προοπτικές του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, και σε ποιο βαθμό οι αλιείς είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε καινοτόμες αλλαγές;
Η Αλιεία αποτελεί έναν σημαντικό πλουτοπαραγωγικό παράγοντα, ιδιαίτερα για τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου, πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και θεμέλιο του πρωτογενούς τομέα. Αποτελεί επίσης και συνδετικό κρίκο και μέρος της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της κάθε περιοχής.
Οι επιπτώσεις ωστόσο της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η θαλάσσια ρύπανση, η εξάπλωση των ξενικών ειδών, συντέλεσαν τόσο στην υποβάθμιση της βιοποικιλότητας των θαλασσών μας, όσο και στη δραστική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων. Παράλληλα, μεγεθύνθηκε το πρόβλημα της υπεραλίευσης.
Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, προκύπτει η αδήριτη ανάγκη να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα τόσο των ιχθυοαποθεμάτων, όσο και των ευαίσθητων ενδιαιτημάτων.
Ένα από τα επιβεβλημένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να καταστεί η αλιεία βιώσιμη, είναι η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Πρόκειται για μια ουσιαστική πρωτοβουλία για την προσέλκυση επισκεπτών και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής ανάπτυξης. Τρανταχτό πλεονέκτημα είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων και η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί οι νέες πηγές εισοδήματος, συμβάλλουν στη διατήρηση των αλιέων στο επάγγελμα και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου στις νέες γενιές.
Όσο για το πόσο έτοιμοι είναι οι αλιείς, προωθούμε την εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος εκπαίδευσης, κατάρτισης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας αγοράς εργασίας. Στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας, το 2021 εκδόθηκαν 235 άδειες. Θεωρούμε όμως ότι υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική για το αντικείμενο και θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε συντονισμένα ώστε οι άδειες αυτές τουλάχιστον να δεκαπλασιαστούν άμεσα!
Ο αλιευτικός τουρισμός στη χώρα μας, έχει όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Με πολύτιμο συνεργάτη το Υπουργείο Τουρισμού και την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, εκκινήσαμε μια προσπάθεια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του τουρισμού μας. Προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και δική μου είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, προκειμένου να προστατέψουμε τα ιχθυαποθέματα και παράλληλα να ενισχύσουμε το εισόδημα των αλιέων με πολιτικές όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός
Η ακρίβεια μαστίζει και τους αλιείς οι οποίοι ζητούν επανειλημμένα μέτρα στήριξης. Υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουν καταβληθεί σε μεγάλο αριθμό παράκτιων αλιέων το επίδομα για την πανδημία.
Από τη θέση μου ως Υφυπουργός αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική, συνεχίζω με πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός κοινοτικού και εθνικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης. Η κυβέρνηση λαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και όχι οριζόντια μέτρα. Στηρίζουμε όλους τους πληγέντες και πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, όχι με παρεμβάσεις εν θερμώ.
Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της Β΄ φάσης πληρωμής για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της covid-19, στο πλαίσιο του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.
Το ποσό που καταβλήθηκε ήταν της τάξεως των 2.071.589,22 ευρώ και αφορά σε 648 δικαιούχους παράκτιας αλιείας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχει ολοκληρωθεί και η τρίτη φάση.
Ένα ζήτημα που συνδέεται και με τις τουρκικές προκλήσεις είναι η παράνομη αλιεία από τούρκους που μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, την στιγμή που για τους Έλληνες ψαράδες τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από το συναρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας για την απομάκρυνσή τους, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Έλληνες αλιείς.
Είναι ένα ευαίσθητο πρόβλημα, το οποίο διαχειρίζονται τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία όπως το Εξωτερικών και το Ναυτιλίας. Εντάσσεται στο πλαίσιο αστυνόμευσης και ελέγχων, με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.
Έχετε βάλει ένα προσωπικό στοίχημα για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, περιοχή όπου εκλέγεστε. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, είστε ικανοποιημένος με την εξέλιξη των έργων στο νησί;
Η Βόρεια Εύβοια, η γενέτειρά μου, έζησε μία καταστροφή σε μεγάλη έκταση που αφορούσε όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην τοπική οικονομία, καθώς δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα που να μην επλήγη από τις πυρκαγιές. Η αποκατάσταση του φυσικού πλούτου είναι για την κυβέρνηση, ένας διαρκής αγώνας.
Ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που καταρτίζει και υλοποιεί η επιτροπή Μπένου κατ΄εντολή του Πρωθυπουργού. Η αφετηρία μας ήταν η ανακούφιση των πυρόπληκτων και η στήριξη της τοπικής οικονομίας με άμεσα μέτρα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η χρηματοδότηση για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών δεν έχει προηγούμενο. Συνολικά για τα έργα, αν συνυπολογίσουμε και τον Βόρειο Οδικό Άξονα, θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.
Όσο για την πρόοδο των έργων θωράκισης, τα αντιδιαβρωτικά έργα, κόστους άνω των 11 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις 4 μήνες από την έναρξη της πυρκαγιάς ενώ τα αντιπλημμυρικά των δεκάδων εκατομμυρίων έχουν ήδη ξεκινήσει. Η αντιπλημμυρική θωράκιση, θα αγγίξει τα 48,8 εκατ. ευρώ., έργα που δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, συνήθως απαιτούνταν 2-3 χρόνια με τις προηγούμενες διαδικασίες είμαστε όμως πολύ πιο μπροστά συγκριτικά με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Στις αιτιάσεις για τυχόν καθυστερήσεις, να σημειώσω ότι στην περίπτωση της Β. Εύβοιας χρησιμοποιήσαμε καινοτόμες ενέργειες για να παρακάμψαμε τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης, αναβαθμίζουμε όλα τα αλιευτικά καταφύγια της Π.Ε. Εύβοιας, (τα 14 αφορούν στη Β. Εύβοια), έχει συμβασιοποιηθεί και υλοποιείται το νέο α/κ Αγίας Άννας με προϋπολογισμό 4.266.180,62 ευρώ ενώ έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση η κατασκευή του α/κ Αγ. Γεωργίου Λιχάδας με προϋπολογισμό 5,1 εκ. ευρώ.
Απαντώ λοιπόν, με δεδομένα τα παραπάνω, ότι ναι είμαι ικανοποιημένος με την εξέλιξη των έργων γιατί το «πρόσωπο» της Εύβοιας αλλάζει ριζικά. Ζητούμενο είναι να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο, που όχι μόνο θα αφήνει πίσω την καταστροφή αλλά θα δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για όλους
Επισιτιστική κρίση. Ο υπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή όμως οι αγρότες μειώνουν την παραγωγή τους εξαιτίας του μεγάλου κόστους, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος σοβαρών ελλείψεων στην αγορά. Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης των καλλιεργειών, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες που το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο;
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις, όπως άμεσα έπραξε και στην υγειονομική κρίση. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι εισαγωγές γίνονται ομαλά και ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια. Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους τους αγρότες, τους προμηθευτές, τους εμπόρους λιπασμάτων και ζωοτροφών προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή ροή.
Οι εναλλακτικές αγορές που έχουν βρεθεί, από Καναδά, Αμερική και Ν. Αμερική και αλλού, καλύπτουν τις ανάγκες τόσο τις δικές μας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, να υπενθυμίσω ότι για τους αγρότες προβλέπεται αναστολή της ρήτρας 90%, γεγονός που θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τους παραγωγούς. Πράγματι το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει αυξηθεί, αλλά έχουν γίνει παρεμβάσεις είτε μέσω εθνικών είτε μέσω κοινοτικών πόρων. Το επόμενο διάστημα, θα δοθούν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από ευρωπαϊκούς πόρους, επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ενώ ήδη εφαρμόζονται μια σειρά από μέτρα για τον ίδιο σκοπό.
Όσο για το πόσες φυτεύσεις και εκτάσεις ήταν σε αγρανάπαυση και καλλιεργήθηκαν, θα περιμένουμε μέχρι τις 14 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.